ASUS ROG Ryujin II 360 – AiO vodní kit (pro procesor)
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek ASUS ROG Ryujin II 360 – AiO vodní kit (pro procesor)

ASUS ROG Ryujin II 360 – AiO vodní kit (pro procesor) | Kapitola 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

6

Seznam kapitol

1. Druhá generace vodního chlazení 2. ROG Ryujin II 360 3. Ovládací software pro RGB a OLED 4. Testovací sestava a výsledky měření 5. Závěr – Hodnocení

Je k neuvěření, že už jsou to čtyři roky, co jsem testoval první verzi vodního setu AiO od ASUS. Dnes se podíváme na modernizovanou, druhou generaci připravenou i pro procesory Alder Lake.

Reklama

Tabulka ukazuje parametry většího ze dvou uváděných kitů Ryujin II. Základní model Ryujin II 360 je vybavený pouze 360mm radiátorem na tři 120mm ventilátory, pumpa je ale stejná v obou případech.

ASUS ROG Ryujin II 360 – AiO vodní kit (pro procesor)
i Zdroj: PCTuning.cz

Důležitá je použitelnost na všechny současné patice procesorů, včetně dnes už několika historických. Fitinky jsou tradiční normované, průtok pumpou 60 litrů za hodinu. Důležité je také napětí pumpy, to je v tomto případě 12 V. Ovládát AiO lze pouze aplikací, deska jako taková se svými porty posloužit nemůže.

Zajímavý je i radiátor, jelikož jde o velice tenký produkt. S tloušťkou 27 mm se vejde i do míst, kde tradičně široké verze nedáte. To ale také zásadně omezuje jeho výkon. Problém může také být galvanická koroze, jelikož plocha pumpy je měděná a zbytek hliníkový. V životnosti pumpy ale zřejmě tento problém nenastane. Záruka je 6 let.

Za zmínku stojí ventilátory, které jsem už zmínil dříve. Jde o certifikované ventilátory Noctua pro průmyslové nasazení. Jejich provoz je velice tichý, otáčky jsou maximálně 2000 RPM. Procesorový blok je zakrytý plastovým krytem. Ten usměrňuje nasávání vzduchu do ventilátorku, který pak žene vzduch směrem dolů k desce. Jelikož je ústí ventilátoru konické, je zde i dostatečný tlak vzduchu.

ASUS ROG Ryujin II 360 – AiO vodní kit (pro procesor)
i Zdroj: PCTuning.cz

Obsah balení

Zařízení si koupíte ve větší papírové krabici, která není ničím zvláštní ani zajímavá. Popis přímo na ní ale říká, co je uvnitř a shrnuje základní parametry kitu Ryujin II 360. Balení jiných verzí je jistě stejné, liší se jen popis modelu.

ASUS ROG Ryujin II 360 – AiO vodní kit (pro procesor)
i Zdroj: PCTuning.cz

Hlavní komponenta kromě pumpy je radiátor. Dle mého názoru je zpracování spíše lacinější, nikoliv robustní a na pohled precizní, jako třeba u kitů NZXT nebo bequiet!. Jak se ale později přesvědčíme, na výkonu to neubírá. Hadice jsou solidní, klouby spojení pumpy a radiátoru pohyblivé. Dále jsou uvnitř tři ventilátory.

V pytlících jsou veškeré montážní šroubky a spojovací materiál. Každá patice má jiné uchycení, k jasné identifikaci poslouží v prvé řadě manuál. Pokud uvažujete o chlazení AMD Threadripperu, musíte použít část, která je přímo v krabici s procesorem. Pasta je už nanesená z výroby.

Dále fotografie ukazuje všechny připojovací kabely. Ty jsou v podstatě jen dva. První vede z pumpy do portu USB na řídicí jednotce. Druhý pak do portu USB základní desky, přes něž se sada ovládá pomocí aplikace. Žádný kabel se nepřipojuje k základní desce do portů pro FAN nebo W_PUMP. Řídicí jednotku připojíte k napájení SATA a z ní vede rozbočka na tři ventilátory.

Čtvercový kryt je pouze designovou záležitostí, aby možná někdo nesáhl do točícího ventilátoru v bloku. Jeho hlavní funkcí je OLED displej. O kontakt se stará několik pinů na základně. Spodní část je klasický Asetek.

ASUS ROG Ryujin II 360 – AiO vodní kit (pro procesor)
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama