Asus ROG GTX 1070 Strix Gaming s DirectCU III v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus ROG GTX 1070 Strix Gaming s DirectCU III v testu

Asus ROG GTX 1070 Strix Gaming s DirectCU III v testu | Kapitola 8

Z. Obermaier

Z. Obermaier

27. 6. 2016 03:00 153

Seznam kapitol

1. Tichá a robustní GTX 1070 2. Představení karty - Vlastnosti a funkce 3. Představení karty – balení karty, detaily, chlazení 4. Pohled do nitra karty 5. Specifikace a Testovací sestava 6. Výkon ve 4K (3840×2160)
7. Shrnutí výkonu 8. Spotřeba a teploty 9. Přetaktování 10. Max OC: GTX 1070 vs GTX 980 Ti 11. Závěr

V dnešním testu se podíváme na hodně zajímavou kartu, GeForce GTX 1070 jsou za svou cenu zajímavější než GTX 1080, a takhle karta od Asus je jasnou bombou. Naprosto tichý chod, vysoké frekvence a s nimi i výkon. Nový chladič se opravdu povedl, jeden problém ale s kartou mám – více v článku. 

Reklama

Spotřeba a teploty

Asus ROG GTX 1070 Strix Gaming s DirectCU III v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Kapitoly s herním výkonem, a také kompletním shrnutím jsou za námi. O výkonu dnes testované grafické karty a jejích hlavních konkurentech tedy víme vše. Zde nás čeká neméně důležitá kapitola s měřením spotřeby. Také se podíváme na měření teploty karty.

Asus ROG GTX 1070 Strix Gaming s DirectCU III v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Měřím nyní spotřebu také novým způsobem. Měřením je druhý test 3D Mark FireStrike v Extreme nastavení, kde sleduji celý test na Wattmetru a zaznamenám pouze nejvyšší špičku odběru. POZOR! Každá karta na trhu má jinou spotřebu, i když jde o stejný model jednoho výrobce. Na spotřebě se podílí mnoho faktorů, i drobné odchylky napájecího napětí mohou znamenat znatelný rozdíl ve spotřebě, stejně jako různé verze chladičů.

Spotřeba je perfektní, na úrovni GeForce GTX 980 (přetaktované edice). Proti Matrixu GeForce GTX 980 Ti je ale diametrálně nižší. Rozdíl je 75W což je třetina. Za vyšší výkon se vám karta ještě odvděčí nižší spotřebou, což se počítá. Při modelovém výpočtu (počítač pojede 12 hodin denně, cena za kWh 4,8 Kč) je roční úspora 1500 Kč. Tento aspekt je zcela zanedbatelný, spotřeba vás tedy trápit nemusí (GTX 980 Ti nebo GTX 1070). Je ale dobré vědět, že je podstatně nižší.

Teploty karty

Maximální zátěž GPU (max 63C)
i Zdroj: PCTuning.cz
Maximální zátěž GPU (max 63C)

Nejvyšší teploty bylo dosaženo ve všech testech 63 °C. Na obrázku je hra Crysis 3 po půlhodině hraní. Výsledek je to absolutně luxusní, stále se zde nabízí velká rezerva pro zvýšení otáček ventilátorů pro nejvyšší možný výkon. Z obrázku vidíte, že otáčky ventilátorů byly maximálně někde kolem 40! procent, zbývá významná rezerva pro jejich zvýšení. Tohle je nejtišší high-end, který jsem za poslední dobu testoval. Absolutně nejtišší výkonná GeForce, která se „nehlukem“ vyrovná Matrixu minulé generace.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama