ASUS ROG STRIX SCAR 15: Nejvyšší nárůst výkonu za deset let
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek ASUS ROG STRIX SCAR 15: Nejvyšší nárůst výkonu za deset let

ASUS ROG STRIX SCAR 15: Nejvyšší nárůst výkonu za deset let

Z. Obermaier

Z. Obermaier

7. 2. 2022 15:15 11

Seznam kapitol

1. Herní výkon, jaký tu roky nebyl! 2. Představení, balení a specifikace 3. ASUS ROG Strix SCAR 15 – hardware I. (CPU, GPU) 4. ASUS ROG Strix SCAR 15 – Hardware II. (disky, paměť) 5. Zpracování, konektory a repro 6. Klávesnice, chlazení a teploty
7. Baterie, výdrž a spotřeba 8. Výkon procesoru (Intel Core i9-12900H) 9. Testy s čipem MUX 10. Testy herního výkonu (RTX 3070 Ti) 11. Závěr

Už Intel Tiger Lake byl výkonnější než mobilní Ryzeny, nový Alder Lake ale posouvá výkon o desítky procent dál. Osazená RTX 3070 Ti je navíc v kombinaci s novým modelem výkonnější než RTX 3080 se staršími procesory. Asus také nově osadil všechny herní stroje MUX čipem.

Reklama

Poslední notebook, který jsem testoval byl MSI Raider GE76 (test zde) za 99 000 Kč. Měl bezesporu nejvyšší herní výkon, jaký jste na podzim mohli koupit. Situace se ale radikálně změnila. Dnes testuji počítač, který je ve všech směrech výkonnější a s cenou o 30 000 korun nižší, a to už stojí za recenzi. Navíc je úspornější a celkem dost tichý. Díky novým komponentám se výkon výrazně posunul a mobilní výkon dostal booster, který tu nebyl už deset let.

Výrobce také vyslyšel nářky recenzentů, kteří si stěžovali na neexistenci MUX čipů v herních strojích. Asus tento čip do velké většiny herních strojů přidal. Tím se dále navýšil herní výkon bez nutnosti osazovat výkonnější grafiky. Dnes testovaný stroj je toho důkazem, jelikož i přes horší specifikace GPU nabízí vyšší výkon než vlajková loď minulého roku RTX 3080. Navíc herní výkon stoupl i díky výkonnější části procesoru a lepší efektivitě v daném TDP.

Nová GPU od Nvidia

Nejprve se podívejme na nová GPU roku 2022. Nvidia přidala do nabídky grafiky RTX 3080 Ti a RTX 3070 Ti. Ta výkonnější je velice zajímavá i novým křemíkem s názvem GA103, který ležel dva roky u ledu. RTX 3070 Ti je postavená na GA104, stejně jako loňský highend. Proti RTX 3080 má méně CUDA jader, nižší frekvence a TDP (TGP). Výkon si samozřejmě ukážeme až ve hrách.

ASUS ROG STRIX SCAR 15: Nejvyšší nárůst výkonu za deset let
i Zdroj: PCTuning.cz

Mobilní Intel Alder Lake

Herní výkon v noteboocích byl vždy limitován výkonem a TDP procesoru. Grafika mohla mít jakékoliv parametry a CPU ji vždy brzdil. Proto byl nárůst herního výkonu v DTR počítačích s desktopovým CPU a vysokým limitem TDP tak masivní (Clevo, Goldmax). Alder Lake ale díky vysokému IPC a lepší efektivitě v práci s TDP dokáže z grafiky dostat vyšší výkon a tento limit posouvá dál. Intel v prezentaci říká, že Alder Lake je historicky nejvýkonnější mobilní CPU a má pravdu. Nic ale není zadarmo a za výkon zaplatíte v určitých případech brutální spotřebou procesoru.

ASUS ROG STRIX SCAR 15: Nejvyšší nárůst výkonu za deset let
i Zdroj: PCTuning.cz

Mobilních procesorů je v tuto chvíli osm. Nejvyšší model je Core i9-12900HK. Jeho specifikace se od Core i9-12900H neliší, jde ale manuálně taktovat. Myslím, že ten nižší model bude lepší volbou. Přetaktování v notebooku není dobrý nápad. Také specifikace modelů Core i7 nejsou vůbec zlé a takový Core i7-12700H by mohl být skvělým herním čipem.

ASUS ROG STRIX SCAR 15: Nejvyšší nárůst výkonu za deset let
i Zdroj: PCTuning.cz

Počítač ROG Strix SCAR 15 patří do nižší třídy herních notebooků od Asus. I když je cena vysoká, Asus bude nabízet i varianty o desítky tisíc dražší. Řada ROG Strix SCAR je spíše taková střední třída. Tomu odpovídá plastové tělo a omezenější nabídka konfigurací.

Jelikož jde stále o drahý herní notebook, nebylo nutné na něm uvnitř nijak zásadně šetřit. Kompromisy šly stranou a Asus udělal počítač tak, jak si zákazník za tuto cenu zaslouží. Důležitým aspektem výkonu je TDP počítače. Jak už jsem zmínil, Asus tentokrát odemkl maximální TDP oběma komponentům. Počítač má maximální TDP 200 W. V této hodnotě se pak CPU a GPU mohou pohybovat dle svého zatížení. Více se tomu budu věnovat v kapitole s měřením spotřeby.

ASUS ROG STRIX SCAR 15: Nejvyšší nárůst výkonu za deset let
i Zdroj: PCTuning.cz

V této řadě ROG Strix SCAR 15 G533Z nabízí Asus několik modelů. Celkem jsou čtyři různé konfigurace. Já testuji tu levnější. Šasí je u všech stejné, také procesor je vždy Core i9-12900H. Všechny konfigurace nabízí 32 GB paměti DDR5-4800 MHz. Jediné rozdíly jsou v grafické kartě a rozlišení LCD displeje.

Můžete mít buď 1920 × 1080 s 300Hz panelem nebo 2560 × 1440 a 240 Hz. Nám do testu poslal Asus takový hybrid, který v nabídce Asus na svém webu nemá, v ČR ho ale prodává. Tím je kombinace RTX 3070 Ti a 240Hz panelu s rozlišením 2560 × 1440. Námi testovaný stroj vyjde na 71 000 Kč. Nejdražší varianta s RTX 3080 Ti je za 86 000 Kč.

ASUS ROG STRIX SCAR 15: Nejvyšší nárůst výkonu za deset let
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama