uvaha-bezvyrazne-bezvyznamne-vitezstvi-blu-ray
Zábava Článek Úvaha: Bezvýrazné (bezvýznamné?) vítězství Blu-Ray

Úvaha: Bezvýrazné (bezvýznamné?) vítězství Blu-Ray

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 5. 2008 01:00 87

Seznam kapitol

1. Bitva je u konce 2. Piráti táhnou internetem 3. Bude stačit 25GB? 50GB?

Už je to nějaký ten pátek od "velkého a oslavovaného" vítězství Sony a jeho formátu Blu-Ray, který teprve teď začíná pořádně šířit filmovými pláněmi. Toshiba složila zbraně, odložila HD-DVD k ledu a čeká nás už jen optimisticky modrá budoucnost plná modrého HD obsahu na modrých plackách. A nebo to nebude až tak modré, jak se modrým zdá?

Reklama

Když v únoru Toshiba oznámila, že končí s plány na výrobu HD DVD, vypadalo to na vítězství zdravého rozumu nad zbytečnou válkou formátů. A válka formátů je vždy špatná věc - zákazníci, poučeni "nesprávnými volbami" typu Betamax a Video 2000, do nových formátů nijak nechvátají. Je hezké, že se můžete známým pochlubit, že jste za těžké love nakoupili megaprodukt budoucnosti, ovšem pokud to skončí tak, že pro něj horko těžko seženete pár filmů, je to spíše solidní ostuda a vám nezbude než ho uložit do špajzu a doufat, že si to od vás jednou koupí nějaký sběratel technorarit přes Ebay.

Úvaha: Bezvýrazné (bezvýznamné?) vítězství Blu-Ray
i Zdroj: PCTuning.cz

Dobojováno. Modří vítězí...

Zákazníci se do nákupu HD přehrávačů nijak nehnali, všichni velmi váhali - a Blu-Ray se šířil víceméně proto, že byl osazen na palubě PlayStation 3. Tato konzole představovala nejenom nejlevnější, ale zároveň také asi nejlepší přehrávadlo pro Blu-Ray disky, protože zatímco majitelé různých BD přehrávačů prvního vrhu bojovali se všelijakými nekompatibilitami filmů, u PS3 stačilo jenom přeflashovat firmware a dostat tak tu nejposlednější funkčnost přímo od Sony. Rovněž i kvalita obrazového výstupu PS3 je velmi pochvalována, takže pokud se filmový fanoušek oprostí od toho, že jeho BD přehrávač vypadá jako překrmená vyleštěná housenka, je jeho volba jasná. Nákup PS3 je tedy velmi racionální volbou - i kdyby snad nebyly žádné BD filmy, nepochybně na této konzoli bude spousta báječných her - a když už to je připojené k televizi... že ano?


Sony se s Blu-Ray mechanikou v Playstation 3 trefila do černého.

Odvážnou a riskantní integrací BD mechaniky tedy Sony vyhrálo - formát HD DVD byl smeten z povrchu světa a Microsoft s jeho opatrnou strategií "dokupte si separátní HD DVD mechaniku pro Xbox" je poměrně pokořen. Jeho HD DVD add-on byl stažen z trhu a nyní se jenom spekuluje o tom, zda udělá BD mechaniku externí a nebo vytvoří novou verzi Xboxu 360 s mechanikou interní. Kámen úrazu je totiž v tom, že se proslýchá, že pro přehrávání BD by musel být vyměněn i grafický čip v konzoli, takže by starší konzole byly coby přehrávadla vyřazena ze hry. Dělat více verzí konzole, které se liší funkčními vlastnostmi, je obecně velice špatný nápad - a to nejenom proto, že konzole se zapojenými externími periferiemi a spoustou extra drátů tak trochu připomíná chaotickou sestavu Commodore 64. Horší problém je v tom, že konzoloví konzumenti nechtějí řešit nějaké konfigurace a další motanice, prostě jen "strčí médium do mechaniky" a chtějí, aby to fungovalo. Vysvětlovat, proč do některých Xboxů BD film strčit jde a do některých nejde - to by byla věru mňamka pro nešťastné pracovníky jejich support linky! Microsoft zatím zprávy o tom, že by podobnou konzoli připravoval popírá, takže má stále otevřená vrátka k tomu, aby začal halasně troubit do světa, že HD je zbytečné a mrtvé, takže jeho streaming content je vizí budoucnosti. Kyselé hrozny, řekl bych, ale nebylo by to poprvé, co je prohra vysvětlena jako vítězství.


Playstation 3 má Blu-Ray, X-Box 360 má smůlu

Problém je v tom, zda BD konsorcium dokáže kapitalizovat své vítězství a BD formát etablovat jako standard. To totiž není vůbec jisté. BD formát byl na svět vypuzen poněkud předčasně, již nyní máme několik revizí, což svědčí o tom, že to není úplně vyzrálé. Relativní nevyspělost patřila právě mezi věci, které na BD kritizovali obhájci HD DVD. Teoreticky nás to nemusí zajímat, standalone přehrávačů se zase tolik neprodalo, lidé, kteří si je v nerozumu pořídili bleskem za každou cenu, mohou přemýšlet o rčení, že "první verzi technologie si pořídí jen hobbista" a PS3 se dá upgradovat na nové verze firmwaru, takže se problém týká jenom menšiny zákazníků.

Již prolomený, ale stále přítomný systém ochrany proti kopírování BD+ můžeme v úvaze ponechat stranou. Koho netrápí, může ponechat věci tak, jak jsou, kdo se chce dívat na filmy bez systému ochrany HDCP (protože má např. starší grafickou kartu a nebo monitor), může sáhnout po AnyDVD HD od SlySoftu a dotyčnou věc obejít. Je to stará písníčka: DRM nefunguje, už je opět pokořeno, ale vydavatelé ho neopustí, protože tu prostě je. Je zbytečné argumentovat, že pirát ho obejde a "ta věc" vadí jenom legitimnímu uživateli - "ta věc" je přes prokázanou neužitečnost zadrátována hluboko do Windows Vista a vydavatelé ji časem jenom utahují. Vzhledem k tomu, že BD-Live (Profile 2.0) dovoluje "dodatečný obsah" z internetu, ani bych se nedivil, kdyby časem nějakého "mistra mozku z marketingu" napadlo, že by se film při přehrávání mohl autentifikovat online, jako když aktivujete program a jeho přehrávání by se mohlo zakázat, kdyby je jeho kód objevoval příliš často (a byl tedy patrně ukraden). To zatím dle specifikací nejde, protože film musí jít přehrát i na přehrávači standardu BD-Video (neboli Profile 1.0), ale jak se říká, nikdy neříkej nikdy.


Slečně prostě nejde odmítnout, pak že nikdy neříkej nikdy

Zatím se ovšem věc má tak, že BD filmy jsou vcelku drahé a jejich ceny se podobají DVD asi před pěti lety. Cenové hladiny filmů u nás jsou 899 pro "pecky", ty "méně atraktivní" tituly pak 599 a 699 Kč. Stačí se podívat do regálů a pochopíte, v čem je ten špatný vtip: Můžete si koupit strhující blockbustery jako je Casino Royale, Alien vs Predator, 28 Weeks Later, Ultraviolet a podobné "superpecky". Během tohoto roku nás prý osvěží i taková veledíla, jako je Tmavomodrý svět, Gympl či Kvaska. Osobně si myslím, že tyto velefilmy se daly překousnout v televizi zdarma, ale dát za ně 39 Kč v ultralevné edici už je pro mě ke zvážení (a to si kupuji tak 10 DVD měsíčně). Ceny typu 599, 699 či 899 pak směle patří do kategorie "důvod ignorovat formát".


Pekných 28 titulů na poličce, to je asi 14000Kč nebo skoro 300 laciných DVD 

Je opravdu tragické, že nám je coby důvod k přechodu na novou platformu servírován takovýhle odpad, který se, nota bene, v televizi už mnohdy objevil. Není divu, že po ročním pobytu v regálech se nejprodávanějšího BD filmu prodalo nějakých 1000 kusů. Rovněž se nedivím, že 90% BD přehrávačů tvoří PS3 - a "optimisticky" se předpokládá, že v roce 2010 by mohla penetrace BD formátem dosáhnout 10%. Pokud to bude taženo PS3, tak asi ano. Prodejci obsahu se ovšem pouze nechávají táhnout, pro etablování formátu nedělají vůbec nic. Dovoluji si tvrdit, že současný příchod levných edicí za 39 a 49 Kč nástup BD zpomalí, protože desetinásobek ceny za BD film bude platit jenom opravdu velký nadšenec.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama