Acer Aspire GD245HQ – pro 3D jak dělaný
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Článek Acer Aspire GD245HQ – pro 3D jak dělaný

Acer Aspire GD245HQ – pro 3D jak dělaný | Kapitola 11

Jan Černý

Jan Černý

31. 3. 2010 03:00 28

Seznam kapitol

1. Představení a specifikace 2. Konstrukce, zpracování a ergonomie 3. 3D Vision v akci 4. Možnosti softwaru a OSD menu 5. Jak testujeme LCD monitory 6. Barevné podání a interpolace obrazu
7. Pozorovací úhly a homogenita podsvícení 8. Jas, jeho regulace a vliv na spotřebu 9. Kontrastní poměr a jeho stabilita 10. Rychlost odezvy 11. Hodnocení naměřených výsledků a závěr

Slyšeli jste o herních orgiích s 3D brýlemi? Potřebujete k tomu výkonnou grafickou kartu NVIDIA a rychlý 120Hz monitor. K několika málo modelům společností Alienware, Samsung a Zalman přibyl minulý měsíc černo-oranžový Acer GD245HQ. Ten je určený k herním sestavám Predator, díky nízké odezvě a velmi dobrému podání barev se hodí i pro sledování filmů.

Reklama

Máme před sebou rekapitulaci celé recenze. Za částku něco málo přes osm tisíc si domů donesete monitor s velmi dobrým dílenským zpracováním z matného plastu, kterému snad lze vytknout nepraktický podstavec. Ten nejenže neumožňuje nastavit výšku (takže monitor musíte podložit např. tlustým katalogem), ale navíc jeho přední část zasahuje do prostoru na stole. Příslušenství kromě zbytečného HDMI kabelu obsahuje vše potřebné.

Acer Aspire GD245HQ – pro 3D jak dělaný
i Zdroj: PCTuning.cz

Vzhledem k tomu, že patříme k zastáncům nových technologií a inovací, musíme Acer pochválit byť mu chybí určitý punc kvality. Jejich první 3D monitor je velmi rychlý a vhodný pro hraní her. Toho však bylo dosaženo použitím dnes již překonané TN technologie a s ní spojenými horšími pozorovacími úhly. Výhodou (nezbytnou pro 3D) je však velmi nízká odezva pohybující se okolo 7 ms pro většinu barevných přechodů a 12 ms při plných změnách z jedné barvy na druhou. Upřímně, který monitor má nízkou odezvu? V této ceně jako jediné zamrzí absence LED podsvícení, protože CCFL trubice si řeknou téměř o 45 W.

Acer Aspire GD245HQ – pro 3D jak dělaný
i Zdroj: PCTuning.cz
Acer Aspire GD245HQ – pro 3D jak dělaný
i Zdroj: PCTuning.cz
Acer Aspire GD245HQ – pro 3D jak dělaný
i Zdroj: PCTuning.cz
Acer Aspire GD245HQ – pro 3D jak dělaný
i Zdroj: PCTuning.cz

   

Rychlé přechody z jedné barvy na druhou zvládá velmi dobře a je velmi vhodný na rychlé akční hry. I když je barevné podání velmi věrné, má tento monitor pouze 6bitové zpracovaní barev. Dopočítávání chybějících odstínů pomocí FRC (Frame Rate Control) je nejvíce patrné patrné při zapnutí dynamického kontrastu (ACM) a projevuje se podobě blikajícího šumu. Další vadou na kráse je horší kvalita CCFL podsvícení, kdy je vidět na tmavém pozadí výrazně jasnější pruh u dolní části rámečku. Pokud jste si říkali, že byste ho zkusili na nějakou tu domácí práci s grafikou, vezte, že pro serióznější práci s fotkami jsou daleko vhodnější se IPS a PVA panely. V stejné cenové hladině naleznete Dell UltraSharp 2209WA (e-IPS), případně Samsung SyncMaster F2380 (cPVA).

Acer Aspire GD245HQ – pro 3D jak dělaný
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud to s koupí 3D brýlí myslíte vážně, vydržte pár měsíců na rozšíření čerstvě uvedeného HDMI v1.4 a v1.4a. To na rozdíl od starší verze 1.3 (použité i na tomto monitoru) umožňuje dostatečně velký datový tok nutný pro zobrazení 1920×1080 @120 Hz. Také se šeptá o jakési napodobenině 3D Visionu u AMD (ATi). To vše by mělo mít za následek daleko přijatelnější ceny. I tak je v současnosti Acer GD245HQ velmi dobrá volba.

Zkalibrované ICC profily:

3D Vision 24" full HD monitor Acer GD245HQ

Klady

Zápory

+ vysoká hodnota jasu (nutná pro 3D)- pouze HDMI v1.3 (120 Hz pouze s DVI)
+ ostrost ve hrách- omezená polohovatelnost
+ dobrá barevná věrnost- homogenita podsvícení
+ softwarové ladění- pouze 6-bit TN displej s FRC (~dithering)
+ rychlost vhodná pro filmy a hry 

Doporučená koncová cena včetně DPH: 8 390 Kč (nejlevnější cena graf níže)

 

Rád bych poděkoval společnosti NVIDIA, která monitor spolu s 3D brýlemi poskytla do testu a těšíme se na další spolupráci.

Za zapůjčení digitálního osciloskopu M524 děkujeme společnosti ETC.

Za poskytnutí operačních zesilovačů Burr-Brown děkujeme společnosti Texas Instruments.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama