Úvaha: Trendy a módní vlny světa počítačového
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha: Trendy a módní vlny světa počítačového

Úvaha: Trendy a módní vlny světa počítačového | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

3. 12. 2010 03:00 20

Seznam kapitol

1. Dilbertův svět 2. David proti Goliášovi 3. Šest z deseti odpadne 4. Módní trendy jsou zrádné
5. Módní trendy jsou ale i mocné 6. Je budoucnost v mracích? 7. Skříně plné starého železa

Pokud se díváte na vývoj počítačových technologií v libovolném krátkodobém výhledu, může působit dojmem jakéhosi trvalého plánovaného pokroku. Na první pohled to dává smysl, novinky jsou výkonnější a rychlejší, ale pokud se ale na věci začneme dívat s větším odstupem, jednoduchá představa začne mizet.

Reklama

Pokud se v budoucnosti prosadí cloud computing, nemusí mít váš terminál vůbec Windows. Vaším počítačem bude web – a nebo, v případě firem, se prostě jenom vrátíme do roku 1970, kdy každý zaměstnanec měl svůj terminál, ale jenom málokterý měl svůj počítač. Zatímco se před námi odehrává epochální bitva o budoucnost počítačových technologií (a Microsoft možná bojuje o přežití, i když to dnes tak nevypadá), podobné vlny najdeme v hardware všude. 

Úvaha: Trendy a módní vlny světa počítačového
i Zdroj: PCTuning.cz

Příchod LCD monitorů, kdy se CRT přestalo vyrábět prakticky z roku na rok. Nahrazení kuličkové myši optickou – pamatuji se jako dnes na diskuse o tom, jak se v optických myších trestuhodně plýtvá výpočetním výkonem na sledování podložky (snad nikdo netouží po návratu „divoké koule“ a věčné čištění válečků, nebo snad ano?). Ve stínu těchto velkých změn jsou i drobnější a problematičtější: Jen před pár lety měla každá slušnější klávesnice rolovací kolečko, které fungovalo stejně jako na myši. 

Móda přešla, nyní se nosí slim a ultraslim klávesnice – a do nich se kolečko nevejde. A klávesnice s kolečkem prostě nejsou, nikdo je nenabízí. Proč? Bylo nekonečně praktické! Móda k nám přinesla i totální úlety, jako rolovatelné klávesnice, které si můžete koupit klidně i v plechovce jako dárkové balení – ty si ale mohla nechat od cesty, Kdyby raději nechali alespoň nějaké lepší klávesnice s kolečkem! 

Úvaha: Trendy a módní vlny světa počítačového
i Zdroj: PCTuning.cz

Klávesnice s kolečkem - Michalova noční můra!

Ano, bohužel, je to tak: Módní uvažování nad hardwarem nejenom přináší úplně zbytečné novinky (nepotřebujeme dvacet druhů tabletů, stačí dva a nebo tři!), ale taky odnáší užitečné věci, protože přestaly být populární. Sehnat dnes klávesnici s kolečkem je téměř nemožné a soudím, že ve stejném průšvihu se třeba už následující rok ocitnou e-inkové čtečky. Jsou lehké, praktické, úsporné. Ale nejsou už módní, nejsou chic, pryč s nimi! Dnes frčí barevné čtečky, i když jsou těžší a ne tak úsporné. Co na tom? 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama