amd-athlon-64-posledni-tajemstvi-padla
Hardware Článek AMD Athlon 64: Poslední tajemství padla

AMD Athlon 64: Poslední tajemství padla | Kapitola 8

Dudek Jan

Dudek Jan

29. 1. 2003 00:00 57

Seznam kapitol

1. Shrnutí faktů 2. Athlony 64 v praxi 3. Procesor a jeho detekce 4. Základní desky pro Hammery
5. Emitované teplo, ochrana proti přehřátí a monitoring 6. Syntetické testy - Sandra, PCMark, SuperPI, mBench. CPU Mark 7. Praktické benchmarky - ScienceMark, KribiBench, GoGoMP3 a Cinebench 8. Závěr - splní Hammery očekávání?

Po pondělním odhalení GeForce FX se poslední závoje tajemství rozhrnuly kolem dlouho očekávaného procesoru AMD Athlonu 64. Zajímá vás jak půjde procesor přetaktovávat, či jaké budou desky pro tento procesor? Hlavně však vás určitě zajímá výkon v nejběžnějších benchmarchcích, abyste si výkon nového procesoru mohli porovnat s vašim. Na všechny tyto otázky vám dneska PCtuning odpoví... a možná ještě něco navíc...

Reklama

Měli jsme možnost porovnat Athlon 64 s Athlonem XP na stejné frekvenci a se stejnou cache. To nám umožňuje posoudit kvality nového jádra. I když stále nejsou tyto výsledky konečné. AMD ještě může přidat podporu pamětí DDR400, zrychlit některé části procesoru atp. Hammer je ještě stále ve vývoji, i když uvedení klepe na dveře.

Cíl AMD je prostý udělat špičkový procesor. Výsledky hovoří jasně - kladem jsou bezkonkurenčně nízké latence při práci s paměti a vhod přijde i obrovská cache. Samotné jádro K8 je zhruba o 10 % rychlejší než jádro K7 (ve variantě Palomino/Thoroughbred), do toho se nepočítá ani technologie x86-64 či SSE2. Tyto možnosti využije procesor později. Nejvíce procesor zazářil v renderovacích programech.

Teď zbývá jediná otázka a myslím, že to je také největší problém se kterým si lidé v AMD lámou hlavu - jak vysoké frekvenci se jim povede dosáhnout?

Minimem je 2 GHz, tato frekvence je nutná, aby se Hammery staly konkurenčně schopné vůči P4kám, které stále AMD frekvenčně utíkají. Cílem AMD je určitě se dostat s frekvencí na 3 GHz, aby mohla v závěru roku konkurovat 4 GHz Prescottu.

Úspěch AMD stojí a padá na dvou věcech - kolik procesorů vyrobí a na jaké frekvenci. Zde je začátek a konec Hammerů.

Zdroj: X86-Secret.com

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama