Asus ROG GTX 580 Matrix Platinum – excelentní chlazení
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus ROG GTX 580 Matrix Platinum – excelentní chlazení

Asus ROG GTX 580 Matrix Platinum – excelentní chlazení

Z. Obermaier

Z. Obermaier

14. 6. 2011 03:00 62

Seznam kapitol

1. Asus GeForce GTX 580 Matrix Platinum - Úvod 2. Asus GeForce GTX 580 Matrix Platinum - Představení 3. Asus GeForce GTX 580 Matrix Platinum - Detaily karty 4. Asus GeForce GTX 580 Matrix Platinum - Pohled do nitra karty 5. Aplikace Asus GPU Tweak 6. Porovnání karet a specifikace
7. Testovací sestava 8. Několik herních testů ... 9. Spotřeba a teploty 10. Přetaktování 11. Závěr

Minulý týden jsme otestovali vyšperkovanou GeForce GTX 580 od Gigabytu. Dnes je na řadě obdobná karta od Asusu, která už na první pohled vzbuzuje úctu. Rozměrově ohromná karta nabízí tříslotový chladič, vysoké taktování včetně toho extrémního a spoustu nadstandardních vychytávek. Tou největší zbraní je ale tichý chod.

Reklama
Asus ROG GTX 580 Matrix Platinum – excelentní chlazení
i Zdroj: PCTuning.cz

V minulé recenzi vylepšené GeForce GTX 580 od Gigabyte v sérii SOC (SuperOverClock) jsem naznačil, že nás na trhu s výkonnými grafikami až do konce roku nic nečeká. Až do letošních vánoc bude nejvýkonnější řešení s jedním GPU, jedině GeForce GTX 580. Výrobci už nyní na trh vychrlili množství různých verzí, zajímavé mohou být zejména ty s 3GB paměti. I když není nárůst výkonu většinou výrazný, do budoucna se může více paměti hodit, také pro SLI systém je více paměti pro vysoká rozlišení jasnou výhodou. Pokud stavíte výkonný herní stroj a duální kartu nechcete, nezbývá než sáhnout právě po GeForce GTX 580 a nebo (pokud slevíte z výkonu) Radeon HD 6970 2GB, který od uvedení výrazně zlevnil a pořídíte jej i o 2000 Kč levněji než GeForce.

My jsme vám představili už tři vylepšené GeForce GTX 580. Začali jsme modelem DirectCu II od Asus, pokračovali MSI série Lightning, do třetice jsme představili SOC produkt Gigabyte. Poslední test této série pak bude patřit opravdu zajímavé kartě z dílny Asus. Svou původní verzi výrobce řádně vylepšil a vyzbrojil vychytávkami pro extrémní taktování. Původní koncept tříslotového chladiče zůstal, PCB bylo ale řádně vylepšeno. Najdeme zde více napájecích fází, výbavu pro extrémy, tlačítka pro navyšování napětí a spoustu dalšího. Vše nám uvede následující obrázek :

Asus ROG GTX 580 Matrix Platinum – excelentní chlazení
i Zdroj: PCTuning.cz

Série Matrix byla vždy tím nejvyšším, co Asus nabízel a zde tomu není jinak. Cena karet je ovšem extrémní, a to platí i tentokrát. Měla by se pohybovat někde kolem 12 700 Kč, což zase není tak mnoho, ale pro někoho je to dost. Co za tuto částku dostanete? - Extrémní chladič zabírající tři sloty, jehož výkon odpovídá rozměrům. Navíc jde o nejtišší řešení co jsem u takto výkonné karty slyšel (vlastně neslyšel).

Dále karta nabízí měřící body napětí, tlačítka pro zvyšování napětí, speciální tlačítko na základní nastavení, zcela nový software s možností ladění i časování pamětí, a samozřejmě brutální konstrukci s nejextrémnějším napájením grafiky, co kdy kdo vyrobil. Tohle všechno nabídne Matrix Platinum, jež je ale stále spíše kartou pro hráče než extrémní taktování. Výrobce ale tradičně myslel na obě tyto skupiny nadšenců a tato strategie se dlouhodobě vyplácí.

Čeká nás opět dlouhý test, tedy nebudu úvod zbytečně protahovat, stejně už zde není co říci. V další kapitole se podíváme na slajdy, jichž je tentokrát více, dále pak na testovací sestavu, samotnou kartu a taktování. Zkrátka test tradičního rozsahu ... včetně taktování pod kapalným dusíkem.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama