Úvaha: Výkon už nás nezajímá. Chceme jen software a design?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Výkon už nás nezajímá. Chceme jen software a design?

Úvaha: Výkon už nás nezajímá. Chceme jen software a design? | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 1. 2012 03:00 45

Seznam kapitol

1. SW před HW? 2. Plató efekt 3. Heslovité parametry 4. Šest hlavních příčin I.
5. Šest hlavních příčin II. 6. Šest hlavních příčin III. 7. Slušivé kabátky 8. A tak to přesně je

30 let jsme se honili za stále vyššími čísly – více MHz, GHz, GB, TB. Každé navýšení hodnot znamenalo krok vpřed. Když se kapacita RAM zvýšila z 1 na 16 kB, počítače přestaly být výukovou hračkou. U 64 kB se daly konečně spouštět i malé úlohy. Na 512 kB se už hrály hodně dobré hry. Co ale dnes? V čem se liší mobil s 512 MB a 1 GB RAM?

Reklama

A co více: modding jede ve stejném vlaku, jako Apple nebo ultrabooky – je to vizuální vylepšování, která se nijak netýká výkonových parametrů. Stoobiho výtvory jsou vizuálně úžasné, ale nijak nevyvracejí představu, že to, co je uvnitř stroje, už parametry nikoho neinteresuje. Asi největšího propojení moddingu a tuningu jsme se dočkali v dobách vodního chlazení, ale to je v praxi příliš složité pro toho, kdo to neprovozuje jako hobby. Možná nás čeká v budoucnosti třeba nějaké propojení dusíku a stylové case, ale s tím, jak se masový uživatel stále více přimyká levným a líbivým konstrukcím, ta šance stále klesá.

Úvaha: Výkon už nás nezajímá. Chceme jen software a design?
i Zdroj: PCTuning.cz

Udělat si dnes stylový case je stejný akt, jako když si samuraj nechal udělat katanu na míru. Je to i docela podobné, musíte vykomunikovat, jakou představu máte, co to má umět, jak se to má používat. Pak budete dlouho čekat a nesmíte se zaleknout žádné částky, kterou zaplatíte na konci. Je to dobrodružné, krásné, má to v sobě něco nesmírně romantického, ale tímhle zarostlým kolejištěm vlak dějin nejede. Stylové mody budou jednou krásné exempláře v muzeu, dokonce ho považuji za tak samostatný obor umění, že by si vlastní muzeum zasloužilo. Ale pro běžného konzumenta to není nic víc než rarita, něco jako řekněme hezký papoušek, na kterého se jednou za čas půjde podívat do ZOO.

Úvaha: Výkon už nás nezajímá. Chceme jen software a design?
i Zdroj: PCTuning.cz

Ale i krásný mod stále více zastírá před očima kupujícího výkonový a technický progres, který je ukryt uvnitř. Výrobci se uchylují k černé magii, v níž používají kouzelná slova, mantry, aby zákazníka přesvědčili k tomu, že má něco koupit. Je čím dál tím složitější zákazníky argumentací přesvědčit, že by něco měli chtít, jednodušší jim je to prostě prodat. Sugesce stále funguje – například Microsoft byl nesmírně úspěšný s ReadyBoost, kdy vsugeroval lidem, že když použijí i pomalou flešku, systém si urychlí. Sice se ukázalo, že jejich magie funguje jen při nesmírně malé paměti a zvýšení kapacity RAM je mnohem lepší, ale najdou se stále uživatelé, kteří mají strčenou pět let starou flešku s parametry 8 MB/s read 4 MB/s write v počítači a tvrdí, jak jim to stroj ohromně zrychluje.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama