Accelero Xtreme Plus II — slušná evoluce vynikajícího chladiče
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Accelero Xtreme Plus II — slušná evoluce vynikajícího chladiče

Accelero Xtreme Plus II — slušná evoluce vynikajícího chladiče | Kapitola 13

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

26. 9. 2011 03:00 17

Seznam kapitol

1. Evoluce řady Accelero Xtreme 2. Balení, příslušenství, kompatibilita 3. Chladič pod drobnohledem 4. AMD Radeon HD 6970 — instalace chladiče 5. nVidia GeForce GTX 480 — instalace chladiče 6. nVidia GeForce GTX 580 — instalace chladiče 7. AMD Radeon HD 6970 — testy při základním napětí
8. AMD Radeon HD 6970 — testy při VCore 1,300 V 9. nVidia GeForce GTX 480 — testy při základním napětí 10. nVidia GeForce GTX 480 — testy při VCore 1,100 V 11. nVidia GeForce GTX 580 — testy při základním napětí 12. nVidia GeForce GTX 580 — testy při VCore 1,15 V 13. Závěr

Je tomu rok, co Arctic Cooling uvedl na trh výkonný univerzální chladič grafických karet Accelero Xtreme Plus. Stal se etalonem své kategorie. Nyní se na trh dostává druhá generace tohoto výborného chladiče. Máme tedy čekat ještě vyšší výkon v kombinaci s naprostým tichem? Ne tak docela, změny se týkají hlavně lepší kompatibility.

Reklama
Accelero Xtreme Plus II — slušná evoluce vynikajícího chladiče
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhá generace vynikajícího univerzálního chladiče Arctic Cooling Accelero Xtreme Plus je trochu jiná, než jsme čekali. Spíš než o druhou generaci jde o vylepšenou verzi původního chladiče, která by si spíš zasloužila označení revize II. V konstrukci jsou jen kosmetické změny jako 83 místo 84 žeber, o půl centimetru nižší výška a celkově vylepšená kompatibilita, která zahrnuje ještě více grafických karet (avšak směrem dozadu a zájemců o tento chladič v kombinaci s GeForce 7000 a 8000 bude pravděpodobně jen hrstka). Výkon (schopnost odvádět velké množství odpadního tepla od čipu) se logicky vůbec nezměnil, což však není špatně, protože už původní Accelero Xtreme Plus je výkonné víc než dost a zároveň tiché díky trojici pomaloběžných ventilátorů.

V chladiči jako takovém jsou změny spíš kosmetické, o to víc se však Arctic Cooling zaměřil na příslušenství. Ke každé kartě tak nyní automaticky nemusíte za dalších dvě stě korun kupovat sadu speciálních hliníkových pasivů a spon, tvarované pasivy pro drtivou většinu karet najdete v základním příslušenství a je jich tu opravdu hodně. Dokupovat speciální sady budou muset jen majitelé karet nVidia GeForce GTX 260-285 (VR002) či GeForce GTX 465/470 (VR003), kterých zase tolik není. Ke všem zbylým kartám dostanete pasivy i univerzální sponu v balení a pochvalu si zaslouží také dvousložkové teplovodivé lepidlo, které je podstatně lepší než obligátní lepící polštářky.

Accelero Xtreme Plus II — slušná evoluce vynikajícího chladiče
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se týče výkonu, v porovnání s běžným referenčním chladičem má Accelero Xtreme Plus II famózní výkon a všechny testované karty uchladil na nižší teplotu a podstatně tišeji. Jeho nevýhodami jsou však větší délka a také fakt, že zabere hned tři sloty. Pokud chladič porovnáme s jeho největší konkurencí v podobě Thermalright Shamanu, vychází testované Accelero až na druhém místě. Shaman je zkrátka ještě o něco účinnější. Rozdíly však nejsou zase tak velké a podstatné je, že oba chladiče jsou naprosto tiché a teplotu jádra grafické karty drží o desítky stupňů níž než referenční chladiče. Shaman je navíc obrovský, ve skříni vám zabere pět slotů!

V součtu všech plusů a mínusů je Arctic Cooling Accelero Xtreme Plus II vynikající alternativní chladič výkonných grafických karet. Je sice o něco méně výkonný než Thermalright Shaman a nestane se z něj takový král, jako tomu bylo před rokem u první generace, na druhou stranu zabere stále ještě rozumné tři sloty a v příslušenství najdete velké množství hliníkových pasivů pro drtivou většinu kompatibilních grafických karet. Současně s tím navíc poklesla jeho cena, v současnosti se dá koupit za okolo 1400 Kč s daní, zatímco první generace se v době uvedení na trh prodávala za 1500 korun a ještě jste museli zaplatit dalších 200 Kč za balení pasivů.

Pokud bych dnes vybíral výkonný chladič pro svou grafickou kartu, raději než Accelero Xtreme Plus II bych zvolil mírně lepší Thermalright Shaman, který je navíc o něco levnější (prodává se od 1300 Kč s daní). Zabere však enormních pět slotů, není proto vhodný pro každého. Pokud patříte právě do této skupiny, bez váhání si kupte testovaný Accelero Xtreme Plus druhé generace, který je také skvělý a z recenze si odnese ocenění. Na zlaté to tentokrát vzhledem k výše uvedenému není, bronzové je však rozhodně na místě.

Accelero Xtreme Plus II — slušná evoluce vynikajícího chladiče
i Zdroj: PCTuning.cz


PCTuning Bronze Award, září 2011
Arctic Cooling Accelero Xtreme Plus II
"velmi výkonný univerzální chladič grafických karet"

Accelero Xtreme Plus II — slušná evoluce vynikajícího chladiče
i Zdroj: PCTuning.cz

Graf ceny produktu Arctic Cooling Accelero Xtreme Plus II poskytuje server Heureka.cz

Za zapůjčení chladiče děkujeme společnosti Arctic Cooling

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama