Windows Vista a 7 - osekáváme, ladíme a zrychlujeme!
i Zdroj: PCTuning.cz
Software Článek Windows Vista a 7 - osekáváme, ladíme a zrychlujeme!

Windows Vista a 7 - osekáváme, ladíme a zrychlujeme! | Kapitola 3

Jakub Petro

Jakub Petro

25. 5. 2009 00:00 28

Seznam kapitol

1. Začínáme 2. Integration, Components (Compatibility) 3. Components - Accessories, Drivers, HW Support 4. Components -Language, Multimedia, Network 5. Components - Services
6. Components - System 7. Tweaks, Unattended Setup, Bootable ISO 8. VirtualBox 9. Další tipy, ladění a optimalizace

Ještě to bude nějaký ten pátek trvat, než přijde sedmá verze operačního systému Windows a tak musíme nějakou tu chvíli vydržet se staršími, ne úplně dokonalými Vistami. Připravili jsme proto pro vás podrobný návod na jejich optimalizaci a vyladění, který navíc bude ve většině případů fungovat i s chystanými sedmičkami.

Reklama

Pojďme ke zeštíhlování!

Malé upozornění. Dosud jste zaškrtávali volby, které jste chtěli ponechat, nastává však změna - zaškrtnutím vyberete komponentu k odstranění. Pamatujte, jestli si nejste jistí, zda danou funkci či komponentu potřebujete nebo budete potřebovat, raději nezaškrtávejte. Rovněž sami nejlépe víte, jaké zrychlení systému požadujete a proto si kompromis zeštíhlení určete dle potřeby. Můžete vytvořit plně univerzální instalaci s lehkým osekáním i rapidně zeštíhlenou verzi vhodnou výhradně pro konkrétní sestavu. Moje rady a doporučení chápejte jenom jako vodítko.

Pokud je nějaká komponenta či služba závislá na jiné, vLite o tom vždy informuje stručným popisem v pravé horní části.

2.3 Accessories

Accessibility - Průvodce nastavení obrazu, zvuku a mobility. Jako každý průvodce, není vůbec potřebný a všechno můžeme nastavit také bez něj.

Disk Cleanup - Malý nástroj, který už jistě znáte z nabídky start/programy/systémové nástroje, slouží k přočištění lokálních disků od časem nepotřebných souborů jako temp, cache prohlížeč, offline soubory, systém restore nebo zálohy aktualizací. Jestli pro tento účel nepoužíváte schopnější nástroj třetí strany, nezaškrtávejte.

Games - Klasické i prémiové hry od MS, kdo nehraje zaškrtne. Game Explorer je prohlížeč nainstalovaných her, prakticky zbytečnost, avšak doporučuje se neodebírat z důvodu kompatibility.

Character Map - Takzvaná mapa znaků, slouží na zobrazení znaků v jednotlivých fontech.

Mobility Center - Ovládací panel umožňující měnit jas, zapínat/vypínat wi-fi, sledovat stav baterie, ovládat zvuk a spravovat externí video výstupy. Uživatelé stolních PC nechť bez váhání označí, uživatelé NB mohou ponechat. Zaškrtnutím nepřijdete o možnost této správy (funkce), avšak už se to nebude vše nacházet pohromadě v jednom okně.

Notepad - Poznámkový blok.

Paint - Malování, avšak ve Windows 7 značně vylepšené.

Snipping Tool - Nástroj pro zachycení (části) obrazovky a uložení do obrázkového souboru.

Speech support - 450MB balastu potřebného pro hlasové ovládání systému, tzv. Speech Recognition. Jelikož se jedná o vcelku nepoužitelnou funkci, doporučuji odstranit. Kdo ani neví, o co se jedná, určitě zaškrtněte.

System Information - Systémový informátor "msinfo32.exe" poskytující bohaté administrátorské informace o použitém HW, SW, IRQ nebo běžících službách a reportech, avšak pro většinu nepotřebný nástroj.

Welcome Center - Uvítací obrazovka při prvním startu OS, absolutní zbytečnost.

Windows Sidebar and Gadgets - Podpora modulů "gadget" mini aplikací, zpravidla různé systémové sledovače zátěže CPU, obsazené paměti, kalendář, počasí a pod. + z Visty známá lišta s hodinami na pravé straně obrazovky. Kdo to používá, ponechá, ostatní s klidným svědomím označí.

Wordpad - Jednoduchý textový editor.

2.4 Drivers

Diva Server, Modems, Printers, QLogic Fibre Channel Adapter, Scanners, Storage controllers, TV Tuners

Balík ovladačů standardně zahrnutých v systému. I v případě, že některé ze zmíněných zařízení používáte, ale instalujete pro něj vlastní ovladače, můžete zaškrtnout k odstraněni. Pozornost věnujte akorát části "Storage controllers", ve které můžete označit všechno kromě ovládače pro Váš konkrétní chipset. Jedná se o známy SATA/RAID (F6) ovládač z éry Windows XP, bez kterého instalátor neuvidí zapojené HDD. V případě, že vlastním NB s čipovou sadou Intel 965pe a procesorem C2D, tak označím všechno kromě "Intel (Matrix)". Jestli chcete univerzální instalační medium, nebo si nejste jistí, "Storage controllers" nezaškrtávejte vůbec, případně ponechte jenom "Intel (Matrix), nVidia, SiS a Via", zbytek zaškrtněte.

Dočetl jsem se, ze některé výrobcem dodávané ovládače ke tiskárně (uváděl se třeba Canon) počítají s přítomností těch výchozích v systému, a tak se může výjimečně stát, že se tiskárna nebude dát konkrétně nainstalovat. Jestli máte tiskárnu (Canon), je dobře si tento fakt ověřit, případně složku "Printers" nezaškrtávat. Budu rád, když se se svými zkušenostmi podělíte v diskusi.

Kompletním odstraněním "Storage controllers" nepřicházíte o možnost použít vlastnoručně integrovaný SATA/RAID do instalace, případně ovladač z USB klíče.

U Visty je tento seznam rozšířený o Display adapters a Ethernet network adapters. Display adapters můžete odstranit, jestli budete instalovat vlastní Catalysty nebo Forceware grafické karty. Podobně můžete odstranit Ethernet network adapters, jestli nainstalujete vlastní ovládač LAN a Wifi. Ale pozor, jestli ho plánujete stáhnout z netu až po instalaci, neoznačujte, bez jakéhokoli ovládače se na net nedostanete.

2.5 Hardware Support

V této části už nejde o samotné ovladače, ale o nativní podporu vyjmenovaných zařízení. Zaškrtnutím odstraníte kompletně podporu pro dané zařízení.

Dynamic Volume Manager - Slouží k realizaci RAID-ových polí a vytvoření společné diskové jednotky pro toto pole. Je rovněž potřebný pro "Windows Backup".

Fax Support - Zaškrtněte, jestli neplánujete používat Fax.

Firewire (1394) - Rozhraní podobné USB, používanější při streamingu zvuku a videa. Kdo má v PC Firewire port, nezaškrtává.

Floppy Disk Support - Podpora historických médií - disket.

Infrared Support - Podpora IR radičů. Pozor, může být potřebné pro správnou funkčnost některých USB zařízeni využívajících infra dálkové ovládače (externí zvukovky).

iSCSI - Kdo funkci nezná, ať zaškrtne. Více info zde.

Microsoft Multi-Path Bus - Popis je jasný, doporučuji ponechat.

Modem Support - Podpora modemů. Jestli se připojujete na internet přes LAN adaptér, můžete zaškrtnout.

Printer Support - Jestli používáte tiskárnu nebo fax, nezaškrtávejte.

Smartcards - Podpora čteček paměťových karet, zaškrtnutím zcela odstraníte.

TV Tuner Support - Podpora TV tunerů a součást potřebná pro Media Center.

Windows HotStart - Podpora customizovatelných nebo funkčně předurčených tlačítek (hotkeys), schopná rychle spustit či probudit OS přímo do aplikace. Například tlačítko Media Center na HTPC či ovládači, který okrem spuštění OS automaticky zavede Media Center. Více info zde.

Windows Image Acquisition - Zabezpečuje službu pro skenery či fotoaparáty. Je potřebná pro "Scanners and Cameras".

Windows Portable Device - Umožňuje synchronizaci obsahu vyměnitelných disků (fotoaparát, usb, paměťová karta) s programy Windows Media Player či Image Import Wizzard. Odstraněním nenarušíte funkci USB storage.

WLAN support - Kdo plánuje používat WiFi, nezaškrtává.

XBOX360 Controller - Nemáte xbox360 (připojený k PC)? Označte.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama