Vybíráme nejlepší Radeon HD 6950 1GB — králové Full HD?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Vybíráme nejlepší Radeon HD 6950 1GB — králové Full HD?

Vybíráme nejlepší Radeon HD 6950 1GB — králové Full HD? | Kapitola 15

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

22. 9. 2011 03:00 25

Seznam kapitol

1. Asus DirectCU II — balení, karta a detaily 2. Asus DirectCU II — jádro, chladič, specifikace 3. Gigabyte OC verze — balení, karta a detaily 4. Gigabyte OC verze — jádro, chladič, specifikace 5. Sapphire HD 6950 1 GB — balení, karta a detaily 6. Sapphire HD 6950 1 GB — jádro, chladič, specifikace 7. Srovnávací tabulka, sestava, hry a metodika 8. 3DMark Vantage/11, Bad Company 2, Crysis
9. F1 2010, Far Cry 2, Just Cause 2 10. Mafia 2, Metro 2033, Splinter Cell, WiC 11. Přetaktování 12. Hlučnost, teploty, spotřeba 13. Celkový výkon 14. Poměr cena/výkon 15. Závěr

Radeony HD 6950 nepatří k nejvýhodnějším kartám na trhu, přesto si však našly řadu kupců. Asus, Gigabyte a Sapphire navíc na trh uvedli upravené verze „jen“ s 1 GB paměti, které de facto stejný výkon jako plnohodnotná verze nabízí o několik set levněji. A u těchto karet už je poměr cena/výkon o něco zajímavější.

Reklama
Vybíráme nejlepší Radeon HD 6950 1GB — králové Full HD?
i Zdroj: PCTuning.cz

Upravené AMD Radeony HD 6950 1 GB všech tří výrobců Asus, Gigabyte i Sapphire jsou zajímavé karty, které díky své o několik set korun nižší cenovce (300-500 Kč) než 2GB provedení stojí za pozornost. 1 GB paměti není u karet této kategorie ve Full HD či mnou testovaném rozlišení 1920 × 1200 px nijak limitující, přičemž právě tato rozlišení (zejména Full HD) jsou dnes mezi hráči nejoblíbenější. V nejrozšířenějším režimu vyhlazování 4× AA je pokles výkonu proti verzi s 2 GB paměti v průměru jen 5-6 %, zatímco cenový rozdíl je téměř dvojnásobný.

Díky tomu nabízí všechny tři testované karty lepší poměr cena/výkon než referenční AMD Radeon HD 6950 2 GB, přičemž nejlépe si v testu v tomto ohledu vedla karta Gigabyte. Z testované trojice není s cenovkou necelých 5300 Kč s daní nejdražší, má však přetaktované jádro o slušných 70 MHz (zatímco Asus jen o 10 MHz, Sapphire vůbec) a nabízí tak nejlepší poměr cena/výkon. V kartě se navíc skrývá stále poměrně slušný OC potenciál nabízející dalších cca deset procent výkonu navíc, čímž se můžete dostat na dohled AMD Radeonu HD 6970. Podobný OC potenciál (okolo 10 %) mají sice i obě konkurenční karty, vzhledem k podstatně nižším základním frekvencím se ale s těmito kartami v průměru dostanete jen lehce nad úroveň referenčního AMD Radeonu HD 6950 2 GB.

Vybíráme nejlepší Radeon HD 6950 1GB — králové Full HD?
i Zdroj: PCTuning.cz

V poměru cena/výkon je však jeden háček, který nese jméno GeForce GTX 560 Ti. nVidia totiž tuto konkurenční kartu s velmi podobným výkonem prodává za ceny i pod pět tisíc s daní. Je proto nutné říct, že poměr cena/výkon není ani u nejlépe vycházející testované karty Gigabyte tak dobrý jako právě u karet GeForce GTX 560 Ti. Pokud je proto poměr cena/výkon při výběru nové karty v ceně okolo pěti tisíc vaším hlavním (a jediným) kritériem, poohlédněte se spíš po některé GeForce GTX 560 Ti než po Radeonu HD 6950 1 GB.

Pokud se posuneme od výkonu a poměru cena/výkon dál, musím se v několika větách zmínit o chlazení. Všechny tři testované karty mají upravené chladiče, přičemž chladiče karet Asus a Gigabyte jsou výkonné a naprosto tiché. Chladič Sapphire je v zátěži mírně slyšet, hluk však není velký a nebude vás nijak výrazně rušit. Co se týče dalších parametrů, jde spíše o drobnosti. Někomu bude u karty Asus vadit osmipinový a vcelku zbytečný napájecí konektor, Sapphire potěší plnou verzi poměrně nové závodní hry DiRT 3 v balení, Gigabyte mí pro změnu plusové body díky technologií Vapor Chamber u chladiče.

Vybíráme nejlepší Radeon HD 6950 1GB — králové Full HD?
i Zdroj: PCTuning.cz

V součtu není ani jedna z testovaných karet špatná a každá má své plusy, na druhou stranu najdou se i mínusy. Největší nevýhodou Asusu je nejvyšší cena, výkon na úrovni karty Sapphire a díky tomu i nepřesvědčivý poměr cena/výkon. To jej v pomyslném žebříčku řadí na třetí pozici. Na druhé místo dávám Sapphire. Karta tohoto výrobce je nejpomalejší, současně však i nejlevější a v poměru cena/výkon se umisťuje uprostřed. Plusem je plná verze hry DiRT 3 v ceně, mínusem naopak nejslabší chladič.

Vítězem testu se stává karta Gigabyte. Ta na mne udělala dojem svým výborným chladičem WindForce a také výkonem. Díky frekvenci jádra o 70 MHz vyšší proti referenční hodnotě je průměrný výkon na úrovni AMD Radeonu HD 6950 2 GB a stále je tu ještě cca desetiprocentní OC potenciál. Cena karty je přitom jen o stokorunu vyšší než u nejlevnějšího provedení Sapphire, v poměru cena/výkon se tak karta umístila na prvním místě, byť až za GeForce GTX 560 Ti od nVidie. To je ale jen jediná vada na kráse jinak výborné karty a i přes o něco horší poměr cena/výkon proti konkurenčnímu modelu uděluji kartě Gigabyte bronzové ocenění. AMD Radeon HD 6950 1 GB celkově dává smysl a karta GV-R695OC-1GD se Gigabytu jednoduše povedla.

Vybíráme nejlepší Radeon HD 6950 1GB — králové Full HD?
i Zdroj: PCTuning.cz


PCTuning Bronze Award, září 2011
Gigabyte Radeon HD 6950 1 GB GV-R695OC-1GD
"nejvýhodnější AMD Radeon HD 6950 1 GB na trhu"

Vybíráme nejlepší Radeon HD 6950 1GB — králové Full HD?
i Zdroj: PCTuning.cz

Vybíráme nejlepší Radeon HD 6950 1GB — králové Full HD?
i Zdroj: PCTuning.cz

Vybíráme nejlepší Radeon HD 6950 1GB — králové Full HD?
i Zdroj: PCTuning.cz

Poděkování

Za zapůjčení grafické karty Asus Radeon HD 6950 1 GB DirectCU II děkujeme společnosti Asus.

Za zapůjčení grafické karty Gigabyte HD 6950 Super Overclock děkujeme společnosti Gigabyte.

Za zapůjčení grafické karty Sapphire Radeon HD 6950 1 GB děkujeme obchodu Alza.cz.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama