Asus ROG GTX 980 Ti Matrix Platinum v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus ROG GTX 980 Ti Matrix Platinum v testu

Asus ROG GTX 980 Ti Matrix Platinum v testu | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

10. 11. 2015 03:00 47

Seznam kapitol

1. Matrix jako čtvrtý v řadě 2. Představení karty – Vlastnosti a funkce 3. Představení karty - Balení karty, detaily, chlazení 4. Pohled do nitra karty 5. Specifikace a Testovací sestava
6. Výkon ve 4K (3840x2160) 7. Shrnutí výkonu 8. Spotřeba a teploty 9. Přetaktování 10. Závěr

Na nejvyšší model řady GeForce 900 od Asus jsme si museli tentokrát počkat trochu déle. Nejprve vyšly model Strix a Poseidon, nyní přichází řada na vlajkovou loď - Matrix. Dokáže zaujmout ve velké konkurenci na trhu, a může vůbec ještě nabídnout něco navíc? Karta je to skvělá, na trhu to bude mít ale těžké. 

Reklama

Závěr

Asus ROG GTX 980 Ti Matrix Platinum v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon

Základní takty karty jsou oficiálně 1317 MHz, což ale neodpovídá realitě a praxi. V reálu jsou frekvence 1443 MHz, což je oproti běžným taktům referenční karty vysoké přetaktování. Tato karta pracuje v základu na taktu, kam se mnohá referenční karta dostane na svém maximu. Tomu odpovídá výkon, který je vysoký. Nárůst výkonu proti minule testované verzi „Poseidon“ byl průměrně 3–4 %. Pokud srovnáme s Titan X, je nárůst výkonu až ťřináct procent.  Za úsporu 6000 Kč je to slušná bilance. Vysoké frekvence mají jednu nevýhodu, další přetaktování bude spíše malé, bude li vůbec nějaké. Karta jede téměř na fyzickém maximu jádra GM200.

Provozní vlastnosti

Spotřeba je relativně vysoká, zhruba stejná jako referenční GeForce GTX Titan X a nebo GeForce GTX 980 Ti. Nárůst u prémiové edice je nulový, což je pozitivní zpráva. Celá sestava si v zátěži řekla o 350 W, což ale není mnoho. Pamatuji sestavy z minulosti, které měly podobnou reálnou spotřebu po přetaktování bez zátěže. Na nabízený výkon je to naopak spotřeba skvělá. Výrobce na kartu osadil nový typ ventilátorů a je to znát. Tišší kartu jsem dlouho netestoval, letos možná vůbec. Musím říci, že Asus nastavil otáčky karty dobře, maximální teplota se pohybuje do 65 °C, včetně stavu po přetaktování. A to je výsledek, kterým se chlubí Radeon R9 Fury X s vodním chlazením! Tohle je jedna z nejtišších High-end GeForce GTX 980 Ti na trhu.

Přetaktování

Karta má v základu dost vysoké frekvence, tudíž zde není moc velký prostor k taktování nad známou hranici čipů GM200. Ta je někde kolem 1,5 GHz. Kartu jsem přetaktoval bez zvýšení napětí na 1481 MHz pro jádro a 7300 MHz u pamětí. Na těchto taktech byla karta stabilní ve všech hrách. To představuje nárůst výkonu dalších sedm procent. V takovémto případě je karta výkonnější proti referenční verzi asi o 20 procent, proti standardní GeForce Titan X asi o 10-20 procent. Pro připomenutí, s kartou „Poseidon“ jsem se dostal na 1470 MHz na jádru, rozdíl je tedy minimální.

Osobní názor

Díky vysokým frekvencím je karta Asus jednou z nejvýkonnějších GeForce GTX 980 Ti na trhu. I když je určena taktovačům a nadšencům, ti si s ní v domácích podmínkách moc neužijí. Žádné další výrazné taktování se nekoná kvůli limitům jádra. Paradoxně je spíše karta určená těm, kteří taktovat ani nechtějí, jelikož karta jede už dost vysoko – skoro na maximu. A to vše už z výroby, bez jediného zásahu uživatele. To možná mnozí ocení. Cena je samozřejmě vysoká, jako u všech lepších GeForce GTX 980 Ti. Pokud bych ale dnes vybíral mezi Titan X a touto kartou, beru jednoznačně Asus Matrix, tišší High-end nepamatuji a teploty po půl hodině hraní ve 4K na 65 stupních? Která jiná karta tohle dokáže zcela tiše? Chladič Matrix Platinum je bomba.

Výhody a nevýhody

Asus ROG GTX 980 Ti Matrix Platinum v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus ROG GTX 980 Ti Matrix Platinum v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafické karty testu zapůjčil ASUS Czech republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama