2x-gigabyte-s-p45-express-ultra-durable-3
Hardware Článek 2x Gigabyte s P45 Express - Ultra Durable 3

2x Gigabyte s P45 Express - Ultra Durable 3 | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

1. 12. 2008 01:00 25

Seznam kapitol

1. Úvod - Core 2 je stále na vrcholu 2. Ultra Durable 3 desky 3. Testovací sestava 4. Gigabyte EP45-UD3 5. Gigabyte EP45-UD3 - bližší pohled
6. Gigabyte EP45-UD3P 7. Gigabyte EP45-UD3P - bližší pohled 8. BIOS desek a přetaktování 9. Výkonové testy a spotřeba 10. Shrnutí vlastností desek a závěr

I přesto, že Intel uvedl svou vlajkovou loď procesorového výkonu Core i7, budou s námi čipy Core 2 ještě minimálně rok a půl. Novější čipset, než P45 Express se ale už žádný neobjeví, a tak budou desky s touto sadou jistě velmi oblíbené i následující měsíce. Gigabyte si se svými novými modely skutečně vyhrál, a my se na dva z nich podívejme v testu.

Reklama

Výsledky přetaktování, výkonu a podobně mohou být vodítkem pro výběr desky. Ovšem pouze druhořadým, nejdůležitější je osobní zkušenost a dojmy z testování. K čemu budou vysoké výkony a přetaktování, když deska bude nestabilní a bude mít problémy se základními funkcemi? To se ovšem dnes testovaných desek netýká, s produkty Gigabyte nějaké výrazné problémy nebývají. Abychom ale dostáli recenzi i v tomto ohledu, zde najdete právě takové shrnutí dojmů z obou desek.

2x Gigabyte s P45 Express - Ultra Durable 3
i Zdroj: PCTuning.cz

Gigabyte EP45-UD3 - Perfektně vybavená deska, která za svou cenu nabízí skutečně mnoho. Sice dnes na trhu existuje řada levnějších desek s podobnou výbavou, takto kvalitně provedených ale bude málo. Desce kromě druhého PCIe slotu pro grafickou kartu, nechybí opravdu nic. Počet SATA portů, Firewire a USB je solidní, potěší i sériový a paralelní konektor. Také teplota desky a spotřeba jsou celkem nízké, což je nutné ocenit. Výkon desky je sice o málo nižší, než u druhého modelu, rozdíl ale není nijak významný. Přetaktování je ale excelentní, mírně zamrzí jen nestabilní napětí v zátěži. Tento problém se ale netýká domácího přetaktování, ale spíše už extrémních metod s dusíkem.

S deskou jsem neměl téměř žádný problém. Měl jsem ji doma asi dva měsíce, a testoval jsem na ní výkon grafických karet a další testy. Pokud jsem zaznamenal problém, jednalo se pouze o zmíněné neustále restartování, při nastavení nějak vysoké hodnoty přetaktování v BIOSu. Po vymazání špatného nastavení, již ale vše fungovalo dobře. Tuto desku hodnotím jako velmi solidní základ herního počítače s jednou výkonnou grafikou.

2x Gigabyte s P45 Express - Ultra Durable 3
i Zdroj: PCTuning.cz

Gigabyte EP45-UD3P - Druhá deska našeho testu je v zásadě stejná, jako ta první. Má ovšem navíc další PCIe port pro grafiku, což se může dnes hodit a to musím vyzdvihnout. Deska je také podstatně dražší, než první model (o 700Kč) a to také díky lepšímu příslušenství a chlazení. Počet SATA, Firewire a USB je s první deskou shodný a plně tedy dostačuje. Další síťová karta jistě potěší, a nepatrně vyšší výkon také. V přetaktování jsou obě desky vyrovnané, tato měla trochu stabilnější napájení procesoru. Chlazení této desky se ukázalo jako mírně lepší, spotřeba byla naopak o pár Wattů vyšší.

Ani s touto deskou jsem neměl během testu žádný problém. Testovali jsme ji pod kapalným dusíkem, i v normálních domácích podmínkách, a deska nás nezklamala. Pokud hledáte desku pro velmi výkonný herní počítač, kde se uvažuje o dvojici grafik nyní nebo později, určitě stojí tato deska za pozornost. První nejlevnější základní desky s podporou CrossFire začínají na ceně 3000Kč, a záleží už jen na zákazníkovi, zda si připlatí na tento model nebo se spokojí s levnějším řešením. Touto deskou ale jistě nikdo zklamán nebude.

Závěr

2x Gigabyte s P45 Express - Ultra Durable 3
i Zdroj: PCTuning.cz

Přínos technologie Ultra Durable 3 je jistě zřejmý, ovšem v dnešní době je jedna jeho část diskutabilní. Použití lepšího chlazení, součástek a ještě kvalitnějších kondenzátorů se jistě cení, ale další vrstva mědi v deskách, zcela jednoznačně není ekologickým krokem. Na jednu stranu se Gigabyte snaží spořit energii systémem DES, a na druhé plýtvá vzácným kovem, i když je přínos spíše malý. V prvé řadě jde o marketing, ne o praktický přínos. To také někteří výrobci desek napadli, a já si myslím, že čase se budeme v deskách Gigabyte opět setkávat s běžným množstvím mědi.

Tento fakt ale nic nemění na skutečnosti, že první testované modely řady Ultra Durable 3 se velmi povedly. Příslušenství sice není nejbohatší, výbava a možnosti desek jsou ale velmi nadstandardní. Když k tomu připočteme vysoký výkon a možnosti přetaktování, získáváme opravdu kvalitní desky za rozumnou cenu. I levnější model se v přetaktování vyrovná mnohem dražším deskám, ve své cenové kategorii bude hledat konkurenta jen těžko.

Za půjčení desek do testu děkujeme: Gigabyte CZ

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama