Umělá inteligence? Ne, umělá kreativita – nový postrach umělců!
i Zdroj: pctuning.cz
Zábava Článek Umělá inteligence? Ne, umělá kreativita – nový postrach umělců!

Umělá inteligence? Ne, umělá kreativita – nový postrach umělců! | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

21. 8. 2022 16:00 16

Seznam kapitol

1. Strojová inteligence 2. Vysoká kvalita, nízká cena 3. Moderní umění za všechny prachy 4. Komu to patří? 5. Nové světy klepnutím myši 6. Další nástroj

Když se bavíme o AI, typicky nás zajímají otázky umělé inteligence. Samotná inteligence ale určitě nevede ke zcela inovativním řešením, na to potřebujeme něco dalšího – kreativitu. Ta se ale špatně popisuje a není vlastně jasné, co to přesně znamená.

Reklama

Problém je v tom, že kreativní AI má schopnost vymazat i spoustu opravdových umělců, kteří tvoří opravdové umění – a nyní se začíná spekulovat, zda to pro ně znamená konec anebo zda naopak kreativní AI zvedne hodnotu lidmi vytvořených děl. Nutno podotknout, že zatím nejde o něco, co byste mohli provozovat doma, kreativní AI je cloudová služba, která běží na superpočítačích. 

Dalším problémem je, jak k tomu bude přistupovat autorské právo. Dnes víme, že se na opicí pořízenou selfie se copyright nevztahuje, protože opice není subjektem práva. Vlastníkem práva nebyl ani majitel fotoaparátu David Slater a ani opice, i když se to snažila prosadit PETA. (Pokud jde o PETA a jejich šílené myšlenky, myslím, že je nejlépe okomentoval South Park v dílu S08E08 Douche and Turd.)

U umění generovaného AI je to složitější, protože záleží na tom, jestli se na vzniku obrazu nějak podílel člověk – právě třeba tím, že zadal klíčovou sekvenci slov anebo vybíral finální podobu obrazu. To se zahrnuje pod pojem „creative contribution“ a člověk, který ho udělal, se stává držitelem autorských práv. Právo může AI považovat za program podobně jako Adobe Photoshop – to, co v něm vznikne, je majetkem tvůrce, ne programu. Pokud by program tvořil úplně sám, bez jakéhokoliv zásahu, na výstup by patrně copyright nedržel nikdo – tedy alespoň do doby, než přijde revoluce a AI si prosadí, že bude taktéž subjektem práva.

Pokud má umění vzbuzovat emoce, můžeme klidně říct, že umění generované umělou inteligencí už toho bodu dosáhlo. Sekvence obrazů „Last Selfies on Earth“ jsou vize dokonale zneklidňující a děsivé – tak děsivé, že se řeší na sociálních médiích. A jsou vážně dobré, bez problému by se daly použít jako ilustrace v nějaké scifi knížce – anebo by mohly fungovat jako inspirace pro nějaký příběh o konci světa. Mimochodem variace tématu „psi si dělají selfie na konci světa“ a „politici si dávají high five na konci světa“ taky stojí za to.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama