ADATA XPG S50 1 TB: vyladěné SSD pro PCIe 4.0
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek ADATA XPG S50 1 TB: vyladěné SSD pro PCIe 4.0

ADATA XPG S50 1 TB: vyladěné SSD pro PCIe 4.0 | Kapitola 9

Z. Obermaier

Z. Obermaier

25. 11. 2019 03:00 26

Seznam kapitol

1. Disk S50 na OEM platformě Phison E16 2. Představení disku 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Syntetické testy – body 7. Start Windows a shrnutí výkonu 8. SLC cache a výkon versus teplota 9. Závěr

Společnost ADATA uvádí na trh svůj první PCIe 4.0 SSD disk. Ten je založený na stejném kontroléru jako všechny aktuální disky pro sběrnici PCIe 4.0, nabízí ale vyladěný software a tím pádem i nižší teploty. Nepotřebuje masivní chladič, takže se vejde všude, i do notebooku.

Reklama

Závěr

ADATA XPG S50 1 TB: vyladěné SSD pro PCIe 4.0
i Zdroj: PCTuning.cz

I když jsem původně disk testovat nechtěl, jelikož jde hardwarově o stejný disk jako Corsair MP600, jsem rád, že jsem nakonec test udělal. Je zde totiž vidět, jak se může hardware chovat zcela odlišně jen díky firmware. Disk Corsair MP600 nabízí SLC cache jen 100 GB, potřebuje vysoký chladič a i s ním nabízí po vyčerpání SLC cache jen podprůměrná čísla zápisu.

Disk Adata Gammix S50 je na tom lépe ve všech ohledech. V prvé řadě nabízí gigantickou SLC cache 500 GB, ano čtete správně. Polovina kapacity disku je zapisována plnou rychlostí. Navíc disk nepotřebuje vysoký chladič. Funguje i bez něj solidně, jen rychlost zápisu je pak v druhé polovině nestabilní a kmitá v nízkých číslech. Pokud budete jen trochu chladit, nebo zajistíte kolem disku průvan, odvděčí se vám kultivovaným chodem se stabilním zápisem po celé kapacitě. Nestává se ale, že by se diskový kontrolér přehřál a disk se zcela zasekl, což se u Corsairu stává.

ADATA XPG S50 1 TB: vyladěné SSD pro PCIe 4.0
i Zdroj: PCTuning.cz

Ukazuje se, že není moudré házet všechny disky pro PCIe 4.0 s řadičem Phison do jednoho pytle. Každý se může chovat jinak, jak jej nastaví jeho výrobce, který na něj umístil své logo. Pokud bych nyní kupoval PCIe 4.0 disk, je Adata lepší volba než Corsair. Pokud jej budete chladit, získáte bezkonkurenční výkon, jaký žádný jiný 3D TLC disk v tuto chvíli nenabídne.

Na závěr je nutné zmínit omezení, kterým je použitelnost pouze na deskách s čipsetem AMD X570 a novými Ryzeny 3000. AMD zakázalo podporu PCIe 4.0 na starších deskách, které mnoho uživatelů upgradovalo Ryzeny 3000. To je škoda, protože právě M.2 slot je většinou spojen s CPU přímo a tedy by ve většině případů fungoval jako PCIe 4.0 i na starších deskách. Bohužel jste při využití tohoto disku omezeni jen novou desku s X570 a Ryzen 3000, a na platformě Intel si počkáte nejméně rok.

i Zdroj: PCTuning.cz

Základní desky a grafiku pro test poskytl Asus Česká republika

ADATA XPG S50 1 TB: vyladěné SSD pro PCIe 4.0
i Zdroj: PCTuning.cz

Disky do testu zapůjčili Adata CZ

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama