abit-an7-abit-uguru-v-akci
Hardware Článek Abit AN7: Abit uGuru v akci

Abit AN7: Abit uGuru v akci | Kapitola 2

Petr Válek

Petr Válek

25. 2. 2004 00:00 40

Seznam kapitol

1. Preview - Abit AN7 2. Abit uGuru 3. Stabilita a přetaktování, závěr

Honba za vyšším výkonem je stále více propíraným tématem. Přetaktovat se dá prakticky všechno od procesoru či grafické karty nebo i dokonce myš či monitor. Dnes se podíváme na zoubek softwarovému přetaktování. Konkrétněji systému firmy Abit, nazvaném vznosně uGuru. Takto se jmenuje utilita, která u poslední desky AN7 s čipsetem nForce2 pro socket A umožňuje přetaktování přímo z prostředí Windows. Vyplatí se tedy kupovat desku s touto "fičurkou", nebo vsadit na osvědčenou NF7-S, 8RDA3+ či A7N8X a další?

Reklama
Abit AN7: Abit uGuru v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Utilita uGuru toho umí trochu víc. Je však primárně vytvořena hlavně na přetaktování za letu. Pro její instalaci musíte být vlastníky základní desky, která má čip uGuru. Jedná se tedy zatím pouze o Abit AN7, Abit AI7 a Abit KV8-Max3. Při instalaci na jakoukoli jinou desku instalátor dá najevo, že máte smůlu. Chybí Vám totiž "jakýsi" AC2003.

Abit AN7: Abit uGuru v akci
i Zdroj: PCTuning.cz


Základní menu ABIT uGuru,
které najdete na hlavní liště vedle ukazatele času.

ABIT EQ je vlastně programem, který dokáže hlídat otáčky větráčků, teploty a napětí jednotlivých napěťových větví. Můžete si samozřejmě nastavit, co chcete zobrazovat, také lze samozřejmě nastavit určitou teplotu, při které se počítač vypne. Vhodné jako ochrana proti přehřátí procesoru.

Abit AN7: Abit uGuru v akci
i Zdroj: PCTuning.cz
Abit AN7: Abit uGuru v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

 
Abit EQ

OC Guru je tedy tou hlavní funkcí celého software firmy Abit. K dispozici jsou dva mody. Ten první nazvaný F1 mode má k dispozici kromě změny napětí u procesoru, AGP i pamětí také možnost nastavit frekvenci fsb.
V případě druhého modu nazvaného Turbo mode můžete pak nastavovat rovnou frekvenci fsb. Samozřejmě je možné přednastavit používané frekvence například pro hry a jiné. Pokud tedy budete celý den "kancelařit", podtaktujete si procesor na minimální hodnoty a můžete tak snížit otáčky větráčků a ten se stane "neslyšitelným".

 
Klikněte pro zvětšení.

Flash menu je pak jednoduchým programem, pomocí kterého lze pohodlně přehrát BIOS přímo z prostředí Windovs.

Abit AN7: Abit uGuru v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Fan EQ Vám zase nahradí programy jako jsou speedfan a další. Jsou schopny ovládat větráčky podle teploty. Musím ještě jednou zmínit palčivý problém desek Abit se svými větráčky na nb, které se časem stávaly hlučnými. Díky tomu, že je už nyní ovladatelný, tento problém odpadá.

Abit AN7: Abit uGuru v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

ABIT Black Box je posledním z utilit, které jsou dodávány s dnes testovanou deskou. Jedná se o jednoduchý formulář, který v případě problému s kompatibilitou nebo fungováním desky jako takové vyplníte a zašlete na emailovou adresu supportu firmy Abit. Po přezkoumání Vaší zprávy pak support odesílá informace a rady jak řešit případné problémy. Velice zajímavá a jednoduchá záležitost, která dle mého dokáže pomoci v mnoha případech.

Abit AN7: Abit uGuru v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama