Asus ROG Striker GTX 760: střední třída v Platinové edici
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus ROG Striker GTX 760: střední třída v Platinové edici

Asus ROG Striker GTX 760: střední třída v Platinové edici | Kapitola 13

Z. Obermaier

Z. Obermaier

13. 5. 2014 04:00 21

Seznam kapitol

1. Karta, která se vymyká standardům... 2. Představení – Balení karty, detaily, chlazení 3. Pohled do nitra karty 4. Porovnání karet a specifikace 5. Testovací sestava 6. Syntetické testy: 3D Mark 11, 3D Mark Fire Strike 7. Hry Anno 2070, Bioshock Infinite, Far Cry 3
8. Hry Crysis 3, GRID 2, Hitman Absolution 9. Hry Max Payne 3, Metro Last Light, Tomb Raider 10. Shrnutí výkonu 11. Spotřeba a teploty 12. Přetaktování 13. Závěr

V dnešní recenzi se podíváme na vskutku zvláštní grafiku. Jde o produkt z nejvyšší herní řady ROG, u níž jsme zvyklí na luxusní grafiky a základní desky. To by ještě nebylo tak zvláštní. Na kartě je ale grafický čip, který patří do mezi hráči nejpopulárnější střední třídy. Může Asus s highendovým provedením u grafiky střední třídy uspět?

Reklama
Asus ROG Striker GTX 760: střední třída v Platinové edici
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon

Výrobce zvýšil významně takty nad referenční model, tedy dosáhl adekvátně vyššího výkonu. Proti běžné GeForce GTX 760 narost výkon zhruba o 10 procent. To je sice dobré, ovšem nic extrémního. Připlácet o 30 % víc na kartu nabízející deset procent výkonu navíc je šílené.

Pokud by karta byla skutečně extrémní, dovolovala zvyšovat extrémně napětí, umožňovala připojit desku a ovládat taktování skrze ni, stejně jako to mají skutečné ROG produkty, dejme tomu. Tady ale nic takového není. Jde o zcela obyčejnou kartu s dobrým a designovým chladičem. Nic víc.

Provozní vlastnosti

Tato karta je tichá a tak i zůstane za všech okolností. Základní chod a napětí jsou tak nízká, že i po dlouhém hraní kartu neuslyšíte. To samé při taktování, jelikož nelze nijak zásadně zvednout napětí, nezvyšují se nároky na chlazení. Chladič je tedy stále tichý. Spotřeba je na úrovni jiných karet s tímto čipem, rozdíl je několik Wattů. provozní vlastnosti jsou výborné, což se ale dalo čekat.

Přetaktování

Jelikož karta pracuje v základu na vysokých frekvencích kolem 1,2 GHz, není zde už velká rezerva pro další navýšení taktů. To se také potvrdilo, stabilních frekvencí jsem dosáhl na taktu 1,32 GHz. Další navýšení už dělalo problémy s obrazem v některých testech a nebo pár v aplikacích. Pokud by bylo možné zvednout napětí ještě o kousek, mohlo by být taktování ještě o pár desítek MHz lepší. I tak je to dobré, frekvence nad 1,3 GHz jsou super, výkon tak narost o dalších téměř deset procent.

Osobní názor

Hodnocení a osobní názor je dnes jednoznačný. Karta ROG Striker GTX 760 je slušnou kartou za neslušnou cenu. Výrobce nám nabízí dva roky starý plošný spoj z GeForce GTX 670 s lepšími cívkami a MOSFETy za prémiovou cenu karty z řady ROG. Nenajdete ale nic, co by tuto vysokou cenu ospravedlnilo, 4 GB paměti nejsou v tomto segmentu minimálně prozatím významným přínosem.

Karta nemá možnost nadstandardního navýšení napětí, schází jí luxusní prvky obvyklé u rodiny produktů ROG, není zde nic s přidanou hodnotou. Jiný plastový kryt chlazení nedělá ROG kartu, když se pod krytem skrývá dva roky stará karta se vším všudy. Celou kartu pak zabíjí cena, platit o 2000 Kč víc za jakkoliv vypiplanou GTX 760 mi nepřijde rozumné. Když si z nabídky Asusu vyberete GTX 760 DCU II, získáte za 6400 Kč v podstatě totéž. Nemluvě o Radeonu R9-280X DCU II za 7100 Kč s DPH. Ten nabídne výrazně vyšší výkon a taktování navíc.

Výhody a nevýhody

                 
Asus ROG Striker GTX 760 Platinum
KLADY
Asus ROG Striker GTX 760: střední třída v Platinové edici
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus ROG Striker GTX 760: střední třída v Platinové edici
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
Vyšší výkon než referenční karta (o 10 %) Na svou třídu extrémně vysoká cena
Kvalitní chladič, tichý za všech okolností Žádné funkce navíc hodné produktu ROG
Možnost navýšit výkon o dalších 10 % taktováním Špatný poměr cena/výkon
Solidní spotřeba  
Herní technologie architektury Kepler  
Herní bunde Nvidia  
4 GB paměti  
Orientační cena s DPH: 7590 Kč

Asus ROG Striker GTX 760: střední třída v Platinové edici
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafické karty testu zapůjčil ASUS Czech republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama