AMD Ryzen 1700 přetaktování a rychlejší RAM v praxi
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek AMD Ryzen 1700 přetaktování a rychlejší RAM v praxi

AMD Ryzen 1700 přetaktování a rychlejší RAM v praxi | Kapitola 7

Jan Holub

Jan Holub

10. 4. 2019 10:00 63

Seznam kapitol

1. Výběr čipsetu, testovací sestava, příprava taktování 2. Příprava taktování 3. Nastavení BIOSu krok za krokem 4. Syntetické testy: CPU–Z, Super PI, CB R11.5, Vliv rychlosti  RAM
5. Herní testy: Metro Exodus, Far Cry 5 HD, War Thunder, Vliv rychlosti RAM 6. Provozní vlastnosti, tipy na závěr, zhodnocení úsilí 7. Zhodnocení úsilí

Ryzeny první generace se dnes dají sehnat za velmi příjemné ceny. A spousta lidí je doma už nějaký čas má. Od jejich uvedení se ale dost změnila nabídka i ceny pamětí. Podíváme se, nakolik vám pomůže vyměnit paměti za rychlejší a pokusíme se i přetaktováním dohnat aktuální řadu 2000 a zjistit, jak vám vyšší takty a rychlejší RAM pomohou.

Reklama

Zhodnocení úsilí

A je tu s námi závěr našeho testu přetaktování. Nejprve necháme promluvit fakta.

Aplikační výkon se nám zvýšil ve všech třech testovaných Benchmarcích. Nárůst dosahoval až 25 %

Herní výkon nám také u dvou ze tří her významně vzrostl. Jen u Metro Exodus s nastavením ULTRA a především zapnutým HAIRWORKS by potřeboval pro vyšší FPS rozhodně výkonnější GPU. Ve zbývajících hrách, v nichž s daným nastavením výkon brzdil spíše procesor, došlo ale k výraznému nárůstu snímkové frekvence. Ve Far Cry 5 HD narostla o třetinu a ve War Thunder také.

Vliv rychlosti použité RAM v sestavě se nám dnes ukázal jako průkazný. Především ve hrách, kde nebyla brzdou grafická karta (nebo extrémní nastavení), byly nárůsty výkonu v desítkách fps (Far Cry 5). Osobně si tedy myslím, že pro hráče je volba rychlé RAM na systému Ryzen velice důležitá a pokud máte nějaké hodně pomalé paměti, jde o nenáročný způsob navýšení výkonu.

Celkově mohu říci, že jsem přes mírné zklamání (nepokořil jsem hranici 4 GHz) docela spokojený. Navýšení frekvence procesoru přineslo zlepšení výkonu ve hrách a ušetří mi také čas při práci. Ryzen sice ukázal, že má ve full HD rezervy, ale díky přetaktování se situace značně vylepšila.

Procesor Ryzen 1700 tak mohu doporučit všem, kteří hledají více jader za méně peněz. Na bazarech se již brzy budou objevovat zajímavé nabídky, přijde totiž Ryzen 3000 a ten jistě naláká hodně lidí k upgradu :)

Doufám, že se vám článek o taktování alepsoň trošku líbil, na případné dotazy rád odpovím v diskuzi.

Taktování zdar!

AMD Ryzen 1700 přetaktování a rychlejší RAM v praxi
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama