Umělá inteligence? Ne, umělá kreativita – nový postrach umělců!
i Zdroj: pctuning.cz
Zábava Článek Umělá inteligence? Ne, umělá kreativita – nový postrach umělců!

Umělá inteligence? Ne, umělá kreativita – nový postrach umělců! | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

21. 8. 2022 16:00 16

Seznam kapitol

1. Strojová inteligence 2. Vysoká kvalita, nízká cena 3. Moderní umění za všechny prachy 4. Komu to patří? 5. Nové světy klepnutím myši 6. Další nástroj

Když se bavíme o AI, typicky nás zajímají otázky umělé inteligence. Samotná inteligence ale určitě nevede ke zcela inovativním řešením, na to potřebujeme něco dalšího – kreativitu. Ta se ale špatně popisuje a není vlastně jasné, co to přesně znamená.

Reklama

Jenomže to, co nám kreativní AI přináší, je myšlenka, že to nejenže není cenné, ale dá se to neuvěřitelně rychle variovat a produkovat. Celé lidské dějiny jsou o tom, že se setkáváte s něčím, co jste neznali – a variujete to. Kreativní AI dělá to samé, ale mnohem, mnohem rychleji, je to něco jako kreativec na speedu: Zatímco někdo obdivuje přelomovost rok a půl vymýšleného banánu nalepeného na zdi, AI může vychrlit statisíce variací takové věci, včetně umělce nalepeného na zdi, ředitele galerie nalepeného na zdi anebo zdi galerie nalepené na zdi. 

Celá ta věc může být fantastický nástroj pro ty nápadité, kteří hledají nástroj, který s nimi dokáže iterovat jejich myšlenky – a dostat se někam dál, k nějaké zvláštní kvalitě, které by sami nebyli schopni buď proto, že na to nemají dostatečnou techniku anebo proto, že by to zabralo příliš mnoho času. V podstatě se tak kreativní AI může pro umělce stát tím, čím se stal Excel pro účetní: Nástrojem, který jim práci ponechá, ale masivně jim ji zjednoduší. 

Jediné, koho to může mrzet, jsou ti, kteří si hlídají své duševní vlastnictví, jako by to bylo něco ze zlata – anebo ti tajupní tkalci, kteří umějí utkat šaty, které vidí jenom skutečně edukovaný a erudovaný milovník moderního umění. Ti asi budou muset přejít na něco udělaného opravdu ze zlata – ale pak to budou muset hlídat, aby jim to někdo neukradl

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama