ASUS ROG STRIX SCAR 15: Nejvyšší nárůst výkonu za deset let
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek ASUS ROG STRIX SCAR 15: Nejvyšší nárůst výkonu za deset let

ASUS ROG STRIX SCAR 15: Nejvyšší nárůst výkonu za deset let | Kapitola 9

Z. Obermaier

Z. Obermaier

7. 2. 2022 15:15 11

Seznam kapitol

1. Herní výkon, jaký tu roky nebyl! 2. Představení, balení a specifikace 3. ASUS ROG Strix SCAR 15 – hardware I. (CPU, GPU) 4. ASUS ROG Strix SCAR 15 – Hardware II. (disky, paměť) 5. Zpracování, konektory a repro 6. Klávesnice, chlazení a teploty
7. Baterie, výdrž a spotřeba 8. Výkon procesoru (Intel Core i9-12900H) 9. Testy s čipem MUX 10. Testy herního výkonu (RTX 3070 Ti) 11. Závěr

Už Intel Tiger Lake byl výkonnější než mobilní Ryzeny, nový Alder Lake ale posouvá výkon o desítky procent dál. Osazená RTX 3070 Ti je navíc v kombinaci s novým modelem výkonnější než RTX 3080 se staršími procesory. Asus také nově osadil všechny herní stroje MUX čipem.

Reklama

Velká většina notebooků včetně herních v minulosti nebo ještě donedávna žádný čip MUX nemělo. Výjimky se sice našly, ale šlo spíše o drahé počítače nikoliv pro hráče. Zapojení těchto počítačů ukazuje dvojice obrázků. Základní zapojení vygenerovaný obraz z dGPU pošle do iGPU a poté jde na interní LCD a externí výstupy počítače. Jelikož je vše řízené softwarově, je zde ohromná režie snižující výkon samostatného GPU. Také průchodem skrze nevýkonné iGPU se část dat redukuje.

Trochu lepší počítače měly alespoň externí výstupy připojené k dGPU a na externím monitoru jste mohli mít u samostatného maximální výkon. Výkon na interním LCD byl omezen průchodem skrze iGPU jako v prvním případě. Toto řešení měla řada drahých herních notebooků. Jak ale dostat maximální výkon na interní LCD? No právě oním čipem MUX.

Vlevo vidíte to nejlevnější řešení, které se používalo někdy v minulém století. Jednoduchý čip přepínal obraz až před LCD, takový stroj míval manuální přepínač GPU třeba na boku. Mohli jste mít zapnuté buď jedno nebo druhé. To u nových počítačů nenajdete.

ASUS ROG STRIX SCAR 15: Nejvyšší nárůst výkonu za deset let
i Zdroj: PCTuning.cz

Zbývají dvě další řešení. Uprostřed je nejnáročnější a nejdražší řešení. Notebook umí přepínat jak obraz, tak i výstupy z obou GPU. Dá se přepínat manuálně nebo softwarově, většinou je pro přepnutí vyžadován restart. Nevím, zdali Asus zvolil toto řešení u svých notebooků, ale zřejmě ano. Levnější řešení ukazuje třetí obrázek. MUX čip je pouze jeden a přepíná pouze obraz. U obou těchto řešení je možné použít oba režimy, obraz může jít z dGPU do iGPU a pak na LCD nebo rovnou z dGPU. Volit režim můžete z aplikace ve Windows.

ASUS ROG STRIX SCAR 15: Nejvyšší nárůst výkonu za deset let
i Zdroj: PCTuning.cz

Měřeno bylo pouze na interním LCD s ručním zapnutým a vypnutým čipem MUX. Asus umožňuje tuto volbu provést v aplikaci Armoury Crate. Mezi přepínanými režimy je nutný restart.

Je možné, že Intel Xe už je tak rychlé a moderní GPU, že nemá průchod skrze něj takový dopad. Rozdíly totiž nejsou velké. Největší rozdíl je ve hrách CS:GO asi 17 procent a Assassins Creed Valhalla přes 20 procent. Ostatní tituly se vejdou do rozdílu v řádu procent. Záleží na hře. Obecně ale určitý nárůst fps od čipu MUX čekat můžeme.

ASUS ROG STRIX SCAR 15: Nejvyšší nárůst výkonu za deset let
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama