Ubíjíme čas bezúčelně a naprosto, naprosto neprakticky
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Ubíjíme čas bezúčelně a naprosto, naprosto neprakticky

Ubíjíme čas bezúčelně a naprosto, naprosto neprakticky | Kapitola 6

Petr Šaroun

Petr Šaroun

28. 4. 2020 16:00 24

Seznam kapitol

1. Správné způsoby prokrastinace 2. Japonské animáče 3. Knížky 4. Seriály 5. Hry 6. Krám z Číny

Na serveru PCtuning jsme zjistili, že někteří naši čtenáři mají problém s prokrastinací! Proto přicházíme s návodem, jak prokrastinovat správně! Cílem je, aby vaše prokrastinace byla kvalitní! Věřte nám, že nám jde jen o vaše dobro! A ano, dnešní článek není míněný úplně vážně.

Reklama

Krám z Číny

SDR Rádio - tedy Softwarově definované rádio.

SDR Rádio je "radiopřijímač", kterým můžete zachytávat celou nižší část radiového spektra. Běžné (auto)rádio umožňuje naladit stanice jako je rádio Estrogen², IQpulsovi, Vysíláme do hrobu a podobně. Tedy několik stanic v úzkém kmitočtovém pásmu. Oproti tomu s SDR můžete naladit i komunikaci s letadly, moudra, která si povídá ostraha v supermarketu a podobně.

Nejprve potřebujeme přijímač:

SDR
i Zdroj: PCTuning.cz
SDR

Skutečně jsem za něj dal 24$, nechtěl jsem kupovat tři zařízení, ze kterých budou fungovat dvě nebo žádné. Těch pět stovek je zhruba maximum, kolik jsem ochotný dát za "krámy z Číny".

Chtěl jsem něco naprosto Plug-n-Play, proto zařízení s čipem Realtek. Oproti tomu, ta anténa je spíš "vtip". Totiž, anténa musí být naladěná na požadovanou frekvenci. Proto nemůžete použít televizní anténu pro Wi-Fi a prutovou anténu od rádia pro zlepšení příjmu mobilního signálu. Ladí se jak přijímač, tak i anténa. Ale anténu pro příslušnou frekvenci si velmi snadno vyrobíte, v nejjednodušší verzi stačí správně dlouhý drát.

Aby to bylo Plug-n-Play, doporučuji software Airspy, v adresáři programu je soubor install-rtlsdr.bat, který se postará o instalaci RTL-SDR (RTL-SDR Dongle Installation Script).

Airspy SDR#
i Zdroj: PCTuning.cz
Airspy SDR#

Program spustíte, vyberete zařízení, které se má použít pro příjem a zkusíte si naladit nějaké rádio. Právě běžné "FM" vysílání je na vyzkoušení naprosto ideální. Brzy zjistíte, že to FM znamená modulaci a taky to, že zdaleka ne všechen provoz používá modulaci FM.

Na zkoušku jsem vzal takové ty dětské vysílačky a otevřel si jejich produktový list:

Frekvence
i Zdroj: PCTuning.cz
Frekvence

Pak už jen stačilo v software nastavit 446 MHz a ověřit, že signál přijímám.

Příjem z dětských vysílaček
i Zdroj: PCTuning.cz
Příjem z dětských vysílaček

Zhodnocení SDR

Tohle je prostě parádní rádio. Žiju totiž v horách a moje autorádio přijíma asi tak pět stanic. A jednak, okolo není žádný zajímavý provoz. Bez dobré antény jsem nezachytával ani žádný provoz na radioamatérských frekvencích. To napravil kus drátu správné velikosti. SDR je docela zábavná hračka. Ale musíte se připravit, že občas uslyšíte něco, z čeho se budete červenat. Hlavně v městské zástavbě.

Vyzkoušet si to můžete sami online třeba zde nebo zde.

Online SDR
i Zdroj: PCTuning.cz
Online SDR

Pokud vás dnešní kraťoučký článek vyloženě neurazil, napište prosím do diskuze svoje tipy na správou prokrastinaci! Nejlepší nápady slosujeme a výherci pošleme telepatické poděkování!

Obrázek u článku pochází z a děkujeme za jeho licenci k volnému použití!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama