Apple opět čaroval: nový iPhone 15 Pro má lepší ray tracing než váš počítač
i Zdroj: Apple
Článek Apple opět čaroval: nový iPhone 15 Pro má lepší ray tracing než váš počítač

Apple opět čaroval: nový iPhone 15 Pro má lepší ray tracing než váš počítač | Kapitola 2

David Jiránek

David Jiránek

12. 9. 2023 22:10 41

Seznam kapitol

1. Hodinky Apple Watch S9 a Apple Watch Ultra 2 2. iPhone 15 a 15 Pro 3. Další USB-C příslušenství a karbonová neutralita

Apple si již tradičně v září svolává novináře i fanoušky na svoji konferenci. Letošní Keynote se točila okolo nových modelů iPhonu a hodinek Apple Watch. Došlo na titan, ray tracing, gesta nebo USB-C.

Reklama

iPhone 15

Nejočekávanější novinkou byl samozřejmě nový iPhone 15. Minulý rok řada Pro obdržela “dynamic island” a ten se nyní přesouvá i do základních modelů. Změn na povrchu je ale více. Rámečky jsou nyní tenčí, displej dosahuje až 2 000 nitů na slunci (jinak 1 600 nitů) a telefon pohání čip A16 Bionic z loňského modelu 14 Pro.

Update dostane i soustava fotoaparátů. Ten hlavní obdrží 48MPx senzor z modelu 14 Pro. Při focení telefon skládá 4 pixely do jednoho. K dispozici je i dvojnásobný zoom pomocí vyříznutí obrazu z tohoto senzoru. Dedikovaný ultraširoký snímač byl zachován.

Apple konečně opouští Lightning konektor. USB-C putuje do všech nových iPhonů. V balení najdete kabel USB-C na USB-C o délce jednoho metru. Adaptér do zásuvky již tradičně chybí. Rychlost je ovšem omezená na USB 2, tedy stejné rychlosti jako Lightning. Výdrž baterie se nemá lišit od loňských modelů.

Co se fyzických rozměrů týče, iPhone 15 je o 0,9 mm vyšší a 0,1 mm širší. Tloušťka zůstává, váha se ovšem snížila o jeden gram. Větší plusko zhublo o dva gramy a je o 0,3 mm užší. Výška narostla o pouhých 0,1 mm. Úhlopříčka displejů zůstává na 6,1 a 6,7 palce.

Apple opět čaroval: nový iPhone 15 Pro má lepší ray tracing než váš počítač
i Zdroj: Apple

K dostání bude iPhone 15 a 15 Plus v pěti barvách – černá, modrá, zelená, žlutá a růžová. Kapacity pamětí se neliší, k dostání budou verze s 128, 256 a 512 GB. Cena se snížila oproti loňskému roku. iPhone 15 startuje na 23 990 Kč, Plus model na 26 990 Kč. Předprodej začíná 15. září, k zákazníkům se telefon dostane 22. září.

iPhone 15 Pro

Větších změn se dočkaly modely iPhone 15 Pro a 15 Pro Max. Oba přecházejí z nerezové oceli na letecký titan. Kromě jiné povrchové úpravy si uživatelé všimnou zejména nižší váhy. Apple na konferenci zmínil, že jde o nejlehčí modely z řady Pro. V praxi to znamená 187 a 221 gramů.

Letos oba telefony dostanou trochu odlišnou výbavu foto senzorů. Ten hlavní se neliší, jde o vylepšení 48MPx senzor se clonou ƒ/1,78. Také ultraširoké snímače o rozlišení 12MPx najdeme na obou telefonech. Teleobjektivy se ale neshodují. Menší iPhone 15 Pro obdrží 3× teleobjektiv, 15 Pro Max pak 5× teleobjektiv tetraprizmatické konstrukce.

K fotoaparátům se váže ještě možnost natáčet ve 3D pomocí dvou senzorů naráz. Jde zejména o přípravu na příchod Apple Vision Pro, kde si takto natočená videa přehrajete.

V útrobách nalezne vždy nový čip A17 Pro vyrobený 3nm procesem se 6 jádry CPU, 6 jádry GPU a 16 jádry Neural Engine. A17 Pro je vyroben 3nm architekturou. CPU nabídne o 10 % vyšší výkon, GPU o 20 % vyšší. Překvapením byla podpora pro hardwarovou akceleraci sledování paprsků. Jinými slovy iPhone 15 Pro dostane ray tracing. Na konferenci bylo k vidění hned několik akčních titulů hraných přímo na iPhonu. Například Resident Evil: Village, The Division Resurgence a Assassin's Creed: Mirage. Apple zmínil také podporu pro kodek AV1.

Apple opět čaroval: nový iPhone 15 Pro má lepší ray tracing než váš počítač
i Zdroj: Apple
Apple opět čaroval: nový iPhone 15 Pro má lepší ray tracing než váš počítač
i Zdroj: Apple

Dalším vylepšení představuje USB-C konektor. Jeho rychlost se šplhá až na 10 Gb/s díky podpoře USB 3. Nově lze z iPhonu nahrávat přímo do externího úložiště.

Po letech se mění také boční tlačítka. Konkrétně z Pro modelů zmizí přepínač pro změnu vyzváněcích režimů. Ten nahradí univerzálnější akční tlačítko, které lze přizpůsobit. V základu stále mění zvukové režimy, ale lze na něj nastavit spouštění fotoaparátu, aplikace nebo prakticky jakoukoliv zkratku. Apple v tomto směru dává řadu možností k přizpůsobení.

Apple opět čaroval: nový iPhone 15 Pro má lepší ray tracing než váš počítač
i Zdroj: Apple

K dispozici budou 4 barevné varianty – černá, bílá, modra a přírodní titanová. Základní iPhone 15 Pro startuje s kapacitou 128 GB na ceně 29 990 korun, tedy o 3 500 korun méně než 14 Pro. K dispozici bude i verze s 256, 512 a 1024 GB úložiště. Větší iPhone 15 Pro Max bude k dostání s kapacitou od 256 GB za 35 990 Kč, což je o 5 000 korun méně než loňská generace se stejnou kapacitou. Nejvybavenější model vás vyjde na 47 990 korun.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama