Acer Aspire GD245HQ – pro 3D jak dělaný
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Článek Acer Aspire GD245HQ – pro 3D jak dělaný

Acer Aspire GD245HQ – pro 3D jak dělaný | Kapitola 8

Jan Černý

Jan Černý

31. 3. 2010 03:00 28

Seznam kapitol

1. Představení a specifikace 2. Konstrukce, zpracování a ergonomie 3. 3D Vision v akci 4. Možnosti softwaru a OSD menu 5. Jak testujeme LCD monitory 6. Barevné podání a interpolace obrazu
7. Pozorovací úhly a homogenita podsvícení 8. Jas, jeho regulace a vliv na spotřebu 9. Kontrastní poměr a jeho stabilita 10. Rychlost odezvy 11. Hodnocení naměřených výsledků a závěr

Slyšeli jste o herních orgiích s 3D brýlemi? Potřebujete k tomu výkonnou grafickou kartu NVIDIA a rychlý 120Hz monitor. K několika málo modelům společností Alienware, Samsung a Zalman přibyl minulý měsíc černo-oranžový Acer GD245HQ. Ten je určený k herním sestavám Predator, díky nízké odezvě a velmi dobrému podání barev se hodí i pro sledování filmů.

Reklama

Náběh monitoru je velmi pomalý a trvá prakticky deset minut. Ihned po zapnutí naskočí jas na hodnotu 62 cd/m2 a poté postupně stoupá. Během tří minut se ustálí na hodnotě 140 cd/m2  a poté pomalu konverguje k přednastavené hodnotě (v našem případě ke 150 cd//m2).

Acer Aspire GD245HQ – pro 3D jak dělaný
i Zdroj: PCTuning.cz

Při měření hodnoty jasu je jako pozadí nastavena černá plocha a poté kalibračním softwarem Blue Eye Pro měřena jeho hodnota. Zkusmo jsem měřil hodnoty několikrát, pro zjištění chyby měření. Naměřené výsledky se od sebe liší maximálně o 5%. Z toho důvodu měřím postupným zvyšováním od 0 % do 100 % s krokem 10 % a kontrastem 50 %. Poté, umožňuje-li to monitor zvýším kontrast na maximum, změřím svítivost, vrátím na stav 100% jas + 50% kontrast a snižuji po 10% krocích až na nulovou hodnotu. Zobrazené hodnota jsou tedy kromě maximální (v praxi nepoužitelná hodnota) průměr.

Acer Aspire GD245HQ – pro 3D jak dělaný
i Zdroj: PCTuning.cz

Regulace jasu probíhá pomocí podsvětlovacích trubic, které jsou regulovánu pro oči nepostřehnutelnou frekvencí 250 Hz. Při snížení jasu na hodnotu  okolo 40% bohužel panel tiše píská.

Acer Aspire GD245HQ – pro 3D jak dělaný
i Zdroj: PCTuning.cz


Zelená = 100% jas, modrá = 50% jas a žlutá = 10% jas; t=20 ms / dílek

Spotřebu v závislosti na jasu měřím s bílým pozadím, tedy simuluji situaci, kdy jsou všechny subpixely plně otevřeny a panel by měl mít teoreticky nejvyšší spotřebu. Podsvícení CCFL trubicemi je stejně jako výroba TN panelu velmi jednoduchá a levná. To je bohužel na úkor vyšší spotřeby a netřeba se divit, že si panel při maximální hodnotě jasu řekne rovnou o 45 W.

Acer Aspire GD245HQ – pro 3D jak dělaný
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj, který napájí elektroniku neobsahuje žádný aktivní PFC obvod pro kompenzaci účinníku. Jeho hodnota se pohybovala po dobu měření mezi 0,57 (minimální spotřeba) po 0,65 (maximální spotřeba). Zdánlivý výkon si v případě zájmů můžete spočítat ze vztahu S = cos φ / P. Kde P znamená činný výkon ve wattech a cos φ účinník. V režimu stand-by jsou největším spotřebičem vstupní filtry. Zdánlivý výkon je překvapivě vysokých 10,3 VA, což při účinníku 0,14 znamená spotřebu 1,4 W.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama