asus-vento-3600-nevsedni-skrin-podle-diktatu-asusu
Skříně, zdroje, chladiče Článek Asus Vento 3600 - nevšední skříň podle diktátu Asusu

Asus Vento 3600 - nevšední skříň podle diktátu Asusu | Kapitola 2

Charles

Charles

3. 1. 2005 00:00 45

Seznam kapitol

1. Představení začíná - zevnějšek 2. Pohled dovnitř, Závěr

Počítačová skříň by se dala myslím hodnotit asi jako nejvíce kontroverzní součást PC. Někdo se spokojí s obyčejnou za pár korun, někdo si potrpí na neotřelý design, další dá přednost hliníkovému zpracování nebo vybavení mnoha ventilátory, přičemž nesmíme zapomenout i na ty, kteří nepotřebují počítačovou skříň vůbec. Jelikož to je oblast, kde se dají opravdu realizovat různé nápady dle libosti, tak i mnozí renomovaní výrobci jiných komponent nehodlají tento fakt opomíjet. My se nyní podíváme na počítačovou skříň Vento 3600 ze stáje Asusu, která je svým zpracováním naprostý unikát (rozhodně nejde o nějakou kopii, jak tomu u jiných skříní v mnoha případech bývá).

Reklama

Po prohlédnutí zevnějšku se podíváme na to, co na nás Asus přichystal uvnitř. Konstrukce je ocelová a plechy jsou silné 0.8 mm. Podíváme se rovnou na plně osazenou skříň, jelikož jak již bylo zmíněno, dorazila k nám v podobě již hotové sestavy, jejíž recenzi vám velice brzy přineseme.

Asus Vento 3600 - nevšední skříň podle diktátu Asusu
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už bývá u nás zvykem, zaměříme se nejprve na systém chlazení. Skříň je vybavena dvěma ventilátory. Jeden zcela tichý o průměru 80 mm je v přední části a nasává vzduch skrze příslušný otvor (respektive průduch) v čelní masce, přičemž druhý průduch na straně základní desky za sebou ventilátor nemá.

Asus Vento 3600 - nevšední skříň podle diktátu Asusu
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhý ventilátor je umístěn v zadní části skříně a jedná se o 120 mm typ z čirého plastu, který je bohužel už poněkud slyšet. Jeho funkcí je odsávání teplého vzduchu z prostoru okolo chladiče procesoru pryč ze skříně. V našem případě byl použit zdroj, který má ve spodní straně umístěný svůj vlastní ventilátor, takže odsávání teplého vzduchu z tohoto prostoru bylo naprosto dostačující.

Asus Vento 3600 - nevšední skříň podle diktátu Asusu
i Zdroj: PCTuning.cz

Další věcí, která se obvykle u lépe vybavených skříní vyskytuje je nějaký vlastní způsob uchycování mechanik do 5.25" či 3.5" pozic. V tomto případě se s tím setkáme též, nicméně neřekl bych, že v zrovna nejlepším provedení. Na 5.25" a 3.5" pozicích jsou jakési posuvné zámky, které jsou vyobrazeny na následujících obrázcích. Každý zámek uzamyká dvě pozice tím, že se posune jezdec opatřený plastovým držátkem, které z něj kolmo vystupuje.

Asus Vento 3600 - nevšední skříň podle diktátu Asusu
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus Vento 3600 - nevšední skříň podle diktátu Asusu
i Zdroj: PCTuning.cz

Posun jde ale poměrně dost ztuha a to zejména v případě horních dvou 3.5" pozic. V našem případě osazení pevným diskem upínací část (která by měla po posunutí jezdce zapadnout a vyvíjet na disk tlak, což by jej znehybnilo) nesedla přesně jak měla, čehož si můžete všimnout na následujícím obrázku, kde je tento zmiňovaný zámek v otevřené pozici. Všechny mechaniky či pevné disky je však možné klasicky přišroubovat, takže aspoň že tak. Pod všemi pozicemi se nachází koš pro dva pevné disky, který je možné vysunout směrem ze skříně ven, čemuž překáží plastový obal skříně. Pro vyjmutí je tedy nutné plastový obal nejdříve sundat, což opravdu není moc praktické. Jako menší plus je tento diskový koš po stranách opatřen gumovými výstelkami, které by měly pomoci ztišit dovnitř vložený pevný disk.

Asus Vento 3600 - nevšední skříň podle diktátu Asusu
i Zdroj: PCTuning.cz

Další záležitostí související s instalací komponent je bezšroubkové uchycovaní rozšiřujících karet. To je zde řešeno formou plastových záklopek, jež jsou však v tomto případě tvořeny jednotlivými kusy, které je nutné pro přidání či odebrání karty zcela vyjmout a poté opět zacvaknout.

Asus Vento 3600 - nevšední skříň podle diktátu Asusu
i Zdroj: PCTuning.cz

Dále se podíváme na něco, co dnes už u žádné lepší skříně nemůže chybět. Externě vyvedené konektory. V tomto případě je nalezneme v přední části dole hned pod vypínačem. Jedná se o 4 porty USB 2.0 a konektor pro sluchátka a mikrofon.

Asus Vento 3600 - nevšední skříň podle diktátu Asusu
i Zdroj: PCTuning.cz

Když už jsme zmínili, že ony vzduchové průduchy jsou prosvětlené, podívejme se, jak to ve tmě vlastně vypadá. Není to nijak agresivní, jedná se o celkem příjemné osvětlení. Rozhodně zde nenajdete různě blikající či svítící nápisy jako u některých jiných skříní.

Asus Vento 3600 - nevšední skříň podle diktátu Asusu
i Zdroj: PCTuning.cz


Máme tu závěrečné shrnutí, kde je nutné říci všechny klady a zápory tohoto opravdu nestandardního počinu z dílen Asusu. Je jasné, že prvotní záměr se jejich designérům rozhodně povedl, jelikož tato skříň zaujme nejen na první pohled. Její robustní zpracování a zaoblený tvar společně se vzduchovými průduchy ve spodní části nemá mezi skříněmi co se týče originality tímto směrem konkurenci. Neříkám, že by byla kdovíjak skvěle vypadající nebo výborně vyřešená, ale způsob provedení je rozhodně originální, přestože se vám líbit nemusí, tohle jí nikdo neupře.

Asus Vento 3600 - nevšední skříň podle diktátu Asusu
i Zdroj: PCTuning.cz

Bohužel i u této skříně můžeme zaznamenat menší či větší nedokonalosti. Design je jedna věc, to je značně individuální, ale konstrukční záležitosti jsou něco jiného. Předně je nutné zmínit poměrně problematické nasazování bočnice. Je sice hezké, že k manipulaci s ní není třeba šroubovák, ale raději bych ocenil snadnou manipulaci. Dále diskový koš, který nelze bez oddělaní plastového obalu skříně vysunout. Přední dvířka, která jsou poměrně dost atypicky řešena přidávají skříni sice na originalitě, ale v praxi to může docela i vadit. Navíc k jejich dovření je nutné poměrně dost přitlačit, proto toto řešení nepovažuji za příliš šťastné (ale je mi jasné, že se to velice dobře vyzdvihuje jako něco extra).

Při představě, že bych je pro přístup k optické mechanice "odpaloval", mi to přijde jako dost nepraktické. Jako plus je rozhodně vyřešena cirkulace vzduchu kolem chladiče procesoru, jelikož pro přísun čerstvého je zde v bočnici windtunnel a pro odsávání z tohoto prostoru pryč ze skříně ven je v zadní části umístěn 120 mm ventilátor. Bohužel co mě opět jako v mnoha jiných případech zde zamrzelo je chlazení pevných disků, kterému již pozornost věnována nebyla (ventilátor umístěný pod nimi svým směrováním moc k těmto účelům nepřispěje). Snaha o jejich odhlučnění je sice plus, ale já osobně bych ocenil spíše jejich chlazení. Průduchy v přední části skříně jsou kromě svého prvotního účelu hlavně vizuální záležitostí s osvětlením efektním samozřejmě až za tmy.

Závěrečné hodnocení

Klady

Zápory

Originální design Vysoká cena, bez zdroje
Windtunnel u procesoru Ocelová konstrukce - žádný hliník :-(
Bezšroubková montáž karet Vyjímání diskového koše
Osvětlení průduchů Mechanismus předních dvířek
   

Rozměry: 308 x 527 x 627 mm (šířka, výška, hloubka), Váha: 11.2 kg

Cena 4118 bez DPH (bez zdroje)

Nakonec je nutné zmínit, že tuto skříň je možné mít mimo námi testovanou modrou variantou také v červeném nebo zeleném provedení. Je tedy pouze na vás, zda investujete do atypického provedení, jelikož toto jen tak někde nenajdete. Rozhodně je to skříň, která dokáže přitáhnout pozornost.  Pokud ale patříte mezi ty, kteří do skříně stále lezou a něco v ní kutí, poohlédněte se rozhodně někde jinde. Tento model je opravdu spíše jen o originalitě provedení (a to vlastně jen zevnějšku, uvnitř nic nevídaného nenaleznete). Výrobce tuto skříň prezentuje se slovy Dream Gaming Case (vysněná herní skříň), což mi přijde jako celkem zcestné, jelikož hráči jsou obecně právě těmi, kdo se ve skříni "hrabou" nejvíce a neustále něco kutí a vymýšlí, jak případně právě svůj stroj nejvíce odlišit. Pravda je, že v tomto případě je skříň odlišná dost již z výroby, nicméně nadšenci poměrně často něco zkouší a mění komponenty, na což tento model moc vhodný není.

Zapůjčila firma Levi, které tímto děkujeme

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama