Úvaha: Výkon už nás nezajímá. Chceme jen software a design?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Výkon už nás nezajímá. Chceme jen software a design?

Úvaha: Výkon už nás nezajímá. Chceme jen software a design? | Kapitola 8

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 1. 2012 03:00 45

Seznam kapitol

1. SW před HW? 2. Plató efekt 3. Heslovité parametry 4. Šest hlavních příčin I.
5. Šest hlavních příčin II. 6. Šest hlavních příčin III. 7. Slušivé kabátky 8. A tak to přesně je

30 let jsme se honili za stále vyššími čísly – více MHz, GHz, GB, TB. Každé navýšení hodnot znamenalo krok vpřed. Když se kapacita RAM zvýšila z 1 na 16 kB, počítače přestaly být výukovou hračkou. U 64 kB se daly konečně spouštět i malé úlohy. Na 512 kB se už hrály hodně dobré hry. Co ale dnes? V čem se liší mobil s 512 MB a 1 GB RAM?

Reklama

A tak to přesně je. Zákazníci si neověřují, neměří, ba ani nečtou benchmarky. Čísla je nudí, jsou zbytečná. Pokud chcete pokrok, musíte jim namlátit do hlavy nějaký slogan, jako se to podařilo s ReadyBoost. Nereagují na čísla a argumenty. Můžete věnovat obrovské úsilí do měření, benchmarkování a tak dále, můžete to dělat celý týden, ale data už zajímají jenom menšinu, komunitu – většině smrtelníků stačí jenom závěr a pro hodně zákazníků jsou i závěry zbytečné. Nový počítač je „o dost“ rychlejší než ten starý, půjdeme tedy do krámu a vybereme si podle ceny. Nelze se na ně zlobit, v jejich světě to smysl dává. Technologie pro ně není hobby jako pro nás, kteří si s ní hrajeme, je to jenom nástroj, který jim dovolí provozovat aplikace, které chtějí. To, jestli budou komprimovat archiv deset sekund a nebo sekundu, je pro ně nepodstatné, protože to dělají vzácně – a přitom je to rozdíl jednoho řádu ve výkonu systému. A generace procesorů nenabízí nárůst výkonu o řád, v opravdu skvělém případě ho tak zdvojnásobí, přičemž rozdíl v ceně je často více než dvakrát tak velký.

Úvaha: Výkon už nás nezajímá. Chceme jen software a design?
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdá se tedy, že výkon a parametry zařízení jsou čím dál tím méně významné. Důležitý je form factor, výdrž, váha a další věci, které byly kdysi okrajové a určené spíše pro „designové počiny“. Pokud to tak opravdu je, pak to znamená, že se lidé zaměřující na stále dokonalejší tuning stávají spíše zájmovou okrajovou skupinou. Před pár lety jsem myslel, že se počítačoví hráči a milovníci technologií více propojí s „normálním světem“ tím, že se z nich stanou kybersportovci a tuning sám se stane sportovní disciplínou. Stejně jako řada jiných exotičtějších sportů, například šipky nebo curling. Je ale možné, že k takovému propojení vůbec nedojde a jeho význam začne spíš upadat. Možná je na místě, aby se tuning začal sám veřejně prezentovat jako špičková technická soutěžní disciplína, příklad si vezměte třeba u války robotů nebo soutěže dragsterů. Něco technického, extrémního, ale pro běžného smrtelníka rozeznatelného.

Úvaha: Výkon už nás nezajímá. Chceme jen software a design?
i Zdroj: PCTuning.cz

Snad se tím trend, který popisuji, změní a normální zákazníci začnou co nejvyšší výkon brát jako něco i pro sebe atraktivního. Druhou možností je to, že výkonné technologie v „malé IT“ úplně zmizí a Google je zaškrtí svými „cloudovými terminály“ a dorazí „streamovaným hraním“. V takovém světě už výpočetní výkon na straně uživatele nemá opravdu žádný smysl.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama