AMD Phenom II X6 1090T - Thuban tvrdě konkuruje Core i7
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek AMD Phenom II X6 1090T - Thuban tvrdě konkuruje Core i7

AMD Phenom II X6 1090T - Thuban tvrdě konkuruje Core i7 | Kapitola 3

Jakub Carda

Jakub Carda

27. 4. 2010 04:00 52

Seznam kapitol

1. Úvod 2. AMD Phenom II X6 1090T - představení 3. Funkce Turbo Core a nový Overdrive 4. Testovací systémy 5. Syntetické testy - paměti: 6. Syntetické testy
7. Rendering a benchmarky 8. Komprese, multimédia 9. Herní testy 10. Přetaktovaní a provozní vlastnosti 11. Závěrečné zhodnocení

Nový procesor společnosti AMD je už dlouho netrpělivě očekáván, první zmínky se objevily už někdy v září 2009, spolu s celou platformou Leo a AMD 890XX. Tehdy se také již vědělo o použití funkce Turbo CORE, konkurenčního řešení proti Intel Turbo Boost. Jak obstojí nejvýkonnější procesor AMD v konkurenci Intelu?

Reklama

Funkce Turbo CORE

Jedná se tedy o podobnou funkci, jež používá ve svých procesorech firma Intel, slouží především ke zvýšení výpočetního výkonu v aplikacích, které nevyužijí velký počet jader procesoru, každopádně u Phenomu II X6 funguje na trochu odlišném principu.

U procesorů Intel je to ve zkratce tak, pokud bylo vytíženo jedno jádro, byl mu jednoduše zvýšen násobič, pokud dvě, opět byl oběma jádrům zvýšen multiplikátor, ale už o menší hodnotu a nakonec pokud byl procesor vytížen celý, došlo ke zvýšení násobiče u všech jader.

AMD Phenom II X6 1090T - Thuban tvrdě konkuruje Core i7
i Zdroj: PCTuning.cz

AMD Phenom II X6 1090T - Thuban tvrdě konkuruje Core i7
i Zdroj: PCTuning.cz

Turbo CORE firmy AMD by se měl chovat jinak, pokud dojde k detekci tří jader, jenž jsou ve stavu IDLE, tedy bez zatížení, sníží se jim násobič na x4 (takt 800MHz), navýší se napájecí napětí celého procesoru a dojde ke zvýšení násobiče třem zbývajícím, vytíženým jádrům a to až o 500MHz, v závislosti na konkrétním modelu. Jde o poněkud méně dokonalé řešení oproti Intelu, každopádně bez problémů funkční a výkonové zlepšení je rozhodně znatelné.

AMD OverDrive

S novými Phenomy II X6 přichází i nová verze utility OverDrive.

AMD Phenom II X6 1090T - Thuban tvrdě konkuruje Core i7
i Zdroj: PCTuning.cz

V reálu funkce Turbo CORE, ale pracovala při spuštění singlethreadové aplikace SuperPI poněkud zvláštně, u modelu 1090T došlo ke zvýšení taktu a napětí jader C1, C4 a C5 o maximálních 400MHz, ale zbylá jádra se nijak nepodtaktovaly, kdy dokonce C3 zůstalo na zvýšené frekvenci 3,3GHz. Je možné, že se jedná opět o nedostatečné odladění softwaru, neboť se frekvence 800MHz v AOD neobjevila ani bez vytížení. Procesor totiž jistě pracoval správně a při nečinnosti opravdu běžel na 800MHz, což CPUz potvrdil.

Ještě malý dodatek, ani současně nejpoužívanější program pro monitoring stavu procesoru CPUz ve verzi 1.54 není dokonalý, protože ten zase nedokáže detekovat zvýšenou frekvenci funkce Turbo CORE a u testovaného procesoru stále ukazuje maximální hodnotu pouze 3,2GHz, ačkoliv testy (např. Everest), i výše představený AMD OverDrive správně zobrazují 3,6GHz.

Přes všechny nejasnosti, které budou určitě brzy vyřešeny, je funkční část Turbo CORE jistě v pořádku, neboť výkon v jedno vláknových testech odpovídal zobrazované frekvenci v AOD, tedy 3,6GHz.

AMD Phenom II X6 1090T - Thuban tvrdě konkuruje Core i7
i Zdroj: PCTuning.cz

Po vytížení všech jader na 100% je Turbo CORE zcela neaktivní a procesor běží na standardním taktu 3,2GHz.

Krok k tomuto řešení byl nutný zřejmě kvůli nutnosti dodržet maximálně udané TDP 125W, což je při 45nm architektuře a dvou jádrům navíc jistě velmi náročné, ale povedlo se což si v závěru předvedeme na testech spotřeby.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama