Asus ROG GTX 580 Matrix Platinum – excelentní chlazení
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus ROG GTX 580 Matrix Platinum – excelentní chlazení

Asus ROG GTX 580 Matrix Platinum – excelentní chlazení | Kapitola 11

Z. Obermaier

Z. Obermaier

14. 6. 2011 03:00 62

Seznam kapitol

1. Asus GeForce GTX 580 Matrix Platinum - Úvod 2. Asus GeForce GTX 580 Matrix Platinum - Představení 3. Asus GeForce GTX 580 Matrix Platinum - Detaily karty 4. Asus GeForce GTX 580 Matrix Platinum - Pohled do nitra karty 5. Aplikace Asus GPU Tweak 6. Porovnání karet a specifikace
7. Testovací sestava 8. Několik herních testů ... 9. Spotřeba a teploty 10. Přetaktování 11. Závěr

Minulý týden jsme otestovali vyšperkovanou GeForce GTX 580 od Gigabytu. Dnes je na řadě obdobná karta od Asusu, která už na první pohled vzbuzuje úctu. Rozměrově ohromná karta nabízí tříslotový chladič, vysoké taktování včetně toho extrémního a spoustu nadstandardních vychytávek. Tou největší zbraní je ale tichý chod.

Reklama
Asus ROG GTX 580 Matrix Platinum – excelentní chlazení
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon a taktování

Pokud se podíváme na výkon, nárůst vůči referenční kartě je díky o pár procent vyšším taktům také jen kolem pěti procent. Srovnávat s referenční kartou je hlavně z pohledu ceny mimo. Referenční karta se dá sehnat o téměř čtyři tisíce levněji (nereferenční Gainward) a dá se také taktovat, i když zřejmě skončíte kousek pod výsledkem této karty. Rozdíl ale nebude velký. My musíme srovnávat s konkurenčními GeForce GTX 580 ve svých vylepšených edicích. Vůči oběma soupeřům v podobě karet MSI a Gigabyte, podává Asus nejnižší výkon. Sice jen v řádu procent, ale měřitelně nejnižší. Kde Asus jasně exceluje, je chlazení. Sice zabere tři sloty, což není ideální, ale je bezesporu nejtišší ze všech a to se počítá.

Co se týká taktování se stávajícím chladičem, není to nic extra. Podobný výsledek dosáhly všechny nereferenční karty co jsem testoval a dokonce i referenční kousek. U Asus ale máte jistotu, že to bude i po OC stále tiché řešení. Frekvence +/- kolem 950-960 MHz jsou zkrátka běžné a i když výrobce sliboval 1 GHz, nepodařilo se. Také paměti přímo zklamaly. Frekvence 4450 MHz je vyloženě bída a takovéhle frekvence zvládají nejlevnější čipy Hynix na referenčních kartách. Zde se něco nepovedlo, jelikož stejně špatný výsledek měli i u jiných magazínů. Zřejmě je první várka před-produkčních karet osazená nějak horšími čipy. Snad se to u prodejní verze zlepší.

Z pohledu extrémního taktování je karta vybavená výborně, výrobce to ale nedotáhl k dokonalosti. Zde je jednoznačná chyba na straně výrobce a horší propagace. Pokud jsem dostal luxusní edici karty od MSI nebo Gigabyte, zároveň s tím přišel návod na modding a extrémní utilita na zvyšování napětí. Jde přeci o karty pro taktovače! Asus neposlal nic a členové jeho R&D týmu se ještě veřejně chlubí, že oni potřebný software mají. Prvotně jej měli dostat recenzenti, možná by padl nový světový rekord, ale to se bohužel nestalo. Uvidíme časem ..

Provozní vlastnosti

Super je spotřeba na základních frekvencích. Je nižší než u referenčních karet, razantně stoupá až po přetaktování, kdy dosáhne nad spotřebu duální GeForce GTX 590. To je ale u Fermi známá věc a majitel s ní musí počítat před koupí karty i zdroje. Naopak potěší samozřejmě chladič, o jehož schopnostech jsem hovořil už několikrát.

Osobní názor

Zde jen doplním názor z minulé recenze, a naváži pak na něj s komentářem k této kartě. Měl jsem možnost zatím otestovat všechny vylepšené GeForce GTX 580, jež zmiňuji v článku. Karta Asus DC II je skvělá, taktuje se parádně, je tichá ale zabírá tři sloty. To nadšencům uvažujícím i o SLI může vadit, co mně tedy vadilo. Poskládat tuto kartu do skříně se dvěmi dalšími byl náročný úkol.

Skvělé dojmy z první karty pak zcela zničila karta od MSI jež první testovaný model ve všem překonala. Taktování je skvělé, zabírá dva sloty (i když je řádně dlouhá), jen ten chladič je o kousek hlučnější než má Asus. I tak jsem tenkrát zvolil kartu od MSI jako vítěze a ocenil ji zlatou hvězdou.

Minulý týden vstoupil do hry třetí hráč Gigabyte. Jeho karta se stejně dobře taktuje, má tichý chladič i v zátěži, je rozměrově nejmenší a má nejvyšší základní frekvence. A tuhle kombinaci vlastností zdobí navíc nejnižší cena ze všech zmíněných karet (jen o 1500 Kč vyšší než referenční model). I tady jsem kartu ocenil, sic jen stříbrnou hvězdou jako "doporučeno hráčům". Navíc jsem s ní pokořil světový rekord v 3DMark 11.

Dnes přichází na scénu poslední produkt této velké "trojky". Jde o monstrózní kartu, jež ale v podstatě ničím nepřekvapila. Základní frekvence jsou nejnižší ze všech vylepšených GeForce GTX 580, taktovací potenciál je stejný jako u konkurenčních karet. Naopak taktování pamětí zklamalo. Pro běžné domácí uživatele nebo náročné hráče tedy karta přináší pouze jediné - excelentní a tichý chladič. Extrémní výbava je také skvělá, a tato karta jistě časem pokoří řadu světových rekordů v taktování. Za necelých třináct tisíc to je ale docela málo, konkurence za nižší cenu nabízí v podstatě totéž, když překousnete hlučnější chladič.

Výhody a nevýhody

Asus ROG GTX 580 Matrix Platinum – excelentní chlazení
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus ROG GTX 580 Matrix Platinum – excelentní chlazení
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafické karty do testu zapůjčil Asus Computers Czech republic

Asus ROG GTX 580 Matrix Platinum – excelentní chlazení
i Zdroj: PCTuning.cz

Monitory pro testování grafik poskytlo HP Czech republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama