amd-barton-3000-vs-intel-pentium-4-3-ghz-s-800mhz-fsb
Hardware Článek AMD Barton 3000+ vs. Intel Pentium 4 3 GHz s 800Mhz FSB

AMD Barton 3000+ vs. Intel Pentium 4 3 GHz s 800Mhz FSB | Kapitola 4

Stepanek

Stepanek

28. 4. 2003 00:00 187

Seznam kapitol

1. Head to head 2. Výroba 3. Testy ... 4. Závěr

V neděli bylo konečně vypuštěno Pentium 4 3.0 GHz s 800 MHz sběrnicí, které bylo prvotně uvedeno 14. dubna, ale kvůli chybě bylo ještě v tentýž den staženo. Dnes jsme si dovolili připravit pro vás test nového procesoru s 800 MHz FSB a HyperThreadingem proti jeho rivalovi Athlonu XP 3000+ ze stáje AMD.

Reklama

Výsledky jsou různorodější než by se na první pohled mohlo zdát. Výsledek testu především závisí na jeho zaměření. Testy využívající pouze čistý hrubý výpočetní výkon interních jednotek jádra jsou šité na míru procesoru Barton. Mezi ně se řadí CPU Mark 99, Quake3, UT 2003 a SpecView. Ale testy, na maximální výkon používající paměťový subsystém, hrají do karet procesorům Pentium 4. Z praktického hlediska jsou procesory Pentium vhodné pro multimediální operace jako komprese dat nebo práce s videem.

Pentium 4 ve většině testů poráží konkurenta díky frekvenci. Ale vše by se změnilo, kdyby AMD nemělo tak agresivní značení modelů. Mimo testy jsem porovnal přetaktovaný procesor AMD Barton z původní frekvence 2150 na 2500MHz a všechny výsledky se rázem změnily. Stačilo by málo, aby se výkony minimálně vyrovnaly, v některých testech dokonce Barton překonává Pentium, i když předtím dostal výprask.

Dalším faktorem hrajícím do karet Intelu je větší optimalizovanost programů, které dokáží lépe využít technologie Hyper-Threading. AMD doporučuje při testování svých procesorů používat benchmarky s DirectX 7, ale po pravdě kdo si v této době koupí procesor za 7 a více tisíc, aby na něm hrál dva až tři roky staré hry.

Cena, věc která v současnosti má stejnou váhu jako výkon. Ta často hraje do ruky firmě AMD. Za špičkový model AMD Athlon 3000+ zaplatíte 9986kč bez DPH. Na druhou stranu cena nového CPU Intel Pentium 4 3,0GHz s 800MHz sběrnicí zaplatíte přibližně dvojnásobek. Při následném porovnání cena/výkon se ručičky vah jistě přikloní na stranu AMD. Ceny by se ale měly ještě změnit. AMD i Intel již oznámili data, kdy snižování cen proběhne.

Pozitvní věcí pro AMD jsou její přívrženci. Ti se na AMD dívají stejně jako lidé používající počítače Apple - pro ně se jistě nic nezmění ani po těchto, veskrze špatných testech.

V nejbližší době se ještě setkáme s procesorem AMD Athlon 3200+ spolu s 400MHz sběrnicí, ale přibližně ve stejnou dobu by se na trhu měl objevit i procesor Intel Pentium 4 na frekvenci 3,2GHz.

Závěrem je nutno podotknout, že je již čas na příchod procesoru Athlon 64. Se vším respektem je procesor Athlon XP žhavým kandidátem na důchod. Po pěti letech mezi námi si jej zaslouží. Naopak procesory Pentium se začínají výrazněji prosazovat díky jejich možnosti dosahovat vysokých frekvencí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama