asus-p4s8x-sis648-pro-pentia-4-se-predstavuje
Hardware Článek Asus P4S8X - SiS648 pro Pentia 4 se představuje

Asus P4S8X - SiS648 pro Pentia 4 se představuje | Kapitola 6

Eagle

Eagle

11. 11. 2002 00:00 7

Seznam kapitol

1. SiS648 2. ASUS P4S8X 3. Speciality 4. Testy 5. Testy - pokračování 6. Závěr

Když se mi do rukou dostal nový Asus se čipovou sadou SiS648, nevěděl jsem, co mám očekávat. Přeci jenom, pověst praví, že k Intel procesoru patří Intel čipová sada. O těch ostatních se traduje, že to nejsou zcela ideální kombinace a mohou způsobovat problémy. A nebo ne?

Reklama

Jako poslední dva testy jsem si připravil něco z trochu jiného soudku, než je běžné.

Asus P4S8X - SiS648 pro Pentia 4 se představuje
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejprve tedy přichází na řadu test rychlosti řadiče disků. To testuji pomocí rychlosti burst speed v programu HWiNFO32 při použití stejného disku. SiS648 se tady jeví opravdu velmi silný a dosahuje výsledku téměř 89MB/s.

Asus P4S8X - SiS648 pro Pentia 4 se představuje
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhým testem je propustnost PCI sběrnice. Ta v obou případech pracuje s latency timerem 64 CLKs a její frekvence činí 33 MHz, datová šířka pak 32 bitů. Teoretická propustnost je tedy 133 MB/s. V praxi jižní můstek ICH2 od Intelu dosahuje 114MB/s, čip SiS963 pak 105 MB/s.

Závěr

Musím přiznat, že mě čipset SiS648 mile překvapil. Jeho výkon je opravdu velmi pěkný a rozhodně si nic nezadá s na první pohled rychlejším konkurentem. V kombinaci s dnes nejrychlejšími pamětmi DDR SDRAM - typem 333A s velmi rychlým časováním - si ve většině testů poradil se starším typem RDRAM. Jistě, na PC1066 by bezpochyby nestačil, jenže tyto paměti také nestojí pár korun. 333A je možné si relativně snadno "vyrobit" z 333B zvýšením napětí na 2,6V.

Velmi překvapil south bridge SiS963. Nejen, že nabízí takové speciality jako FireWire, ale má i velice slušný řadič IDE a propustnost na něj připojené sběrnice PCI je nad 100 MB/s. To na Intel sice stále nemá, ale je to velmi slušný výsledek. Mimo to je tento čip spojen se severním SiS648 rychlostí 1 GB/s, což je v současnosti nejrychlejší spojení, které se v čipsetech používá (Intel takto rychlé spojení využívá např. jen u 64bit PCI čipů v serverovém čipsetu E7500 alias Plumas).

Co mě ale již tak moc nepotěšilo, byl testovaný Asus. Mám podivný pocit, že s touto deskou šlápl tento jinak renomovaný výrobce vedle. Pominu-li ne vždy zcela šťastné rozvržení desky, především pak konektoru napájení, nemohu se nepozastavit nad problémy se stabilitou při frekvenci pamětí 166 MHz. Že deska není vhodná na přetaktování a že ani nepodporuje procesory s Hyper-Threading, to bych snad mohl přejít, není to konec konců žádný high-end, ovšem problémy na standardních frekvencích? No nevím, to se mi opravdu příliš nelíbí. Že to jde vyřešit pomocí nového BIOSu 1004? Ano, ovšem za cenu značného poklesu výkonu, tak razantního, že by deska určitě v testech proti konkurenci neobstála.

Jednoduše řečeno kus hardware tentokrát kazí jinak dobrou pověst a výborný dojem z přibaleného příslušenství, možností ladění a všech ostatních věcí jako Serial-ATA.

Za zapůjčení základní desky Asus P4S8X děkuji firmě ATComputers,

Asus P4S8X - SiS648 pro Pentia 4 se představuje
i Zdroj: PCTuning.cz

 za zapůjčení paměti Nanya DDR333 pak firmě Czech Computer.

Asus P4S8X - SiS648 pro Pentia 4 se představuje
i Zdroj: PCTuning.cz

Eagle

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama