Apple zkouší, co vydrží EU, vývojáři i uživatele. HP ostatně také  #TYDEN 29. ledna
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Apple zkouší, co vydrží EU, vývojáři i uživatele. HP ostatně také #TYDEN 29. ledna

Apple zkouší, co vydrží EU, vývojáři i uživatele. HP ostatně také #TYDEN 29. ledna | Kapitola 2

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

29. 1. 2024 00:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

eDoklady shodily Identitu občana. Pirátství na vzestupu. Palword jede, možná i k soudům. Lednové propouštění je rekordní.

Reklama

Umělá inteligence

Hledal zásilku, chatbot kurýrní firmy mu odpovídal sprostě, básnil a pomlouval. Má to ale jeden háček, hledající chatbota přesně instruoval aby to dělal. A aby porušoval pravidla. (iDnes, ITV News)

TikTok, Instagram a sociální sítě zaplavuje hořící Eiffelova věž. Ve skutečnosti jen další ukázka využití generativní umělé inteligence (Reuters, Check Your Fact)

TikTok, Instagram a sociální sítě zaplavuje hořící Eiffelova věž.
i Zdroj: PCTuning.cz
TikTok, Instagram a sociální sítě zaplavuje hořící Eiffelova věž.

Ministerstvo vnitra si za zhruba 35,9 milionu korun nechá od Vysokého učení technického v Brně vyvinout nástroj pro boj s umělou inteligencí (AI). Konkrétně půjde o nástroj proti hlasovým deepfake, který již hojně podvodníci využívají. (iDnes)

OpenAI zakázala vývojáře chatbota, který napodoboval uchazeče o prezidentský úřad Deana Phillipse, což je první opatření společnosti proti používání jejích technologií v politických kampaních. (Washington Post)

Architekti využívají DALL-E, Midjourney a další generativní nástroje umělé inteligence pro komplexní návrhářské práce, což ohrožuje odvětví ilustrátorů a animátorů. (FT)

Více než 88 % předních amerických zpravodajských serverů nyní blokuje webové prohlížeče AI. Přední pravicové weby, jako Breitbart a Newsmax, je většinou povolují. (Wired)

OpenAI Microscope, sbírka vizualizací všech významných vrstev a neuronů osmi „modelových organismů“ vidění, které jsou často studovány v rámci interpretovatelnosti. (Open AI)

Google ve spolupráci se společností Hugging Face hostuje open-source modely umělé inteligence tohoto startupu na Google Cloud a umožňuje vývojářům Hugging Face přístup k výpočetnímu výkonu společnosti Google. (Bloomberg)


Software

Nightshade, bezplatný nástroj umožňující umělcům „otrávit“ modely umělé inteligence , které se pokoušejí trénovat na jejich dílech bez povolení, je nyní k dispozici ke stažení pro počítače Mac a PC. (Venture Beat)

Pohled na důvody menšího než očekávaného nadšení vývojářů z Apple Vision Pro, včetně nejisté návratnosti investic a rozhořčení nad zásadami obchodu App Store. (Bloomberg)

Brave Software oznámila, že z prohlížeče Brave Browser odstraní možnost striktní ochrany proti fingerprintingu.Společnost uvádí několik důvodů pro odstranění, včetně toho, že v minulosti byla hlavní příčinou poruch webových stránek. (Brave)

Microsoft uvádí na trh platformu Mesh pro 3D schůzky v Teams. Nabízí vlastní prostředí, hry, prostorový zvuk a podporuje pouze Meta Quest pro VR. (The Verge)

Sada pro vývoj webových aplikací Project IDX od Google přidává emulátor systému Android, simulátor systému iOS, nové šablony projektů a další novinky (9to5Google)


Mobilní aplikace

eDoklady startují, velký zájem přináší potíže s přihlášením i Identitou občana. Stát navíc mate existencí aplikace eObčanka vs. (správná) eDoklady. (iDnes)

Apple a Google snižují poplatky za externí platební metody ve svých obchodech s aplikacemi pouze o 3–4 %, což jednoduše znamená, že alternativní možnosti nejsou pro vývojáře aplikací životaschopné.(Mobile Dev Memo)

Jak si stojí funkce umělé inteligence Samsung Galaxy v porovnání se společnostmi Google a Apple (CNET)

Apple vydává iOS 17.3, který přidává funkci ochrany před odcizením zařízení, společné playlisty Apple Music, podporu streamování na více hotelových televizorech a další novinky (The Verge)

Poté, co Apple umožní uživatelům v EU stahovat aplikace z jiných zdrojů než z App Store, plánuje přidat nové poplatky a omezení, včetně přezkoumání aplikací stažených ze strany. (WSJ)

Apple oznámil podporu alternativních tržišť s aplikacemi v EU, kde si účtuje 0% provizi a poplatek 0,50 EUR za každou instalaci na účet ročně. (MacRumors)

  • Apple plánuje „notářsky ověřit“ aplikace pro iOS distribuované prostřednictvím tržišť třetích stran a tyto aplikace budou muset splňovat základní požadavky, jako je například kontrola na přítomnost malwaru. (The Verge)
  • Apple tvrdí, že každý, kdo chce vytvořit alternativní trh s aplikacemi, musí předložit „akreditiv“ ve výši 1 milionu eur, který „zaručí podporu vývojářům a zákazníkům“. (9toMac)
  • Apple podrobně popisuje své plány na „ochranu a informování“ uživatelů v EU, například prostřednictvím informačních listů v aplikacích. Funkce jako Rodinné sdílení nebudou při sideloadingu k dispozici. (9to5Mac)
  • Změny Apple týkající se distribuce aplikací pro iOS v EU nenabízejí spravedlivé a přiměřené provize a jsou projevem pohrdání DMA i vývojáři aplikací. (The Plafrorm Law Blog)

Základní technologický poplatek společnosti Apple ve výši 0,50 EUR v EU by vedl k tomu, že by aplikace zdarma nebo freemium s 2 miliony „prvních instalací“ ročně platila více než 500 tisíc dolarů ročně, i když by nevydělávala žádné peníze. (MacRumors)

Někteří vývojáři tvrdí, že nový poplatek za základní technologie společnosti Apple v EU se nápadně podobá kontroverznímu poplatku za běh, který společnost Unity propagovala a po reakci stáhla. (Game Developer)

CEO Epic Games Tim Sweeney tvrdí, že „antikonkurenční systém společnosti Apple plný nových nevyžádaných poplatků“ je podle směrnice EU DMA nezákonný a je příkladem „zlovolného dodržování předpisů“. (9to5Mac)

Apple začíná celosvětově povolovat aplikace a služby pro streamování her, což znamená, že Xbox Cloud Streaming, Nvidia GeForce Now a další budou moci nabízet plnohodnotné aplikace. Od roku 2020 něco takového Apple znemožňovalo požadavkem na schvalování každé jednotlivé aplikace, která se mohla streamovat (The Verge)

Apple plánuje povolit výchozí prohlížeče a webové enginy třetích stran, včetně prohlížeče Chrome, v EU se systémem iOS 17.4, což uživatel bude moci zvolit při prvním spuštění prohlížeče Safari (9to5Mac)

Apple nebude nabízet změny svého App Store „mimo EU, protože to není nejbezpečnější systém pro naše uživatele“ a upozorňuje na „nové hrozby, které DMA přináší“. (9to5Mac)

Spotify tvrdí, že Apple „nutí vývojáře, aby zůstali u současného stavu“, a vyzývá EU, aby „odmítla toto zjevné ignorování“ zavedených zásad EU. (Spotify)

Uživatelé iPadu v EU nebudou mít k dispozici obchody s aplikacemi třetích stran ani výběr výchozího prohlížeče. (9to5Mac)


Hry

Průzkum ze září 2023 mezi více než 3 000 herními vývojáři: 84 % z nich mělo určité nebo velké obavy o etice používání generativní AI a 35 % bylo ovlivněno propouštěním. (The Verge)

The Elder Scrolls Online se v červnu dočká dalšího rozšíření. Filmová upoutávka opět nezklamala (Hrej)

Pohled na Palworld, hru podobnou Pokémonům, která byla uvedena na trh 19. ledna, prodalo se jí více než 5 milionů kopií a v současné době je nejhranější hrou na Steamu, v kontextu tvrzení o plagiátorství. (The Verge)

  • Palworld dál válcuje rekordy. Šílenství kolem hry nehodlá zpomalit (Hrej)
  • The Pokémon Company tvrdí, že „jiné společnosti“ neudělila povolení k používání jejího duševního vlastnictví a plánuje „přijmout příslušná opatření“. (TechCrunch)

Prekladyher.eu a skupina COTT končí. Může za to nevděčnost a AI překlady. Původní zakladatelé projektu Překlady her oznámili, že na konci letošního roku ukončí provoz fóra, které sdružovalo překladatele do češtiny. (Hrej)

Microsoft plánuje tento týden propustit ~1 900 zaměstnanců Activision Blizzard a Xboxu , tedy ~8 % zaměstnanců Microsoft Gaming. (The Verge)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama