Velký test 5.1 reproduktorů do 2500 korun
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký test 5.1 reproduktorů do 2500 korun

Velký test 5.1 reproduktorů do 2500 korun | Kapitola 6

Jindřich Pirner

Jindřich Pirner

10. 1. 2011 03:00 46

Seznam kapitol

1. Sedmero prostorových sestav 2. Gembird WCS-YF-501 3. Genius SW-5.1 4000 4. Genius SW-HF5.1 5050v2 5. Logitech X-540
6. Logitech Z-506 7. Modecom MC-5050 8. Sony SRS-D511 9. Výsledné pořadí a závěr 10. Závěr

V pokračování našeho velkého testu reproduktorů se podíváme na zoubek 5.1 setům kolem 2500 korun. Nabídka modelů již sice nebyla tak nepřeberná, jako v případě 2.0 a 2.1 sestav, ale stejně najdete v našich obchodech velkou spoustu surround sestav. Na sedm z nich jsme se podívali v našem testu.

Reklama
Velký test 5.1 reproduktorů do 2500 korun
i Zdroj: PCTuning.cz

Velký test 5.1 reproduktorů do 2500 korun
i Zdroj: PCTuning.cz

Na tyto reproduktory jsem se vážně těšil. Jde totiž o nový 5.1 model za velmi slušnou cenu. A vskutku mohu rovnou říct, že se i zvukově docela povedl. Nebudu ale předbíhat a rovnou mu vytknu to, co mi nejvíc vadilo na designu – satelitní reproduktory mají designovou podivnost, která asi má připomínat výškový reproduktor. Jenže to není reproduktor, jen plastový výčnělek, který ničemu neslouží. Reproduktory jsou tak zbytečně vyšší, než by být mohly. Ani nejde o žádné umělé zvýšení objemu reproduktoru, je to zkrátka k ničemu. Celkem k ničemu jsou v podstatě i krycí síťky na reproduktorech – jsou velmi tenké a hrubé, neplní tudíž ani ochranou ani protiprachovou funkci.

Velký test 5.1 reproduktorů do 2500 korun
i Zdroj: PCTuning.cz

Oproti modelu X-540 už při pohledu na zadní částu subwooferu Z-506 potěší, že disponuje i separátním stereo vstupem. Lze tak připojit jak 5.1 zvukovou kartu, tak například MP3 přehrávač. A není potřeba nic přepínat, set si poradí s rozložením sterea do surround zvuku sám.

Ovládací prvky se nacházejí na pravém předním satelitním reproduktoru, jenž je jako jediný připojen k subwooferu tlustším komunikačním kabelem – jak bývá u Logitech zvykem. Ostatní reproduktory se připojují cinch konektory a v reproduktorech je kabel napevno. Když jsem zmiňoval ovládací prvky, tak on je vlastně jen jeden – regulace hlasitosti na pravém předním reproduktoru. Tam se pak nachází ještě výstup na sluchátka a vypínací tlačítko. Ještě je možné nastavit basy, to už kolečkem na zadní straně subwooferu.

Na samostatnou regulaci přední a zadní části, nebo centrálního reproduktoru, tak můžete zapomenout. Jestli si budete chtít nastavit hlasitosti podle sebe, musíte se omezit na softwarovou regulaci v panelu vaší zvukové karty. Je to škoda.

Velký test 5.1 reproduktorů do 2500 korun
i Zdroj: PCTuning.cz

Celkově tento set nabízí za málo peněz základní 5.1 ozvučení, jehož zvuk neurazí, ale ani příliš nenadchne. Výšky ze satelitů nejsou ani moc průrazné, ani moc zastřené, hrají tak nějak průměrně. Subwoofer je sice slabší, ale podle mého názoru je dimenzován výkonově ke zbytku tak akorát. Zvuk prostě není zlý, ale docela bych se vyhnul označení „vyvážený“. Není to žádná divočina, není to průšvih, ale je to nemastné neslané, ničím vyloženě skvělé. Nicméně oproti silnějšímu bráškovi X-540 mi přišel zvuk civilnější, jaksi umírněnější, ač méně prokreslený a méně konkrétní. Opět by se nabízelo označení „vyrovnanější“ a v porovnání s X-540 tomu tak možná i je, ale spíš bych řekl „umírněnější“. Díky menšímu počtu reproduktorů u Z-506 a falešným výškovým měničům je ale rozhodně zvuk oproti kolegovi X-540 méně prokreslený a méně prostorový.

Velký test 5.1 reproduktorů do 2500 korun
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama