ASUS ROG STRIX SCAR 15: Nejvyšší nárůst výkonu za deset let
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek ASUS ROG STRIX SCAR 15: Nejvyšší nárůst výkonu za deset let

ASUS ROG STRIX SCAR 15: Nejvyšší nárůst výkonu za deset let | Kapitola 7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

7. 2. 2022 15:15 11

Seznam kapitol

1. Herní výkon, jaký tu roky nebyl! 2. Představení, balení a specifikace 3. ASUS ROG Strix SCAR 15 – hardware I. (CPU, GPU) 4. ASUS ROG Strix SCAR 15 – Hardware II. (disky, paměť) 5. Zpracování, konektory a repro 6. Klávesnice, chlazení a teploty
7. Baterie, výdrž a spotřeba 8. Výkon procesoru (Intel Core i9-12900H) 9. Testy s čipem MUX 10. Testy herního výkonu (RTX 3070 Ti) 11. Závěr

Už Intel Tiger Lake byl výkonnější než mobilní Ryzeny, nový Alder Lake ale posouvá výkon o desítky procent dál. Osazená RTX 3070 Ti je navíc v kombinaci s novým modelem výkonnější než RTX 3080 se staršími procesory. Asus také nově osadil všechny herní stroje MUX čipem.

Reklama
ASUS ROG STRIX SCAR 15: Nejvyšší nárůst výkonu za deset let
i Zdroj: PCTuning.cz

Notebook je vybaven celkem extrémní 90Wh (5675 mAh) čtyřčlánkovou baterií. Jde o maximální hodnotu pro přepravu počítače letadlem, proto je zvolena právě taková kapacita baterie. Zdroj k notebooku váží 1 kg a disponuje výkonem 280 W.

Hodnoty s LCD na 60 Hz: Při běžném surfování webem, kdy jsem večer četl zprávy, občas spustil nějaké video na Youtube a podobně, se notebook vybil za 10 hodin. Jako druhý scénář jsem pak sledoval seriál v rozlišení 1080p na Netflix. Počítač vydržel přes 9 hodin. Při pracovní zátěži, kdy pracujete s Office, Adobe, čtete emaily a podobně, pak počítač vydrží něco kolem 7 hodin. Při plném hraní God Of War vydržel notebook jet kolem 1 hodiny.

ASUS ROG STRIX SCAR 15: Nejvyšší nárůst výkonu za deset let
i Zdroj: PCTuning.cz

Spotřeba

Jak jsem řekl na začátku článku, Intel a poté výrobci u této generace notebooků už nenastavili konkrétní TDP procesoru a grafiky, ale počítač má jedno TDP a obě komponenty se o něj dělí dle své zátěže. Náš počítač má celkové TDP 200 W. Když je počítač studený, tak není problém, aby při zatížení samotného procesoru jeho příkon vystřelil až na 200 W. Při dlouhodobé zátěže CPU je hodnota nižší, ale dalece nad své papírové hodnoty. Podívejme se v reálu, jakou má tento počítač spotřebu.

Záleží u něj, v jakém režimu máte nastaveno GPU, já první měření udělal s RTX zcela vypnutou a vše tedy proběhlo na grafice v procesoru Intel Xe. Jedná se nejúspornější možný režim. Klidové spotřeby jsou skvělé, Procesor Core i-12900H má základní TDP 45 W, maximální TDP je 115 W. Asus dle specifikací nastavuje limit o kousek výše na 135 W. Procesor by měl takového příkonu dosahovat pouze několik málo sekund, Intel ale přímo na webu píše, že si to výrobce počítače může nastavit, jak chce. Respektive, co zvládne jeho stroj uchladit a napájet. Asus se toho nebojí a jak ukazuje měření, procesor bez problémů jede v plné zátěži na 100–120 W stále.

ASUS ROG STRIX SCAR 15: Nejvyšší nárůst výkonu za deset let
i Zdroj: PCTuning.cz

Situace se celkem změní, pokud přepnete grafiku z Intelu Xe na GeForce RTX. Plně zatížený CPU i GPU dokáží vytáhnout spotřebu až k limitu 200 W. Také hodnoty v idle a lehké zátěži jsou výrazně vyšší než s Intelem Xe. Pokud si myslíte, že příkon 200 W je vysoký, tak vězte, že stejný notebook s mobilním Ryzenem a RX 6800M si ve hrách řekne o 250 W. A to má o 30 procent horší výkon GPU a procesor je slabší skoro o 50 procent. Takže Alder Lake je významně efektivnější.

ASUS ROG STRIX SCAR 15: Nejvyšší nárůst výkonu za deset let
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama