ASUS ROG Zephyrus GX701: herní stroj s fantastickým LCD
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek ASUS ROG Zephyrus GX701: herní stroj s fantastickým LCD

ASUS ROG Zephyrus GX701: herní stroj s fantastickým LCD | Kapitola 13

Z. Obermaier

Z. Obermaier

9. 4. 2019 03:00 10

Seznam kapitol

1. Elegantní ultra tenké herní dělo! 2. Obsah balení 3. Specifikace 4. Vlastnosti počítače 5. Asus ROG Zephyrus – hardware I. (CPU, GPU) 6. Asus ROG Zephyrus – Hardware II. (disky, paměť) 7. BIOS a software
8. Zpracování, konektory a repro 9. Klávesnice, chlazení a teploty 10. Baterie a výdrž, spotřeba 11. Výkon procesoru (Core i7-8750H) 12. Testy herního výkonu (RTX 2080 Max-Q) 13. Závěr

Pokud hledáte stylový a vysoký herní výkon, je tohle počítač pro vás. Nejnovější model GX701 od Asus přináší šest procesorových jader, 1TB SSD, 24 GB RAM, grafickou kartu GeForce RTX 2080 a brilantní 17,3palcový 144Hz displej s G-Sync. To vše při hmotnosti jen 2,7 kg a tloušťce 18 mm. Hezčí notebook nenajdete.

Reklama

Závěr

ASUS ROG Zephyrus GX701: herní stroj s fantastickým LCD
i Zdroj: PCTuning.cz

Počítač řady ROG Zephyrus už jsem testoval před dvěma roky, současný model přináší nejen nové komponenty uvnitř, ale také několik zásadních novinek „zvenku“. První je samozřejmě 17,3" displej v 15,6" těle. Do víka se vešel díky úzkým rámečkům. To je slušné, jelikož byly ponechány kompaktnější venkovní rozměry, ale hrát budete na sedmnáctce. Vzhled se nezměnil, jde o jeden z nejhezčích notebooků na trhu. S upgradem konfigurace ale přicházejí problémy. Intel už by se měl vzpamatovat, šest jader Coffee Lake se nedá v laptopu rozumně uchladit.

Výbava, spotřeba, baterie

Výbava je na tak tenký počítač solidní, možností připojení dalších zařízení je spousta. Dvojice monitorů a řada portů USB jistě najde uplatnění. Pro někoho může být zajímavá možnost nabíjení skrze port USB-C. Baterie je proti první generaci výrazně lepší. Do 2 cm tlustého těla se moc velký akumulátor nevejde. Přesto dokáže i takto výkonný notebook živit při brouzdání webem nebo sledování HD videa od tří do čtyř hodin. Při hraní ale počítejte maximálně s hodinou. Velice dobrá je i naměřené spotřeba, v klidu odpovídá podobným počítačům. V plné herní zátěži je spotřeba vyšší, ale stále v dobrých hodnotách.

Komponenty

ASUS ROG Zephyrus GX701: herní stroj s fantastickým LCD
i Zdroj: PCTuning.cz

Začněme displejem, který podporuje G-Sync a umí 144 Hz. Obraz je naprosto skvělý a ostrý. Hry si na něm budete užívat. Grafická karta je solidní, kvůli omezení TDP a taktů má sice nižší výkon než starší GTX 1080, při poklesu příkonu o 60 W je to ale dobrý výsledek. Procesor je pro hry dostatečný, stejně tak pro práci. Tento počítač nebude přeborníkem v renderingu, což také není jeho „parketa“. Tou jsou hry a ty zvládá skvěle. Problém je v kolísání výkonu, omezování frekvencí a vysokých teplotách CPU. Coffee Lake se prostě do notebooků nehodí, není na to stavěný. Potřebujeme už konečně něco nového! Příště otestuji nějaký Ryzen.

Paměť 24 GB je dostatečná, problém může být pevný disk. Dnes na disku hry zabírají desítky (stovky) gigabajtů a nic pod 1 TB se nedá rozumně používat. Výrobce sice osadil 1TB SSD, ale to už může být málo. Pokud by měl počítač druhý disk, neřeknu ani slovo. V případě pouze jediného disku by měl být větší i za cenu nižšího výkonu. Tohle je chyba, kterou bude muset hráč urgentně řešit za své peníze. Navíc disk je něčím brzděný, asi omezením linkami PCIe v PCH čipu. Jeho výkon by měl být vyšší.

Problém je také klávesnice, která je umístěna na spodní hraně a budete si na její polohu těžko zvykat. Stejně tak mne iritoval malý a nízko umístěny touchpad. Naopak super je podsvícení klávesnice v celé škále RGB. Hlučnost notebooku je vyšší a při hraní jej bezpečně uslyšíte. Osazení žhavého procesoru znamená vysokou hlučnost, paradoxně je hraní her tišší než intenzivní zátěž CPU. Pro hry doporučuji sluchátka, při práci raději zvolte tišší režim s nižším výkonem.

Osobní názor

Musím říci, že i když je počítač na pohled skvělý, hlavně co se týká vzhledu a zpracování, nejsem z něj tak nadšený jako z předchozí generace. Za všechno může vysoká hlučnost. Pozitiva jsou: bezkonkurenční design a zpracování, nízká hmotnost a tloušťka, vysoký herní výkon jen pár procent pod „velké a těžké“ notebooky, napájení z USB-C, skvělý displej a aspoň ten 1TB SSD disk. Negativa: Systém chlazení je pěkný, ale spodní víko je jen plastové a vsadím se, že to bude první věc, která se poškodí. Procesor se nestíhá chladit a ztrácí výkon, navíc je kvůli němu chlazení hlučné, další problém je umístění klávesnice a touchpadu, kterým potřebuje uživatel přivyknout. Také cena je vysoká, na trhu jsou podobné počítače s výrazně nižší cenovkou.

Solidní je nový software, který integruje veškerou správu počítače do jedné aplikace. Pro práci se hodí velká kapacita paměti, i možnost si osadit druhý disk. Pokud požadujete vysoký herní výkon, ale v kompaktnějším provedení, je Asus Zephyrus GX701 solidní volba. Pokud si jej vyladíte, a snížíte hlučnost profilem, bude vám sloužit naprosto perfektně. Pro hraní je to skvělý počítač, hlavně LCD je fantastické.

ASUS ROG Zephyrus GX701: herní stroj s fantastickým LCD
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení notebooku děkujeme společnosti ASUS Czech republic

ASUS ROG Zephyrus GX701: herní stroj s fantastickým LCD
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama