Windows Vista a 7 - osekáváme, ladíme a zrychlujeme!
i Zdroj: PCTuning.cz
Software Článek Windows Vista a 7 - osekáváme, ladíme a zrychlujeme!

Windows Vista a 7 - osekáváme, ladíme a zrychlujeme! | Kapitola 5

Jakub Petro

Jakub Petro

25. 5. 2009 00:00 28

Seznam kapitol

1. Začínáme 2. Integration, Components (Compatibility) 3. Components - Accessories, Drivers, HW Support 4. Components -Language, Multimedia, Network 5. Components - Services
6. Components - System 7. Tweaks, Unattended Setup, Bootable ISO 8. VirtualBox 9. Další tipy, ladění a optimalizace

Ještě to bude nějaký ten pátek trvat, než přijde sedmá verze operačního systému Windows a tak musíme nějakou tu chvíli vydržet se staršími, ne úplně dokonalými Vistami. Připravili jsme proto pro vás podrobný návod na jejich optimalizaci a vyladění, který navíc bude ve většině případů fungovat i s chystanými sedmičkami.

Reklama

2.9 Services

Application Experience - Určitě ponechejte, kromě jiného je tato funkce potřebná pro režimy kompatibility, které se ve Vistě občas hodí, o Win 7 ani nemluvě.

Background Intelligent Transfer Service - Služba zabezpečující utilizaci sítě na úrovni klient-server využívaná především Windows Update.

Computer Browser - Zjišťuje na pozadí, kdo co sdílí na lokální síti. Osobně nepoužívám.

Desktop Window Manager - Manažér vizuálních efektů (Glass) prostředí Windows Aero.

DHCP - Kdo se připojuje do sítě nebo internetu pomocí DHCP (dynamické získávání IP a DNS), neoznačuje. Dnes stále častěji používaný způsob připojování se k internetovým providerům.

Diagnostics - Balík diagnostických nástrojů, které testují funkčnost paměti, disků či sítě. Komponenta je potřebná pro správný chod "Performance" sledovače v Task Manager.

Distributed Link Tracking Client - Služba, která má na starosti opravu zástupců přesunutých nebo smazaných souborů v síti. Jestli nepracujete často v místech v síti, odstraňte.

Distributed Transaction Coordinator - Potřebné pro SQL server. Běžným uživatelům se doporučuje vypnout.

DNS Client - Služba, která uchovává celý název PC, ne jenom jeho IP. Zastavením nebude k dispozici název Vašeho PC v síti, avšak DNS "rozluštění" jiných PC v síti bude fungovat nadále. Když plánujete sdílet v síti soubory či tiskárny, ponechejte.

Error Reporting - Dialogové okno s hlášením chyby, kterou můžete odeslat Microsoftu. U Visty lze bezpečně odstranit, u Win7 se zatím doporučuje ponechat.

Extensible Authentication Protocol - Zabezpečuje EAP autentifikaci pro wifi síť, VPN síť nebo jiné aplikace, které to vyžadují.

Interactive Services Detection - Služba zabezpečující interakci uživatele s jinou službou nebo aplikací běžící v jiné "vrstvě". Označením můžete způsobit, že nebudete moci reagovat na podnět spouštěné aplikace a tím se její spuštění může negativně ovlivnit. Pokud se služba standardně nespouští automaticky, ale manuálně (pouze když je potřeba), není vážnější důvod ji odstraňovat.

Internet Connection Sharing - Již z názvu je zřejmé, že se jedná o službu, bez které nebude fungovat software routing, tedy sdílení internetového připojení s jinými PC. Kromě toho je potřebná pro Windows Firewall a File and printer sharing.

IP Helper - Služba umožňuje IPv6 konektivitu přes IPv4 síť. Jestliže ji zastavíte, PC bude moct komunikovat jenom přes IPv6, když půjde o nativní IPv6 síť.

IPsec Policy Agent - Internet Protocol Security - bezpečnostní služba potřebná pro správný chod Windows Firewall.

Multimedia Class Scheduler - Služba zabezpečující ideální rozdělení priorit spuštěných aplikací, především eliminaci záseků zvuku či videa při vyšší zátěži CPU (hudba + hra atd.). Nakolik však funguje v praxi, mi není známo. Odebrat se doporučuje pouze uživatelem s dedikovaným SPU (Sound Processor Unit), tedy dedikovanou zvukovou kartou s vlastním procesorem.

Network Access Protection Agent - Služba ověřující stav bezpečnosti klienta (stav FW, antiviru ...), podle kterého umožňuje nebo zakazuje přístup do dané sítě. Většinou ji využíváme jen na Windows Server. Standardně je nastavena na "Manual" , takže nemusíme odebírat.

Network List Service - Identifikace sítě, do které se napojíte. Své informace poskytuje dalším systémovým součástím jako Network Center či File and Printer Sharing.

Network Location Awareness - Služba podobná předcházející, ale tato má na starosti sledování změn v síti a jejich notifikaci.

Offline Files - Správa účtů a přístupu k uživatelským datům v době, kdy nejste připojený do sítě. Služba pravděpodobně umožňuje zálohu síťových souborů na disk, kterou využívá či potřebuje asi jen málokterý uživatel.

Protected Storage - Spravuje hesla a bezpečnostní kódy. Odebráním snížíte bezpečnost systému.

Quality Windows Audio Video Experience - Optimalizace trafiku při Audio/Video Streamingu. Potřebné pro Media Center.

Remote Access Auto Connection Manager - Doporučuji ponechat.

Remote Access Connection Manager - Potřebné pro ICS (popsané výše/již popsané), ponechat.

Remote Registry - Vzdálená správa registrů, nepotřebné.

Routing and Remote Access - "Start\Programs\Administrative Tools\Routing and Remote Access". Kdo nepožaduje vytváření a správu virtuální (VPN) sítě, odeberte.

Secondary Logon - Umožňuje spustit aplikaci pod jiným účtem, jako jiný uživatel s vyššími právy bez nutnosti se „odlogovat“ a „nalogovat“ ("Run As..."). Možnost "Run As Administrator" zůstane i po odebrání.

Secure Socket Tunneling Protocol - Podpora SSTP připojení na vzdálený PC použitím VPN.

SSDP Discovery - Odkryje/odhalí síťové zařízení používající tento protokol a služba potřebná pro Universal Plug and Play. Ponechte.

SuperFetch - Známá to funkce Visty i 7, sledující nejčastěji používané aplikace a starající se o inteligentní alokaci nevyužívané RAM v systémů ve chvíli nečinnosti, čím zlepšuje reakční dobu těchto aplikací a snižuje čas potřebný na jejich spuštění. Na základě osobních zkušenosti navrhuji tuto "featurku" ponechat.

Task Scheduler - Takzvaný Plánovač úloh, v kterém je možné načasovat spouštění aplikací či procesů. Je potřebný taky pro mnohé jiné systémové funkce a proto ho doporučuji zachovat.

TCP/IP NetBios Helper - Nutné pro sdílení souborů a tiskáren a správnou identifikaci lokálních PC podle jejich měn. Doporučuji ponechat.

Telephony - Potřebné jestli máte, nebo se připojujete k zařízením jako Fax, Modem a taky pro některé typy VPN sítí.

TPM Base Services - Zvýšení bezpečnosti některých aplikací používajících toto rozhraní - HW komponenta, který má na starosti tvorbu náhodného čísla, kryptografické operace, šifrovací klíče (např. BIOS). Ponechat.

Universal Plug and Play - Služba starající se o automatickou konfiguraci systému tak, aby umožnila (novému) zařízení v systému fungovat správně (např. sdílení souborů, otevření portů). Ponechat.

User-mode Driver Framework - Podpora ovladačů běžících paralelně vůči kernelu (jádru OS), co zajišťuje stabilitu jádra systému i v případě poruchy či pádu tohoto ovladače. Většinou jde o různé USB zařízení používající tento typ ovladačů.

Volume Shadow Copy - Tvorba stínových kopií stavu systému zachycených v čase, které používají další systémové funkce jako Windows Backup, System Restore, ale i zálohy jiných aplikací. Jestli nezálohujete, zaškrtněte tuto službu, nebo ponechte a později zvolíte způsob jejího spouštění na "Manual" (services.msc). Tak se služba spustí jen když ji bude potřeba.

WebDAV (WebClient) - Jestliže nepotřebujete správu vzdáleného serveru skrz HTML a webového klienta, označte.

Windows Color System - Systémová schéma barev. Počítají s ní některé tiskárny a obrázkové editory, proto doporučuji ponechat.

Windows Connect Now - Potřeba pro sdílení souborů, tiskáren a pro Media Center. Umožňuje také konfiguraci síťových zařízení (routery) či PC uložením configu na USB klíč.

Windows Event Log - Systémový logger událostí, občas nápomocný administrátorům. Označením odstraní nadobro "Event Viewer".

Windows Remote Managment - Implementace potřebná pro Event Log.

Windows Search - Služba zabezpečující sledování souborů a jejich indexaci, aby bylo možné (časem) vyhledávat soubory či složky na disku bleskově. Mnoho lidí tuto funkci odsuzuje, no osobně si Vistu či 7 již bez instantního hledání nedokážu ani představit. Elegantním řešením je tuto službu zachovat, avšak omezit její pole působení pouze pro určité složky (disky). K této funkci se ještě vrátíme v části ladění systému.

Windows Time - Jestli Vám nebude chybět možnost synchronizovat čas na všech PC v síti, tak zaškrtněte. Nemá vliv na správný chod hodin ani synchronizaci s internetovým časem.

Windows Update - Zřejmě každému známá služba. Odebráním navždy ztratíte možnost používat systémový Update na získávání hotfixů či nových ovladačů, avšak Vámi integrované záplaty skrz vLite budou k dispozici.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama