asus-f5v-netradicni-kombinace-intel-sis-amd
Mobilní zařízení Článek ASUS F5V - netradiční kombinace (Intel + SIS + AMD)

ASUS F5V - netradiční kombinace (Intel + SIS + AMD) | Kapitola 3

Martin Přibyl

Martin Přibyl

11. 9. 2007 01:00 10

Seznam kapitol

1. Obsah balení a specifikace... 2. Design a zpracování... 3. Co se nachází uvnitř notebooku 4. Výkonové testy - 3D mark... 5. Výdrž v provozu na baterie
6. Testy disku - HDtach 7. Sada testů HWinfo 8. SiSoft Sandra 9. Dostupné konfigurace, závěr...

 Asus patří u nás mezi nejpopulárnější výrobce přenosných počítačů. Jako jeden z mála si dovolí i experimenty – dnes testovaný kousek je toho důkazem. Kombinuje procesor Intel s čipovou sadou od společnosti SiS a dedikovanou grafickou kartou od ATI (nebo AMD jak je libo). To vše je zabaleno do notebooku s příjemnou cenou, širokoúhlým lesklým displejem a vestavěnou webkamerou. Kombinace vskutku netradiční, pojďme se na tento nový přírůstek do nabídky asijského výrobce podívat...

Reklama

Asus vybavil dnes testovanou konfiguraci jedním z nejlevnějších dvoujádrových procesorů od Intelu, který je dnes k mání – Pentium Dual-Core T2130 (samozřejmostí je výroba 65 nm procesem), což je nejvýkonnější zástupce celé řady Pentium Dual-Core určené pro notebooky. Je postaven na jádru Yonah, tedy na stejném základu jako staré známé Core Duo. Nabízí frekvenci 1,86 GHz, 1 MB L2 Cache a frekvenci FSB 533 MHz.

Oproti plnohodnotným Yonahům (tedy řadě Intel Core Duo) má Pentium Dual-core nižší FSB (533 oproti 667 MHz) a poloviční L2 Cache. Jeho nejbližšími příbuznými jsou tedy současné procesory Core Duo T2350 a T2450, které mají oproti původním nižší FSB (533 MHz). Více o mobilních procesorech Intel naleznete v článku Vybíráme a ladíme notebook - 1. část .

Potěší podpora energii šetřící technologie Intel SpeedStep, takže se nemusíte bát, že by CPU běžel neustále na své maximální frekvenci. Na rozdíl od nových Core 2 Duo nepodporuje Pentium Dual-Core 64bit instrukce, takže můžete rovnou zapomenout na provozování 64bit Windows Vista - samozřejmě většina lidí si stále vystačí s klasickými 32bit a laptop navíc nepodporuje ani použití více než 2 GB RAM - v této situaci 64bitový operační systém ztrácí smysl.

ASUS F5V - netradiční kombinace (Intel + SIS + AMD)
i Zdroj: PCTuning.cz

Čipová sada? SiS M671

Výrobce byl poměrně ehm, jak to říci... "originální" - alespoň co se týče výběru čipové sady. Nepoužil ani čipset od Intelu (obligátní i945G /P /M) ani od ATI – volba padla tentokrát na SiS M671.

Tento čipset je nejenom levný, byl zároveň navržen tak, aby nebylo nutné používat šesti- a osmivrstvé PCB základní desky. Zatímco na jedné straně vah jsou nízké výrobní náklady, na straně druhé byly obětované některé zásadní vlastnosti.

ASUS F5V - netradiční kombinace (Intel + SIS + AMD)
i Zdroj: PCTuning.cz

SiS M671 například neobsluhuje moduly paměti v režimu dual-channel, tj. nezvládá dvoukanálové zapojení pamětí, kdy přístup k paměti probíhá paralelně. Snad proto je v laptopu přichystán pouze jeden 1 GB modul, což výrazně zjednoduší upgrade na pro Vistu optimálních 2GB paměti (bohužel, vše ale proběhne bez odpovídajícího zvýšeni propustnosti).

Na co ale inženýři (a zde musím dodat "naštěstí") nevsadili, byla integrovaná grafika SiS, která se k této čipové sadě nabízí. Pokud by totiž použili grafické jádro SIS Mirage (už ten název "přelud" napovídá mnohé :-), nedal by se grafický výkon nazvat jinak než "značně podprůměrný".

Místo toho je u použita dedikovaná grafická karta ATI Mobility Radeon X2300 se 128 MB vlastní paměti na čipu (víc si může "dosdílet" pomocí HyperMemory). Je to v podstatě novější verze Radeonu X1300 (nebo X1350). Vzhledem k absenci předpony HD nečekejte podporu DirectX 10, vystačit si budete muset s 9.0c. V této sestavě však tato grafická karta rozhodně svým výkonem v benchmarcích nepřekvapila (stačí, když se podíváte o kapitolu dál).

ASUS F5V - netradiční kombinace (Intel + SIS + AMD)
i Zdroj: PCTuning.cz

K ukládání dat a pro systém je připraven 2,5“

harddisk od Hitachi

s označením HTS541616J9SA00, což je zástupce řady

TravelStar 5K160

, nabízí 5 400 otáček za minutu, 8 MB cache. Připojen je jak jinak, než přes rozhraní SATA (s ATA jsme se již definitivně rozloučili i v laptopech).

Jedná se o typický notebookový disk. Žádné zázraky od něj nečekejte, na druhou stranu se nedočkáte ani žádného zklamání.

ASUS F5V - netradiční kombinace (Intel + SIS + AMD)
i Zdroj: PCTuning.cz

Až vám disk nebude stačit, máte k dispozici ještě DVD vypalovačku Matshita UJ-850S, ta zvládá snad všechny formáty, které by vám mohly přijít pod ruku, kromě HD-DVD a Blu-Ray samozřejmě (to u notebooku v téhle cenové kategorii opravdu nemůžeme čekat). Laptopu nechybí ani obligátní čtečka paměťových karet.

ASUS F5V - netradiční kombinace (Intel + SIS + AMD)
i Zdroj: PCTuning.cz

Přenosný počítač je vybaven jedním šestičlánkovým 4 400 mAh akumulátorem umístěným netradičně v pravém dolním rohu, který ho vydržel držet při životě:

  • 1 hodinu a 3 minuty při "Classic testu"
  • a 1:52 při "Reader’s testu".

Hodnoty to nejsou nikterak vysoké, ale dá se to vylepšit změnou profilu v Power4Gear.

ASUS F5V - netradiční kombinace (Intel + SIS + AMD)
i Zdroj: PCTuning.cz

Chlazení

Větrák v laptopu se spouští také v závislosti na používaném profilu spotřeby. V High Performance si od něj moc neodpočinete, v módu Quiet Office je to pak samozřejmě lepší, i tak je ale v permanenci překvapivě často. Hluk se ale lehce ztratí (tomu částečně přispívá i to, že výdech chlazení směřuje směrem od uživatele), ale ve zcela tiché místnosti (v noci) o počítači vědět budete. Díky tomu se ale nemusíte bát o to, že byste si na opěrkách pro dlaně mohli dělat večeři, i když nalevo nějaké to mírné oteplení patrné je, při běžné práci vám určitě nebude vadit.

ASUS F5V - netradiční kombinace (Intel + SIS + AMD)
i Zdroj: PCTuning.cz

Další zařízení

K připojení notebooku k internetu je připraveno WiFi, Asus samozřejmě neutrácel za řešení od Intelu a použil kartu od Atherosu – AR5006EG, ta zvládá IEEE 802.11g a je zpětně kompatibilní s verzí "b". Na rozdíl od řešení spojeného s platformou Centrino tedy budete muset oželet verzi a, která pracuje na frekvenci 5 GHz.

K připojení telefonu, PDA nebo myši je přichystán "rychlý" Bluetooth 2.0 s EDR (Enhanced Data Rate). Po zapnutí počítače software sám zkouší vyhledat HID zařízení v dosahu (myš, klávesnici).

Pokud doma bezdrátovou síť WiFi zřízenou nemáte, bude se vám hodit klasický ethernetový adaptér, který dodal Realtek a nese označení RTL8139/810x, data po něm můžou uhánět rychlostí 100 Mb/s. Samozřejmě nechybí ani klasický (a stejně tak zbytečný) 56 kb/s analogový telefonní modem.

Data zabezpečíte pouze tak, jak jste pravděpodobně zvyklí - žádný šifrovací čip ani čtečka otisků prstů se nekoná – to je vzhledem k ceně a určení notebooku pochopitelné.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama