Asus Maximus VII Hero: testujeme s kamarádkou
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Maximus VII Hero: testujeme s kamarádkou

Asus Maximus VII Hero: testujeme s kamarádkou | Kapitola 12

Michal Šimonek

Michal Šimonek

11. 6. 2014 03:00 9

Seznam kapitol

1. Úvod a představení čipsetu Z97 2. Vlastnosti a funkce ROG ve zkratce 3. Představení základní desky 4. Detailní části Maximusky a napájení 5. ROG Front Base panel 6. BIOS v červeno-černé
7. Softwarová vybavenost 8. Jak to ale vše funguje v praxi? 9. Testovací sestava, CPU a paměťové testy 10. Měření výkonu - grafický výkon a řadiče 11. Přetaktování základní desky a provozní vlastnosti 12. Závěrečné vyhodnocení

Podíváme se na první základní desku z nové série ROG od ASUSu pro Intel LGA 1150 s čipsetem Z97. Rozhodovali jsme se mezi modely Ranger a Hero. Kamarádce se nakonec víc líbila lépe vybavená verze Hero, takže se zaměříme právě na ni. A když už si ji vybrala, trošku jsem ji při recenzi využil. Jak, to uvidíte uvnitř článku.

Reklama

Výkon a přetaktování

Výkon základní desky si nezadá s jinými v grafech. Pokud není problém BIOSu (předloni se nám to jednou stalo), jsou výkony desek napříč grafy téměř rovnocenné. Drobné rozdíly řeší jen profesionální overclockeři, kteří pak s výrobcem desek dolaďují BIOSy na míru pro daný benchmark. Tyto BIOSy pak nejsou stažitelné z oficiálních stránek, ale musíte si je sehnat pokoutně. Kde však bývá už měřitelný rozdíl, je v přetaktování (někdy CPU, jindy hodnota BCLK či pamětí). Zde deska překvapila zatím dosavadním rekordem, s napětím 1,25 V jsem se dostal na 4500 MHz stabilně!

Inovace, provozní vlastnosti a vybavenost

Jelikož je samotný čipset Intel Z97 téměř identický se Z87, nemohli jsme u základních desek čekat žádné převratné novinky. Je těžší a těžší vymýšlet nějaké zajímavé věci, co uživatele zlákají ke koupi. Asus ale na tom celkem zapracoval. Dalo se čekat, že software novinky budou skoro jistotou.

Balíček AI Suite se rozrostl o další podaplikace, z „4 Way Optimalization“ se stala „5 Way“ díky šikovné turbo aplikaci. Došlo k rošíření možnosti regulace ventilátorů. Lépe si vychutnáte samotné hraní na PC (výkonové stavy turbo boost, gamefirst III, síťový čip od Intelu a kategorii odpovídající audio).

Z hardwarového hlediska je příjemnou věcí M.2, po Computexu se zařízení M.2 PCIe budou vyskytovat v obchodech zcela běžně. Z inovací ale jmenuje zajímavý Keybot a nebo vylepšení zvuku a Soundstage s pevně danými profily. Obojí lze považovat za propojené softwarově-hardwarové vylepšení. Dobrá je i uvítací obrazovka BIOSu, snad méně zkušeným uživatelům pomůže při nejzákladnějších prvcích ladění počítače. Detailní BIOS je už pro zkušenější anebo velmi zkušené uživatele.

Design a zbarvení desky je povedené, vzhledu odpovídá i kvalita součástek, potěší digitální napájení a velmi podrobné nastavování jednotlivých kroků napětí v BIOSu, včetně onoho napájení. Deska podporuje zapojení dvojice grafických karet obou výrobců. Rozmístění slotů je také řešeno chytře, včetně větší mezery mezi grafickými sloty. Osm konektorů SATA je v dnešní době lepší standard. Použití LAN čipu Intel a ALC 1150 jako základu pro zvuk patří k pozitivům.

Hračičky potěší množství ladících tlačítek a diagnostický displej. Chválím i udržovanou funkci BIOS Flashback pro případy nouze. Někoho může zamrzet snad jen absence SATA Express anebo duální LAN (někdo by možná uvítal i Wifi modul).

Asus Maximus VII Hero: testujeme s kamarádkou
i Zdroj: PCTuning.cz

Subjektivní názor

Osobně mě uhranul na desce vzhled, to bylo první pozlátko. V praxi jsem ocenil podrobný BIOS a EZ Tuning Wizard. Líbila se mi regulace ventilátorů, nebo Turbo aplikace. Mile mě však překvapilo řešení audia a software s ním spojený. Možná i to bude důvodem k upgradu mé dosavadní platformy AM3+.

A v neposlední řadě samotné taktování, tolik jsem nečekal. Na druhou stranu většina kupujících se bude dívat po levnější Maximus VII Ranger. A nedivím se jim, být normální uživatel a ne nadšenec, beru Ranger. Téměř identicky vybavená deska, která je levnější o 700,- Kč. Někdo holt oželí dvojici SATA, méně detailů v designu a trochu osekanější napájení (i přesto osmifázové). Jenže já patřím k nadšencům a tudíž nemohu jinak – deska Hero má prostě své osobité kouzlo.

Asus Maximus VII Hero: testujeme s kamarádkou
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus Maximus VII Hero: testujeme s kamarádkou
i Zdroj: PCTuning.cz

PCtuning uděluje zlaté ohodnocení pro nadšence. Jde o skvěle vypadající a zpracovanou desku s inovativními funkcemi, kvalitním integrovaným audiem a neskutečným taktovacím potenciálem, který předčil i optimistická očekávání.

Za zapůjčení základní desky a ROG panelu patří poděkování společnosti Asus.

SSD disk věnoval HyperX, i jemu proto patří díky.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama