abit-an7-abit-uguru-v-akci
Hardware Článek Abit AN7: Abit uGuru v akci

Abit AN7: Abit uGuru v akci | Kapitola 3

Petr Válek

Petr Válek

25. 2. 2004 00:00 40

Seznam kapitol

1. Preview - Abit AN7 2. Abit uGuru 3. Stabilita a přetaktování, závěr

Honba za vyšším výkonem je stále více propíraným tématem. Přetaktovat se dá prakticky všechno od procesoru či grafické karty nebo i dokonce myš či monitor. Dnes se podíváme na zoubek softwarovému přetaktování. Konkrétněji systému firmy Abit, nazvaném vznosně uGuru. Takto se jmenuje utilita, která u poslední desky AN7 s čipsetem nForce2 pro socket A umožňuje přetaktování přímo z prostředí Windows. Vyplatí se tedy kupovat desku s touto "fičurkou", nebo vsadit na osvědčenou NF7-S, 8RDA3+ či A7N8X a další?

Reklama

Jelikož na našich stránkách byl k vidění test základní desky Abit NF7-S, nedělali jsme tentokrát ani základní sadu testů z toho důvodu, že rozdíl ve výkonu těchto dvou desek je (či spíše není) vůbec žádný.

Abit AN7: Abit uGuru v akci
i Zdroj: PCTuning.cz


Pro zvětšení klikněte.

Stabilitu jsme pak testovali s odemčeným procesorem AMD Athlon XP 2500+ Barton (1830MHz), který se nám pomocí prográmku Abit uGuru podařilo stabilně přetaktovat na frekvenci 2300MHz při 230MHz fsb a zvednutí napětí o 0,1V. Deska byla v tomto případě stabilní, pokud jsme ale chtěli ještě mírně zvýšit frekvenci fsb, už se nám to nepodařilo. Pro upřesnění bych ještě uvedl, že starší sestra Abit NF7-S r. 2.0 byla o pár MHz lepší. Přesněji o 6MHz. V případě procesoru s jádrem Thoroughbred se pak určitě dostanete na vyšší hodnoty. K testování se používalo pamětí OCZ.

Závěr

Firma ABIT a její desky NF7, NF7-S a AN7 jsou v současnosti asi nejlepší volbou pro procesory do socketu A. Pokud jste majiteli otevřeného procesoru, dovolí Vám tyto desky měnit libovolně vše od násobiče až k všemožným nastavením.

Desku AN7 bych doporučil koupit těm, kterým přijde vhod možnost přetaktování přímo z prostředí Windows, její vybavení je téměř identické jako u NF7-S, chybí pouze Serillel. Desku AN7 v současné době zakoupíte za 3130,- Kč bez DPH, její starší sestry pak za 2290,- Kč bez DPH u desky Abit NF7 a za variantu NF7-S zaplatíte okolo 3000,- bez DPH

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama