zajima-vas-hw-stante-se-novinkarem
Zábava Článek Zajímá Vás HW? - staňte se novinkářem!

Zajímá Vás HW? - staňte se novinkářem!

Archiv PCT

Archiv PCT

11. 6. 2005 00:00 25

Zajímá vás výpočetní technika? Baví vás hardware, rádi sledujete nové technologie? Procházíte na webu především stránkami o hardware, přičemž občas dokonce překládáte francouzské nebo japonské články do angličtiny? Jste potěšení, pokud můžete někomu pomoci (na fóru, v diskuzi) s HW problémem? Pokud jste na některou z otázek odpověděli kladně, máme pro Vás návrh - staňte se novinkářem! Můžete ostatním pomoci, předvést se, rozvinout své znalosti a při tom si ve finále něco přivydělat.

Reklama

Počítačový Hardware je vcelku průhledný obor, kde vítězí ti lepší (vše se dá jednoduše změřit a porovnat) a marketing a prázdné řeči jsou až na dalších místech. Počítače jsou stále populárnější a my jsme tady, abychom čtenářům ukázali co je zajímavé a výhodné a upozornili na to, co je pouhý trik. Jen díky magazínům jako jsme my, je konkurence na tomto trhu férovější a širší - pokud některý výrobce vsadí na špatnou kartu, dlouho to před HW fanoušky neutají a ke slovu se často dostávají ti menší s lepšími nápady.

Novinky jsou možná startovním můstkem k tomu, abyste ze svého hobby možná udělali i svou budoucí práci, kdo ví...

Novinky a články - co za to?

Za novinky vyplácíme honorář od 40-70Kč, články jsou honorované 700 až 2000Kč. Pochopitelně závisí na tématu, objemu práce a délce textu ale také na provedení, kvalitě zpracování tématu a také na případném množství chyb a nepřesností.

Poznámka: naše honoráře jsou například i cestou, jak si vydělat na pevné připojení k internetu. Takže nemusíte zoufat, že s modemem to prostě nejde. Stačí jen chtít a dodržet dobrou kvalitu příspěvků.

Na začátku dostanete tričko...

Pokud nám pošlete 10 novinek (a budou se nám i čtenářům líbit), obdržíte od nás obratem tričko. Pak Vám pošleme autorskou smlouvu, a můžeme začít vyplácet honoráře. Neuspěchejte celou věc, zaměřte se na úplnost a kvalitu informací, budeme rádi, když k textu připojíte krátký ale výstižný komentář. Neposílejte více než 3 novinky denně.

Jak začít?

Můžete začít ihned. Připravili jsme ke stažení soubor se šablonou článku, vzorovými ikonami a ukázkovým grafem doplněný instrukcemi "jak na to". Soubor Vám usnadní start, urychlí váš úkol a usnadní nám vkládání novinek do systému. Soubor je ke stažení zde: pctuning095.zip Obsah rozbalte (včetně podadresářů) a seznamte se z jednotlivými texty a šablonami - pro někoho kdo nemá s psaním textů zkušenosti to může vypadat složitě ale věřte mi, že po čase Vám to připadne jako brnkačka (navíc prakticky vše uplatníte i v běžném životě).

Zpracovanou novinku (nebo novinky, můžete poslat i článek) mi pošlete na: kwolekZAVINÁČpctuning.cz, (všimněte si, že před odesláním musíte nahradit slovo zavináč symbolem @, je to kvůli spamovým robotům, které hledají e-mailové adresy ve webových stránkách) ozvu se Vám (nejspíše druhý den) s komentářem k vašemu dílu a s dalšími instrukcemi. Předpokládám, že zasláním novinky vyjádřujete souhlas, s její publikací na www.pctuning.cz (pokud neuvedete jinak).

Často kladené otázky - FAQ

Jak mají vypadat novinky?

Velmi dobré, česky psané novinky jsou například na cdr.cz, občas jsou hezké věci i na zive.cz (opisovat od nich ale nemá žádný smysl, a ani to nechceme - výjimkou jsou odlišně zpracované stejná témata). Podívat se můžete i k nám, i když v současné době vůbec v novinkách neexcelujeme.

Odkud mám čerpat témata?

Původních novinek není mnoho a do světa je obvykle vypouštějí ti, kteří se k nim dostanou v zahraničí při své práci. Občas se objeví únik informace nebo tisková zpráva. Pro ostatní jen zbývá skenovat internet a takové informace vyhledávat. Zdrojem čerstvých informací bývají zahraniční servery (nej. je asi TheInquirer.net ), obvykle je možné nahlédnout na populární X-bit labs, Anandtech nebo BeHardware.com. Nemá smysl vyjmenovávat všechny weby - každý má své oblíbené zdroje. Budu rád, podělíte li-se dobrými linky v diskuzi pod článkem!

Které novinky jsou nejlepší?

Čtenáři mají rádi především přesné a aktuální informace, hodně se cení praktické postřehy a zasvěcený a věcný komentář. To přidává suchým faktům nový rozměr a dodává jim šťávu - tím se odlišují tiskové zprávy od článků, které píšou populární autoři - ti jsou cenění za to, že z běžných informací vydolují ukrytou novou informaci. Ne vždy je to možné a nutné, ale pokud se to podaří, uživatelé to vždy ocení (nesmíte být mimo).

Jak mám najít obrázky?

Je to jednoduché - ve většině případů je možné použít vyhledávač Google: http://images.google.com Pokud například potřebujete logo, zadáte: Samsung logo a často uspějete hned napoprvé (občas je nutné ještě logo oříznout a zmenšit na max. výšku 50-60px a max. šířku 120px.). Je to prosté a rychlé. P.S. Občas se dá použít i český vyhledávač jyxo: http://jyxo.cz/?dsel=1, případně je možné používat Internetové katalogy obrázků.

Více zdrojů, více ví!

VELMI se osvědčilo, vyhledáte-li danou novinku na webu vícekrát. Můžete se na věc podívat z několika úhlů pohledu a vlastní názor si vytvoříte mnohem rychleji.

Mnoho štěstí a úspěchů při startu na pozici "HW guru" Vám přeje:

Jiří Kwolek (joro), tel: 777 041319, kwolekZAVINÁČpctuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz
Jiří Kwolek (joro), tel: 777 041319, kwolekZAVINÁČpctuning.cz

Prosím, abyste do diskuze pod článkem uvedli některé své oblíbené novinkové weby. Občas se objeví skutečné perly, kde se dozvíte to, co ostatní ani netuší...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama