AMD APU Richland – naboostované Trinity na hraní
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek AMD APU Richland – naboostované Trinity na hraní

AMD APU Richland – naboostované Trinity na hraní | Kapitola 12

Michal Šimonek

Michal Šimonek

5. 6. 2013 05:00 26

Seznam kapitol

1. Richland, představení 2. AMD A10-6800K a další desktop verze 3. Testovací sestavy a výběr testů 4. Měření výkonu, benchmarky procesoru I. 5. Měření výkonu, benchmarky procesoru II. 6. Měření výkonu, benchmarky procesoru III.
7. 3D Marky a Unigine test (CPU) 8. Herní benchmarky a hry 9. Provozní vlastnosti 10. Přetaktování CPU a iGPU 11. Několik výsledků z přetaktování 12. Závěrečné zhodnocení

AMD Trinity vyšlo v říjnu loňského roku pro desktop a už nyní tu máme jeho dočasného nástupce. AMD Richland, který osadíte do stále aktuálního FM2 socketu. Po vlně testů a hodnocení Haswellu se tak podíváme i na procesorovou novinku od AMD. Je to zcela jiná platforma – určená především pro multimediální zábavu s dostatečným výkonem.

Reklama
AMD APU Richland – naboostované Trinity na hraní
i Zdroj: PCTuning.cz

Červen byl letos z pohledu nových procesorů bohatý. Před několika dny jste si mohli přečíst Zdeňkův článek o Intel core i7-4770K "Haswell", dnes jsme tu měli další novinku, ze strany AMD. AMD nepřišlo vyloženě s ničím převratným, jedná se o lehký refresh Trinity. Přesto ale jsem zaznamenal několik vylepšení. Kromě jiného klidového režimu a zlepšení ve spotřebě při stejném taktu i funkcionálně lepšího turba to jsou vyšší potenciál k přetaktování a překvapivě i dobrá spotřeba po přetaktování. AMD si tímto procesorem jen chce pojistit vedení v integrovaném grafickém výkonu pro desktop, protože Haswell sliboval již dopředu slušné zlepšení na poli integrovaných grafik. Ty však najdou uplatnění hlavně v mobilním segmentu, tam již Richland pár měsíců bojuje. A bude to mít i přes nespornou kvalitu grafického výkonu i ovladačů těžké, GT3 a GT3e se sdílenou cache pamětí vypadají velmi dobře. Jinak hlavním soupeřem Richlandu na poli procesorového výkonu jsou stále Intel core i3 a slabší Pentia.

Procesor je tedy vhodný jako multimediální domácí PC a nebo procesor pro méně majetné hráče. Ona i kombinace A10-6800K a nějakého Radeonu HD7850/HD7870 není výrazně limitována. Jeden světoznámý web tento fakt otestoval dokonce s Radeonem HD 7970 a A10-5800K. A i k mému překvapení procesor s touto grafickou kartou ve srovnání s ostatními procesory obstál důstojně. Méně náročným však postačí i integrovaná grafická karta a pokud komplet spárují s deskou čipsetu A55 či lépe vybavenou A75/85x, mají levný domácí PC s příjemnou spotřebou a i dostatečným grafickým výkonem na nenáročné hraní většiny her.

Občas stačí vypnout motion blur či jiný efekt a snímky vzrostou výrazně nahoru (např. Passion Leads Army). Mezi další plus bych zařadil podporu 3 zapojených monitorů, silnější paměťový řadič a skvělé přetaktování. Nárůst +150-200MHz v potenciálu vůči Trinity je příjemné překvapení. To stejné platí o integrované grafické kartě a pamětech, i zde se potenciál k navýšení vylepšil. Při koupi však nezapomeňte práve na výše taktované moduly, minimem k Richlandu bych volil 1866 MHz.

O celém úspěchu a nebo neúspěchu procesoru však často rozhodne i koncová cena. Může jinak slušný produkt doslova zabít a nebo naopak i sotva průměrný produkt vyšvihnout do lepšího světla. AMD mi sdělilo, že doporučená cena bude 145-149$. To je na hrubý přepočet 2900 až 3000 českých korun. To je tedy stejná cena, jakou nyní mají procesory A10-5800K Trinity. Pokud tedy taková cena u našich obchodníků nastane, pak lze procesor doporučit. Nejenom že získáte procesor, ale také jeho grafickou část a možná i kupón na stažení jedné hry (jako u Trinity).

AMD APU Richland – naboostované Trinity na hraní
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesor získává s "odřenými piny" bronzové ohodnocení redakce za zlepšení provozních vlastností na takt i po přetaktování, silnou grafickou část a vynikající možnosti ladění a přetaktování.

AMD APU Richland – naboostované Trinity na hraní
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení procesoru patří poděkování společnosti AMD

Za zapůjčení základní desky patří poděkování společnosti Asus

Za zapůjčení SSD disku potom děkuji společnosti Kingston HyperX

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama