Asus Sabertooth Z77 – další šavlozubka na bitevním poli
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Sabertooth Z77 – další šavlozubka na bitevním poli

Asus Sabertooth Z77 – další šavlozubka na bitevním poli | Kapitola 12

Michal Šimonek

Michal Šimonek

2. 5. 2012 03:00 20

Seznam kapitol

1. Sabertooth Z77 se představuje 2. Sabertooth Z77 ve slajdech 3. Základní deska 4. Detaily základní desky 5. Detaily základní desky v popisu (čipy) 6. Specifikace základní desky a softwarové vybavení
7. BIOS 8. Testovací sestava a výběr testů 9. Měření výkonu, benchmarky CPU 10. Měření výkonu, benchmarky iGPU a zbylé poznatky 11. Provozní vlastnosti a přetaktování 12. Závěrečné zhodnocení

Není to tak dávno, kdy jsme vám nabídli recenzi x79 Sabertooth. Ta dopadla v hodnocení poměrně dobře. Dnes je čas podívat se již na zcela novou, kompletně opláštěnou desku série Sabertooth pro čipset Intel Z77. Na první pohled přípomíná tu loňskou – P67 Sabertooth, vše se ale vyvíjí a nejinak je tomu i u dnešní krásky.

Reklama
Asus Sabertooth Z77 – další šavlozubka na bitevním poli
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnešní testovaná deska na mě udělala pozitivní dojem. Můžeme začít atraktivním vzhledem, odnímatelným krytem, rozložením jednotlivých komponent a slotů na základní desce, zajímavým nápadem na zakrytování nevyužitých slotů a konektorů a použitelným softwarem pro ladění procesoru, iGPU a pamětí. Napájení desky se zdá znovu na tradičně dobré úrovni, osm konektorů SATA je již standardem, potěšil mě zahnutý front USB 3.0 konektor, obrovské množství fan konektorů (navíc až na dva jsou všechny regulovatelné ať jako 3-pin, tak pro 4-piny). USB flashback bios se mi jevil ještě rychlejší, než na minule testované desce.

Nejvíc mě však překvapily velmi nízké teploty. Po stránce přetaktování BCLK deska spadá do lepšího průměru, podobně jako třeba MSI Z77A-GD65 a nebo Asus P8Z77 Deluxe a další v této třídě.

Nezapomínejme také na 5 let záruky, mnoho uživatelů tato informace jistě potěší. Pokud tedy si pořizujete hardware na mnoho následujících let dopředu, možná vaše volba padne právě na tuto základní desku. Můj osobní názor je, že procesor Ivy Bridge bude slušně použitelný právě i za 5-6 let a v kombinaci s touto základní deskou se může jednat o výhodnou koupi.

A jaké jsou zápory? Ačkoliv řada Sabertooth patřila vždy k něčemu lehce prémiovému, cena by mohla být o něco nižší. Někomu by ještě mohlo chybět startovací tlačítko na desce.

Trochu navíc jsou naopak přídavné větráčky. Pokud použijete tuto desku s nějakým procesorem řady core i3 a nebo slabšími řadami core i5, nedočkáte se výraznějšího teplotního rozdílu.

Asus Sabertooth Z77 – další šavlozubka na bitevním poli
i Zdroj: PCTuning.cz

Graf ceny produktu Asus Sabertooth Z77 poskytuje server Heureka.cz

Tato „šavlozubka“ se povedla téměř na výbornou. Chybělo málo a mohlo to dopadnout v celkovém souhrnu ještě lépe. Deska si odnáší bronzové ohodnocení za dobré zpracování, layout a výborné provozní vlastnosti.

Asus Sabertooth Z77 – další šavlozubka na bitevním poli
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení základní desky a procesoru patří poděkování společnosti Asus

Poděkování patří také zastoupení AMD za zápujčku Radeonu HD 7870

 
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama