Zjistili jsme, jak zní a pro koho je profesionální mikrofon ProCast od hráčské firmy HyperX
i Zdroj: PCTuning.cz / HyperX
Herní příslušenství Recenze Zjistili jsme, jak zní a pro koho je profesionální mikrofon ProCast od hráčské firmy HyperX

Zjistili jsme, jak zní a pro koho je profesionální mikrofon ProCast od hráčské firmy HyperX | Kapitola 2

Jindřich Pirner

Jindřich Pirner

15. 2. 2023 08:00 5

Seznam kapitol

1. Seznámení a technologické pozadí 2. Obsah balení, zpracování 3. Zvukové ukázky, nastavení, praktické používání 4. Celkové dojmy, tipy a verdikt

Tímto modelem se HyperX snaží vstoupit do exkluzivní ligy opanované firmami jako Audio-Technica, Oktava, Rode nebo Shure. Cena je přitom velmi sebevědomá, nicméně stále klesá. V článku se dozvíte – a doslechnete – jestli je seběvědomí ProCastu oprávněné a zda mu dát přednost před konkurenčními výrobky.

Reklama

V balení nalezneme samotné tělo mikrofonu, kovový pop filtr a shockmount, který je k mikrofonu již přišroubovaný. Pop filtr můžete na dodávaný shockmount snadno nacvaknout, když ho budete chtít použít. Když nepočítám Quick Start Guide, nic víc v krabici – asi po vzoru studiové konkurence – není.

Zjistili jsme, jak zní a pro koho je profesionální mikrofon ProCast od hráčské firmy HyperX
i Zdroj: PCTuning.cz

Žádný sluchátkový výstup nebo tlačíko pro ztlumení zvuku jako v případě QuadCast a SoloCast na těle ProCastu nenaleznete. Nicméně tyto věci už z principu konstrukce na mikrofonech XLR nebývají. V balení není ani kabel nebo stojan. To ale nejsou nijak zvlášť nákladné položky a výhodou je, že si můžete kvalitu těchto propriet určit sami. Můžete mít kabel za pár stokorun nebo klidně za 10 tisíc. Stejně tak stojan, kde je jen na vás, jestli zvolíte stolní, zavěšení shora na „šibenici“, nebo podlahový.

Je znát, že se v tomto výrobce inspiroval u studiových značek, kde často také nedostanete k mikrofonu skoro nic. K hernímu rodokmenu odkazují zejména červené textilní gumy v shockmountu, diodové podsvícení zde není. Je to věc vkusu, za mě je to spíš pozitivum, dodává to mikrofonu serióznější a profesionálnější vzezření bez toho, že by svůj herní původ úplně popíral. Je ovšem pravda, že když jde podsvícení vypnout, proč ne, ovšem bylo by bláhové čekat je u mikrofonu XLR.

Shrňme si, že pro zapojení budete potřebovat minimálně kabel XLR3, stojan a „zvukovku“ s podporou 48V napájení. Při dnešních cenách činí tento výdaj nějaké 3–4 tisíce korun.

Zpracování a vzhled

Mikrofon je až na plastovou spodní část, kde nalezneme zlacený konektor XLR3, celý z hliníku. Vše je pokryto matně černým lakem, mikrofonu to sluší, možná by ale bylo fajn, kdyby výrobce nabízel i jiné barevné provedení, třeba bílou nebo stříbrnou. Ve spodní části se nachází matně stříbrnou barvou vyvedené logo HyperX, nahoře pak černě gravírovaný firemní emblém HX. Jediným dalším stříbřitě metalickým prvkem je 3/8″ a 5/8″ (patrně nerezový) závit na mikrofonní stojan, ten nicméně po montáži vidět není. Jedná se o standardní závit, jeden či druhý naleznete na všech běžných mikrofonních držácích. To nejkrásnější, tedy velkomembránový pozlacený kondenzátorový snímač, se skrývá uvnitř. Při bližším pohledu – a je to dobře vidět i na snímku níže – jej lze skrz kovovou krycí síť snadno spatřit. Jeho průměr je něco přes jeden palec, tloušťtka asi centimetr, možná trochu víc. Krása. Je zhruba dvakrát větší než u SoloCastu.

Zjistili jsme, jak zní a pro koho je profesionální mikrofon ProCast od hráčské firmy HyperX
i Zdroj: PCTuning.cz

Na těle mikrofonu se dále nacházejí dva dvoupolohové přepínače. Přepínač zisku (PAD; 0 nebo -10 dB) a přepínač horní propusti (80Hz filtr). Za pomoci prvního snížíte úroveň signálu o 10 dB a lépe tak poladíte výslednou úroveň hlasitosti (resp. intenzity signálu). Přepínač horní propusti ořezává pásmo pod 80 Hz o tři decibely, což se hodí ke snížení průniku nechtěných kmitočtů basového pásma. PAD můžete v praxi regulovat i na své zvukové kartě a to obvykle po 1 dB krocích, ořez nízkofrekvenčních zvuků lze řešit ekvalizérem, ale tyto vestavěné hardwarové regulátory Procastu poslouží také skvěle, fungují, jak mají.

Přepínač zisku a horní propusti
i Zdroj: HyperX
Přepínač zisku a horní propusti

Shockmount je k tělu mikrofonu přichycen celkem deseti šroubky, samotný je kompletně z černého, taktéž matného plastu. Na jeho zadní straně nalezneme zmiňovaný závit pro mikrofonní stojan, který je možné polohovat v rozmezí 180° a zaaretovat ve zvolené pozici šroubkem s „kličkou“. Rozebrat jde i shockmount – stejně jako k jeho demontáži od těla mikrofonu budete potřebovat šestihranný imbusový klíč. Textilní gumové popruhy v shockmountu jsou červené, tato barevná kombinace je, jak ví každý správný satanista, sázkou na jistotu. Vypadá to pěkně. A když si odmyslíme, že QuadCast S svítí, vypadá ProCast díky červeným gumám možná víc hráčsky než jeho bráška, který má gumy černé. 

Zjistili jsme, jak zní a pro koho je profesionální mikrofon ProCast od hráčské firmy HyperX
i Zdroj: PCTuning.cz

Přibalený snímatelný pop filtr je tak, jako většina těla mikrofonu, z matně černě lakovaného hliníku. V jeho spodní části nalezneme sotva postřehnutelný černý gravírovaný emblém HX. Do shockmountu se tento kryt nacvakává prostřednictvím plastových „nožiček“, které sice také můžete odšroubovat (použity jsou křížové drážky), ale protože tento pop filtr těžko využijete na jiném mikrofonu, nevím, proč byste to dělali.

Zjistili jsme, jak zní a pro koho je profesionální mikrofon ProCast od hráčské firmy HyperX
i Zdroj: PCTuning.cz

Zpracování mikrofonu je podle mého názoru příkladné. Dost možná i lepší než u tradičních výrobců studiových mikrofonů. Nehledě na některé plastové prvky, jež jsou v určitých místech logickou volbou, působí celek dostatečně robustně a bytelně. Vše je perfektně slícováno, nic nevrže a nemyslím si, že by to bylo jen tím, že máme štěstí na dobrý testovací kus. Na kvalitě zpracování tohoto modelu panuje široká shoda napříč jinými recenzenty i uživateli.  Na půlkilovou hmotnost bych myslel především v případě, že byste chtěli na stolní mikrofonní stojan umístit jak mikrofon, tak akustickou clonu, protože se celek může snadno převážit. Lepší volbou je buďto polohovatelné rameno / „šibenice“ či podlahový stojan.

Zjistili jsme, jak zní a pro koho je profesionální mikrofon ProCast od hráčské firmy HyperX
i Zdroj: PCTuning.cz

S připevněným pop filtrem váži celek dohromady přesně 500 g, tělo se shockmountem má 440 g, samotný mikrofon pak 376 g. Výrobce neuvádí velikost kondenzátorového snímače, je ale téměř určitě ještě (možná bezmála dvakrát) větší než u QuadCast S, kde je úváděn 14mm průměr. RMS (tzv. efektivní hodnota; v případě hluku je definována jako proces používaný k určení průměrného výstupního výkonu – spojitý tvar vlny – po delší časový úsek) je u QuadCastu  ≤-95 dBFS  (A-weighted), u ProCastu činí -118 dBV (A-weighting) B65. Citlivost je v případě QuadCastu -36 dB (1V/Pa při 1 kHz), u ProCastu pak -38± 3 dBV (1V/Pa při 1 kHz). Dlužno dodat, že s žádným mikrofonem pro USB od HyperX nemůžete pomýšlet na záznam zvuku ve vysokém „rozlišení“ (např. 192 kHz / 24-bit), v případě ProCastu jsou jediným stropem schopnosti vaší zvukové karty.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama