asus-matrix-serie-radeony-jak-maji-byt
Hardware Článek Asus Matrix série - Radeony jak mají být

Asus Matrix série - Radeony jak mají být | Kapitola 10

Mirek Kočí

Mirek Kočí

4. 3. 2009 06:00 55

Seznam kapitol

1. Úvod - klenot mezi kartami 2. iTracker: chytřejší než ostatní 3. Přetaktování 4. Testovací sestava 5. Testovací hry a metodika
6. Far Cry 2 7. 3DMark Vantage 8. Crysis Warhead 9. S.T.A.L.K.E.R.  Clear Sky 10. Shrnutí výkonu a závěr

Před nějakou dobou uvedl ASUS na trh sérii grafických karet označených "Matrix". První modely byly postavené na jádrech G94 a G92, jednalo se o modely GeForce 9600 GT a GeForce 9800 GT. Tuto sérii karet výrobce rozšiřuje i dalšími dvěma modely z konkurenčního tábora. Dnes si představíme Radeon HD 4850 a HD 4870 z této řady. Díky použití lepšího chlazení a pokročilých funkcí na zvyšování napětí jsou obě nové karty jsou vhodné především pro přetaktování.

Reklama

Po sérii grafů se podívejme na výsledky v přehlednější formě. Prohlédnout si je můžete v následující shrnující tabulce:

Asus Matrix série - Radeony jak mají být
i Zdroj: PCTuning.cz

O tom, že se lídrem stane a bude Radeon HD 4870 nebylo pochyb. Po přetaktování také tato karta nemá ve svém výkonu téměř žádnou konkurenci. Zde s ní mohou soupeřil leda už jen karty s jádrem G200. Velice pěkných výsledků dosahoval také přetaktovaný Radeon HD 4850, který byl pro mě velikým překvapením a byl jsem z jeho výkonu doslova nadšen.

Závěr a hodnocení

Asus Matrix série - Radeony jak mají být
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon a možnosti přetaktování obou karet již známe, tedy si pojďme oba produkty zhodnotit. Zpracování karet, chlazení a kompletní příslušenství je perfektní. Za svoje peníze dostává zákazník opravdu adekvátní produkt bez kompromisů. Zpočátku jsem měl k oběma kartám jistou nedůvěru, jako ke každé speciální edici. Ty totiž často bývají v některých klíčových vlastnostech ošizené, v tomto případě to ale neplatí. Výkon a možnosti přetaktování mne totiž doslova nadchly, a používání nástroje iTracker mne uchvátilo a velmi bavilo.

Asus Matrix série - Radeony jak mají být
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se rozhodnete sáhnou hlouběji do kapsy a pořídíte si jednu z těchto karet, budete jistě spokojeni. Radeon HD 4870 pořídíte za 7000 Kč s DPH a Radeon HD 4850 za 5000 Kč s DPH. Ano, cena obou je proti běžným edicí značně vyšší, v možnostech ladění a přetaktování se ale investice nezdá zase tak extrémní. Když k tomu připočteme zcela tichý 2D režim, už v základu vysoký výkon a softwarový nástroj iTracker, jde určitě o zajímavé řešení. Škoda jen, že karta Radeon HD 4870 nepřišla na trh s 1 GB paměti, osazených 512 MB je dnes již opravdové minimum.

Výhody:
Tiché a účinné chlazení ve 2D
Možnost vysokého přetaktování, aplikace iTracker - regulace napětí, otáček a tvorba profilů
Vysoký výkon i bez přetaktování.

Nevýhody:
Vysoká cena karet
Pouze 512 MB paměti
V zátěži o kartě budete vědět i přes kvalitní chlazení.

Za půjčení karet ze série Matrix děkujeme ASUS Computer CZ

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama