Arctic Z2-3D: velký krok vpřed k ergonomii
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Článek Arctic Z2-3D: velký krok vpřed k ergonomii

Arctic Z2-3D: velký krok vpřed k ergonomii | Kapitola 4

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

8. 3. 2018 03:00 8

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení a specifikace 3. Montáž a návody 4. Nastavitelnost 5. Mechanické vlastnosti a seřizování 6. Závěr

V době ultra-širokoúhlých monitorů se už pomalu zapomíná na klasické vícemonitorové konfigurace. Ty ale zdaleka nejsou mrtvé, zejména pak v profi využití. A když už více monitorů, tak to chce pořádný ergonomický držák. No a my se dnes podíváme na novinku od Arcticu Z2-3D.

Reklama

Konec hraní si s Legem a pojďme zjistit, co Z2-3D vlastně umožňuje. Na držáku pro monitor(y) totiž není důležité jen to, že monitor udrží, ale také rozsáhlé možnosti polohování. A to byla slabší stránka původní Z2. Nyní máme na stole novou verzi s přídomkem 3D, což naznačuje více rozměrů – pohybu?

Jednoznačně ano. Jaké jsou tedy možnosti polohování? Začneme od pevného bodu - tedy doufejme, že stolu. K němu připevněná tyč dovoluje otáčení o 360 stupňů, tedy za předpokladu, že při tom budou stačit kabely. Pohyb na tyči je také vertikální. Tím zajistíte základní výšku monitorů a nuance můžete ladit později pomocí ramen.

Arctic Z2-3D: velký krok vpřed k ergonomii
i Zdroj: PCTuning.cz

Právě ramena dávají tomuto novému držáku onen třetí rozměr. Původní verze měla v ramenou klouby orientované jen v jednom směru, tedy ramena sloužila především k přiblížení a oddálení monitoru od nosné tyče nebo od sebe. To pořád platí a rozsah je od 10 do cca 60 cm, tedy dost pro dva 27palcové monitory vedle sebe. Nyní ale můžete rameny ovlivnit i individuální výšku monitorů. A jen tento vertikální pohyb umožňuje rozdíl ve výšce 36 cm. To je dost na to, abychom pomocí tohoto držáku dostali dva 24palcové monitory nad sebe!

Arctic Z2-3D: velký krok vpřed k ergonomii
i Zdroj: PCTuning.cz

Klíčový je ale také poslední díl mezi ramenem a samotným monitorem. Tento „multikloub“ má dokonce tři osy volnosti. Dovolí vám otáčet monitorem do stran (to by zvládlo ale i rameno), k tomu přidává nutné naklápění nahoru a dolů a to v rozpětí od -45 do 45 stupňů – tedy víc než dost. No a nakonec poměrně zásadní vlastnost všech lepších držáků a stojanů – možnost změny orientace monitoru (aka režim portrét).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama