Úvaha: Trendy a módní vlny světa počítačového
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha: Trendy a módní vlny světa počítačového

Úvaha: Trendy a módní vlny světa počítačového | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

3. 12. 2010 03:00 20

Seznam kapitol

1. Dilbertův svět 2. David proti Goliášovi 3. Šest z deseti odpadne 4. Módní trendy jsou zrádné
5. Módní trendy jsou ale i mocné 6. Je budoucnost v mracích? 7. Skříně plné starého železa

Pokud se díváte na vývoj počítačových technologií v libovolném krátkodobém výhledu, může působit dojmem jakéhosi trvalého plánovaného pokroku. Na první pohled to dává smysl, novinky jsou výkonnější a rychlejší, ale pokud se ale na věci začneme dívat s větším odstupem, jednoduchá představa začne mizet.

Reklama

To samé se týká hardware: Když se objevily netbooky, připadaly řadě lidí svými vlastnostmi k smíchu a pro Microsoft představovaly nepříjemnost, protože na levných netboocích představuje licence Windows dost pozorovatelnou položku. Microsoft razil spíše „lehké notebooky“, které byly výkonnější, dražší a cena za licenci na nich nebyla tak nápadná. 

Jenomže levné netbooky dovolily dát vlastní notebook každému členu rodiny a díky menším nákladům v případě krádeže / ztráty začaly být netbooky masově používány všude možně. Schválně, kolik notebooků jste viděli v KFC nebo McDonaldu před třemi lety – a kolik dnes? Microsoft se svým přístupem zařadil vedle legendárního „výrobce svíček“ Adama Smithe, který protestoval proti Slunci, protože zadarmo dodává spoustu světla a kazí jim obchody. 

Úvaha: Trendy a módní vlny světa počítačového
i Zdroj: PCTuning.cz


Už to není počítač do každé rodiny, už patří každému v rodině!

Moc netbooků byla ale tak veliká, že musel z úmrtního lože povolat Windows XP, aby tahle parketa nebyla ponechána napospas Linuxu. (Dnes pro změnu nevěří na úspěch Google Chrome OS. Já si dovedu představit ještě levnější a jednodušší „webcentrický“ stroj naopak velice snadno.) Překrásná historka, že ano? Sekvence „He he he, to je ale komické. – Propána, ono se to prodává! – Honem, rychle, uděláme to samé!“ se ale opakuje znovu, u tabletů. 

Nebudu opakovat všechny ty posměšky, kterými byl na jaře tohoto roku očastován iPad – do dnešního dne se ho prodalo přes 8 milionů kusů a najednou nečteme o ničem jiném, než že tenhle výrobce chystá svůj vlastní tablet a onen pro změnu rovnou tři různé velikosti. Odhady prodejů tabletů pro příští rok se pohybují mezi 30 až 100 milióny kusů – nesešel se ani rok s rokem a je jasné, že ten, kdo považoval tuto třídu zařízení za zbytečnou, je úplně mimo. Po bitvě generálem: Co že to kritizovali uživatelé e-inkových čteček? Jednoúčelovost? Co je iPad jiného, než trochu šikovnější čtečka s báječnou obrazovkou, která dovoluje provozovat různorodý software a surfovat? A v posteli s ním taky usnout můžete a nevyhoříte.

Úvaha: Trendy a módní vlny světa počítačového
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud bych si chtěl hrát na chytrého, poznamenal bych tu, že spíše než příchod (staro)nového form factoru není až tak působivý, zajímavé je spíš to, že se už prodalo 120.000.000 iOS zařízení, tedy zařízení, které vám nabízí funkce slabšího PC, ale bez PC a bez Windows. A raketový nástup Androidu jenom potvrzuje, že v mobilním segmentu vidíme velký odklon od Microsoftu, který může s časem pokračovat i směrem k desktopům.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama