amd-athlon-64-posledni-tajemstvi-padla
Hardware Článek AMD Athlon 64: Poslední tajemství padla

AMD Athlon 64: Poslední tajemství padla | Kapitola 2

Dudek Jan

Dudek Jan

29. 1. 2003 00:00 57

Seznam kapitol

1. Shrnutí faktů 2. Athlony 64 v praxi 3. Procesor a jeho detekce 4. Základní desky pro Hammery
5. Emitované teplo, ochrana proti přehřátí a monitoring 6. Syntetické testy - Sandra, PCMark, SuperPI, mBench. CPU Mark 7. Praktické benchmarky - ScienceMark, KribiBench, GoGoMP3 a Cinebench 8. Závěr - splní Hammery očekávání?

Po pondělním odhalení GeForce FX se poslední závoje tajemství rozhrnuly kolem dlouho očekávaného procesoru AMD Athlonu 64. Zajímá vás jak půjde procesor přetaktovávat, či jaké budou desky pro tento procesor? Hlavně však vás určitě zajímá výkon v nejběžnějších benchmarchcích, abyste si výkon nového procesoru mohli porovnat s vašim. Na všechny tyto otázky vám dneska PCtuning odpoví... a možná ještě něco navíc...

Reklama

Athlony 64 budou mít heatspreader a budou se usazovat do patice 754. V tomto testu byl použit Athlon 64 "Paris" s 256 KB L2 cache na frekvenci 1,4 GHz, který se objeví až na podzim, ale díky větší výtěžnosti bylo uděláno poměrně hodně samplů tohoto procesoru. V dubnu se objeví jen Athlon 64 s 1 MB L2 cache.

procesor zepředů
i Zdroj: PCTuning.cz
procesor zepředů

procesor zezadu
i Zdroj: PCTuning.cz
procesor zezadu

AMD Athlon 64: Poslední tajemství padla
i Zdroj: PCTuning.cz

V případě tohoto testu se použili desky ASUS K8M (čipset AMD 8000) a MSI K7V (čipset K8T400). Všechny desky mají Beta či dokonce Alpha BIOS, proto také mají problém s detekci procesoru.

BIOS (v tomto případě ASUS K8M), ale detekuje frekvenci procesoru správně. Problém dělá pouze označení.

Takto vypadá u  ASUS K8M nastavení frekvence.

Máme tyto možnosti:

  • Multiplikátor lze nastavit 4x (800 MHz), 5x (1000 MHz), 6x (1200 MHz) a 7x (1400 MHz)

  • Frekvence HyperTransportu: 200 MHz, 400 MHz, 600 MHz, 800 MHz

  • Frekvence pamětí: 100 MHz, 133 MHz, 150 MHz, 166 MHz

Jak si můžete všimnou, tak základní frekvencí, od které se všechny násobí je 200 MHz. Odvíjí se od ní takt procesoru i HyperTransportu. A díky tomu se dostáváme k

Přetaktování

Konečně vám mohu zodpovědět tuto otázku. jako obvykle jsou dva způsoby - pomocí multiplikátoru a "FSB".

V případě Hammerů se bojím, že procesory budou mít multiplikátor zamknutý a nebude existovat způsob jak je otevřít. Podobně je tomu v případě Pentia 4. Jedině kdybyste dostali od výroby otevřený procesor (tzv. Engineering Sample).

Druhou možností je zvedání "FSB" frekvence - 200 MHz (frekvence od které se násobí tak procesoru a HyperTransportu). Tato frekvence pravděpodobně nepůjde zvedat neomezeně. Brzdou bude LDT neboli HyperTransport sběrnice, které má také určitě svá omezení. První desky, které budou podporovat overclocking Hammerů budou Gigabyty.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama