uvaha-bezvyrazne-bezvyznamne-vitezstvi-blu-ray
Zábava Článek Úvaha: Bezvýrazné (bezvýznamné?) vítězství Blu-Ray

Úvaha: Bezvýrazné (bezvýznamné?) vítězství Blu-Ray | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 5. 2008 01:00 87

Seznam kapitol

1. Bitva je u konce 2. Piráti táhnou internetem 3. Bude stačit 25GB? 50GB?

Už je to nějaký ten pátek od "velkého a oslavovaného" vítězství Sony a jeho formátu Blu-Ray, který teprve teď začíná pořádně šířit filmovými pláněmi. Toshiba složila zbraně, odložila HD-DVD k ledu a čeká nás už jen optimisticky modrá budoucnost plná modrého HD obsahu na modrých plackách. A nebo to nebude až tak modré, jak se modrým zdá?

Reklama

Druhým zásadním využitím BD technologie je klasické vypalování. Sledování BD filmů na počítači považuji svého druhu za perverzi (ostatně - i piráti si nepořizují BD čtečky, mají přece HD ripy!). BD čtečky kombinované s DVD vypalovačkou za 3000 - 4000 Kč vidím jako zbytečného "prasopsa", zvláště, když BD-R 6x vypalovačku lze koupit za necelých 6000 Kč. Vypalování dat - to je ale jiná. Dnes si můžete běžně koupit terabytové disky a zamořit je všemi nesmysly, které jenom z internetu stáhnete. Disky, i když se u nich deklaruje failure rate asi 0,35% ročně, mají občas tendenci náhle kapat a vzít s sebou do hrobu vše, co na nich bylo. Mimo obrovského množství pitomostí, obsahujících cokoliv od amatérských videí, kde ženich zvrací do dortu, až po porno, obsahují disky i docela důležité věci hodné zachování, jako jsou rodinná videa, fotky a nebo třeba datové soubory, které potřebujete k práci. Je tedy je záhodno někam zazálohovat. Dnes - vzhledem k nevyhovující kapacitě DVD - představuje asi nejlepší zařízení pro zálohování externí RAID pole připojené přes Ethernet a nakonfigurované jako RAID 5. Je to rozumně rychlé a bezpečné a dá se s tím pohodlně přečkat do doby, než se konečně dočkáme rozumného zálohovacího média.

Úvaha: Bezvýrazné (bezvýznamné?) vítězství Blu-Ray
i Zdroj: PCTuning.cz


Strávit pár dní vypalováním nebo jednoduše koupit další disk

Je BD-R oním vytouženým médiem, které nám dovolí zálohovat velké soubory? To je veliká otázka, i když BD vypalovačky najdeme už za velmi solidní peníze - nyní už i za 5500 Kč s DPH. Jedním problémem je kapacita: Single layer BD-R má kapacitu 25 GB a double layer pak 50 GB. To je nepochybně mnohem lepší, než u DVD (a teprve nyní můžeme skutečně ocenit odchod HD DVD, které nabízelo pouze 15, respektive 30 GB!). Srovnáme-li kapacitu BD-R s moderními disky, už to nevypadá tak dobře, protože na kompletní zálohu terabytového disku potřebujete 40 médií. To je, v přepočtu na cenu (při 270 Kč/25GB médium), 10.800 Kč - tedy DVAKRÁT tolik, co cena harddisku. Jinými slovy: Svůj 1 TB harddisk můžete zazálohovat na DVA další a vyjde vás to zhruba tolik, co záloha téhož na BD-R! Zálohování na levná DVD média (5 Kč/4,7 GB) vyjde ve srovnání s BD-R desetkrát levněji, ovšem budete potřebovat 213 single layer DVD médií, což jsou více než dva velké spindly. BD-R tak nyní rozhodně nepřináší cenovou výhodu, pouze média zaberou méně místa.

Při vypalování 4x (45 minut na double layer disk) vám zálohování jednoho terabyte na BD-R bude trvat 30 hodin. To jsou takové čtyři hezké pracovní dny, které strávíte pozvolným vyměňováním placek. O co je NAS disk praktičtější! Klidně může kopírovat pomalu (při rychlosti 18 MB/s to vyjde stejně jako u BD-R), ale na nic nemusíte sáhnout, jenom necháte počítač zapnutý, ať pěkně pracuje a data samostatně do zálohy tlačí - a vše funguje zcela automagicky. Mnohý zálohovací software přitom zálohovaná data pěkně automagicky zkompresí, čím uspoří jak čas, tak i kapacitu zálohovacího disku.

Úvaha: Bezvýrazné (bezvýznamné?) vítězství Blu-Ray
i Zdroj: PCTuning.cz


Mechaniky do pécéčka celkem zlevnily. Koupit a nebo počkat?

Vcelku tak nyní BD-R nevypadá vůbec atraktivně ani jako zálohovací médium - a to ani neberu v úvahu otázku odolnosti a životnosti média. V době příchodu DVD jsem mylně odhadoval, že jejich životnost bude stejně dobrá, jako u CD - výsledek je ten, že CD se zeleným barvivem a zlatou reflexní vrstvou bez problémů přečtu ještě nyní, pět let stará DVD první generace jsou totálně odepsaná. Jak na tom bude Blu-Ray? Dočíst se můžeme různé věci, běžně se mluví o archivační životnosti 50 let, ale viděl jsem i fantastická tvrzení o "až 500 letech". Můžeme tomu věřit? Nemůžeme? Zatím se zdá, že je bezpečnější vyčkat a používat pro zálohování externí disky. Ty dovolují nejen jednodušší a rychlejší zálohování, ale jsou i rozměrově menší, takže i kdybyste potřebovali ukládat důležitá data do bankovního trezoru, externí 2,5" disk o kapacitě 320 GB bude drobnější, než nezbytných cca 7 dual layer BD-R médií v krabičkách.

Nerozumím příliš tomu, proč ceny BD-R médií visí stále v nepravděpodobných cenových hladinách 300 Kč za single layer a 850 Kč za double layer. I při poklesu o polovinu bude stále výhodnější pořídit si další disk. Gigabyte na BD-R stojí 11 Kč s DPH, na levném DVD vás přijde na 1 Kč. Osobně odhaduji, že na to, abychom mohli považovat tento formát alespoň za akceptovatelný, musela by cena poklesnou minimálně 4x, tedy na cca 3 Kč/GB. Dnes rozhodně BD-R žádnou superbombou není, zvláště když např. Samsung nabízí 750 GB disk za 2700 Kč, tj. za nějakých 3,60 Kč za GB S DANÍ. Chcete-li zálohovat, můžete na BD-R rovnou zapomenout - a to nemluvím už vůbec o BD-RE, to je dnes tak nevýhodné, až to, lidově řečeno, "mlátí dveřmi". A nejhorší na tom je fakt, že i když dnes každý básní o SSD discích, jsou to právě běžné harddisky, jejichž cena stále klesá a které jsou měsíc od měsíce atraktivnější pro zálohování. Pokud tedy výrobci BD čekají, až je začnou národy nadšeně kupovat, aby teprve potom cenu stáhli, můžou klidně čekat navěky. Nikdo, kdo je schopen používat kalkulačku, si totiž dnes BD-R jako zálohovací médium nekoupí!

Úvaha: Bezvýrazné (bezvýznamné?) vítězství Blu-Ray
i Zdroj: PCTuning.cz

Komantář: Navíc si schválně vzpomeňte, jak to dopadlo s prvními vypálenými CD a později i DVD, kolik z nich ještě funguje dneska? Nová technologie prostě potřebuje nějaký ten čas k dozrání, zálohovat dneska na Blu-Ray je opravdu sázka do loterie, zvláště na dvouvrstvé disky...

V praxi tak můžeme říci, že i když Blu-Ray zvítězil nad HD DVD, nemusí to v praxi znamenat vůbec nic. Jeho rozšíření je totiž opřeno hlavně o PS3 a není tedy zárukou, že se formát doopravdy prosadí. Situace se může vyvinout tak, že se na PS3 bude jenom hrát, fajnšmekři si budou filmy stahovat z internetu na harddisky a masy budou nadále kupovat levná DVD po trafikách. DVD totiž není v žádném případě "mrtvé" a zákazníci se mohou rozhodnout Blu-Ray "přeskočit". Koneckonců se už roky mluví o holografických discích, fluorescenčních discích a podobně, které by měly nabídnout kapacity kolem terabyte na médium. Většině uživatelů na zálohování hravě postačí i CD-R a nebo USB klíčenka - a ti náročnější si prostě koupí nějaký ten levný disk navíc. Pokud budou chtít prodejci prosadit Blu-Ray, budou muset víc zatlačit. Mnohem víc! Nečekat, až lidé "tak nějak přirozeně" opustí DVD, ale budou muset stlačit ceny filmových novinek na BD prakticky na úroveň DVD, případně dělat release filmů na BD přednostně. Ale to stále nemusí moc znamenat. Dobrou šanci by BD mohl mít v oblasti zálohování, ale poměr cena/kapacita jeho médií by se musela velice, velice rychle přiblížit k DVD. Pokud budou čekat příliš dlouho, dopadnou jako Zip nebo Jaz - objeví se, pár lidí je koupí a za dalších pár let po nich ani pes neštěkne a možná ani v ničem nepřečte. Zatímco existují dobré důvody ke zpětné kompatibilitě u CD a DVD, u Blu-Ray takový důvod zatím není. Může se objevit typ nové mechaniky, která přečte nový formát a pak "rozšířené legacy formáty" - tedy pouze CD a DVD. Blu-Ray v žádném případě zatím vyhráno nemá.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama