2x-gigabyte-s-p45-express-ultra-durable-3
Hardware Článek 2x Gigabyte s P45 Express - Ultra Durable 3

2x Gigabyte s P45 Express - Ultra Durable 3 | Kapitola 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

1. 12. 2008 01:00 25

Seznam kapitol

1. Úvod - Core 2 je stále na vrcholu 2. Ultra Durable 3 desky 3. Testovací sestava 4. Gigabyte EP45-UD3 5. Gigabyte EP45-UD3 - bližší pohled
6. Gigabyte EP45-UD3P 7. Gigabyte EP45-UD3P - bližší pohled 8. BIOS desek a přetaktování 9. Výkonové testy a spotřeba 10. Shrnutí vlastností desek a závěr

I přesto, že Intel uvedl svou vlajkovou loď procesorového výkonu Core i7, budou s námi čipy Core 2 ještě minimálně rok a půl. Novější čipset, než P45 Express se ale už žádný neobjeví, a tak budou desky s touto sadou jistě velmi oblíbené i následující měsíce. Gigabyte si se svými novými modely skutečně vyhrál, a my se na dva z nich podívejme v testu.

Reklama

Než se podíváme na konkrétní test, začněme od základu. Nejprve vysvětlím novinky systému Ultra Durable 3, a poté se podíváme na všechny modely této řady. V přehledných tabulkách se také podíváme na rozdíly mezi všemi deskami, aby bylo zřejmé v čem se liší kromě ceny. Desek je osm, a vyznat se v písmenkách v názvu nemusí být pro každého snadné - my vám ale pomůžeme.

Ultra Durable 3

2x Gigabyte s P45 Express - Ultra Durable 3
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní desky s novým designem série Ultra Durable 3 jsou opět jedinečné. Nové základní desky jsou na trhu jediné, s obsahem mědi dvě unce (cca 60g), což přispívá k dramatickému snížení systémové teploty, zvýšení úspory energie a dokonalé stabilitě při přetaktování. O ekologickém aspektu by se dalo ale polemizovat. Měď je vzácný kov, a jeho plýtvání do základních desek není zrovna moc "zeleným" krokem. Naopak by bylo přínosnější, omezování vzácných kovů ve veškeré elektronice, pokud tedy chceme mluvit a prohlašovat se za společnost ctící životní prostředí.

2x Gigabyte s P45 Express - Ultra Durable 3
i Zdroj: PCTuning.cz

Typické znaky základních desek Ultra Durable 3 jsou, japonský pevný kondenzátor se životností 50 000 hodin. Feritové indukční cívky, které v porovnání s běžně používanými železnými indukčními cívkami šetří více energie, a mosfety Lower RDS(on), které se vyznačují nižším odporem. To má za následek menší spotřebu energie a produkci tepla.

2x Gigabyte s P45 Express - Ultra Durable 3
i Zdroj: PCTuning.cz

2x Gigabyte s P45 Express - Ultra Durable 3
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdvojnásobení množství mědi, poskytuje efektivnější řešení při ochlazování desky. Teplota se lépe rozšíří v celém PCB, včetně kritických oblastí základní desky, jako je například zóna napájení procesoru. Ve skutečnosti dokáží základní desky Ultra Durable 3 snížit pracovní teplotu až o 50°C v porovnaní s běžnými základními deskami. Spolu s efektivním odvodem tepla, se s dvojí vrstvou mědi také razantně snižuje impedance mezi prvky desky.

2x Gigabyte s P45 Express - Ultra Durable 3
i Zdroj: PCTuning.cz

Na obrázku se podívejte na základní desku viděnou pod infračerveným světlem. První snímek zobrazuje situaci, kdy procesor chladíme vodou. Mosfety a pasivní členy kolem patice se rozpálí až nad 100 stupňů a více. Tato situace je pro systémy chlazené vodou běžná, protože okolí patice CPU, není nijak chlazeno nebo ofukováno. S deskou Ultra Durable 3 je tento problém částečně eliminován, a okolí se zahřeje pouze kolem 50-ti stupňů. Dvojitá vrstva mědi dokáže teplo lépe odvést pryč do okolí, a to se pak nehromadí na jednom místě. Třetí obrázek ukazuje ideální stav, s osazeným aktivním větrákem na procesor, který ofukuje a ochlazuje i okolí patice.

2x Gigabyte s P45 Express - Ultra Durable 3
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě vylepšení chlazení a konstrukce PCB základní desky, nabízejí desky Gigabyte tradičně mnoho dalších funkcí a vychytávek. Všechny desky podporují technologii DES, která vám umožní ušetřit o nějaký ten spotřebovaný Watt méně. Deska se snaží energii spořit odpínáním napájecích fází procesoru, k čemuž bylo nové napájení uzpůsobeno a zdokonaleno. Dvojice BIOSů přímo na desce je zde samozřejmostí. Některé modely nesou vestavěný TPM čip, dvojici Gigabit síťových karet a podporují i zapojení grafik v CrossFire. Všechny desky mají pro přetaktování hardwarový čip a umožňují v programu Easy Tune 6 využít novinku Quick Boost (ukážeme si později).

Ceny desek a modely

2x Gigabyte s P45 Express - Ultra Durable 3
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejlevnější deskou Ultra Durable 3 je model GA-EP45-UD3L za 2830Kč s DPH. Na rozdíly mezi deskami se podíváme už za moment. Pod hranicí tří tisíc je také model GA-EP45-UD3LR za 2960Kč s DPH. Těsně nad tři tisíce se pohybuje první dvojice modelů s DDR2, jsou to GA-EP45-UD3 a GA-EP45-UD3R. Další čtveřice modelů začíná už na 3500Kč s DPH.

2x Gigabyte s P45 Express - Ultra Durable 3
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě jedné desky, jsou všechny tyto modely určeny pro paměti DDR3. Zajímavý je model první deska s písmenem "C" v názvu. Deska GA-EP45C-UD3R nese sloty pro paměti DDR2 i DDR3. Tento hybridní produkt pořídíte za 3500Kč s DPH. Pro výkonný herní počítač jsou ale nejlepší volbou dvě poslední desky. Mají jako jediné, dva PCIe sloty pro grafické karty, což se může hodit. Nejvybavenější model GA-EP45-UD3P pro DDR2 stojí 3800Kč s DPH, pokud chcete tuto desku pro DDR3 zaplatíte už 4060Kč s DPH.

Rozdíly a označení desek

2x Gigabyte s P45 Express - Ultra Durable 3
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro srovnání jsem zvolil pouze desky s DDR2, což myslím bude stačit. Modely pro DDR3 se dnes v tomto segmentu stejně téměř neprodávají. Úplně napravo je vždy nejvybavenější model GA-EP45-UD3P za cenu 3800Kč. První změny si všimněte u počtu PCIe x16 slotů, levnější desky mají pouze jeden, dražší deska má dva. Naopak levnější desky mají čtyři PCIe x1 sloty, vyšší model má jen tři. PCI slotů je na všech deskách stejný počet. Dalším rozdílem je počet SATA portů, nejvyšším model jich má osm, levnější desky pouze šest. Deska GA-EP45-UD3L postrádá možnost RAIDu, obě zbylé desky RAID podporují. Také eSATA porty má jen nejvyšší model, spolu s dvojicí síťových karet. Další rozdíly jsou spíše kosmetické, levnější desky mají osazen lacinější zvukový kodek a chybí jim zcela Firewire. Deska GA-EP45-UD3P nese Ultra TPM čip, zbylé desky ho nemají.

2x Gigabyte s P45 Express - Ultra Durable 3
i Zdroj: PCTuning.cz

Další dvě desky jsou na tom podobně, něco jim většinou na nejvyšší model chybí. Obě deska mají také pouze jeden PCIe x16 pro grafiku. Počet PCIe x1 je stejný, levnější desky mají ale tři PCI sloty. V počtu SATA portů ale není žádný rozdíl, všechny jich mají osm. Zapojení disků do RAIDu nepodporuje pouze model GA-EP45-UD3, této desce také chybí eSATA port. Počet síťových karet a osazený zvukový čip se také liší od desky. Model GA-EP45-UD3R sice podporuje RAID, nemá ale žádný Firewire port, což může vadit.

2x Gigabyte s P45 Express - Ultra Durable 3
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejvybavenější je samozřejmě model GA-EP45-UD3P, je vybavena chladičem s heat-pipe a má kompletní výbavu. Všechny ostatní modely jsou nějak zásadně omezené. Chybí jim například podpora RAID, nebo Firewire ale hlavně mají pouze jeden PCIe x16 slot. Také chladiče mají modely rozdílné, vyšší modely jsou osazené modrým chladičem s heat-pipe, levnější jen dvěma šedými pasivy. Pokud o nějaké této desce uvažujete, prohlédněte si srovnávací tabulky a vyberte dle vašich potřeb. Ne vždy budete potřebovat RAID, nebo dva PCIe x16 sloty pro grafiku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama