Atari Video Computer System (VCS): první slavná herní konzole
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Atari Video Computer System (VCS): první slavná herní konzole

Atari Video Computer System (VCS): první slavná herní konzole | Kapitola 4

Pavel Tronner

Pavel Tronner

9. 7. 2018 03:00 10

Seznam kapitol

1. První slavná herní konzole 2. CMOS 6507 3. Stroj do obýváku 4. Kupec z Disneylandu
5. VCS přichází 6. Výzva pro programátory 7. Activision

Historie zná mnoho herních konzolí a jejich soubojů. Můžeme být fanoušky Playstation, nebo XBoxu, ale na začátku celé éry konzolí existovala jedna, která se stala přímo jejich symbolem. Ne, nebyla první, ale byla jednoznačně nejslavnější a vyráběla se po 14 let. Minimálně svou neuvěřitelnou životností může směle konkurovat svým nástupcům.

Reklama

Atari si také na rozdíl od Fairchildu uvědomilo, že jedna věc je konzole, ale druhá zásadnější jsou hry, a bylo rozhodnuto o adaptaci firemních videoher na plánovaný domácí produkt. V tomto mělo Atari oproti Fairchildu zásadní výhodu.

Aby mohla být opravdu zásadně využita, sáhl Al Acorn, který tehdy vývojovému oddělení šéfoval, k značně neotřelému nápadu – součástí týmu byli i herní vývojáři, kteří dodali své připomínky a rady, kteréže zajímavé funkce by bylo vhodné do zobrazovacího čipu TIA implementovat. Vzhledem k tomu, že tehdejší programátoři byli opravdu PROGRAMÁTOŘI, a nikoliv pojídači koláčů, jak je tomu obvyklé dnes, byl výsledkem grafický čip s tak neortodoxními vlastnostmi, že většina dnešních herních tvůrců by s jeho pomocí nedokázala ani vypsat na obrazovku své jméno. Jenže mezitím se objevil zcela nenadálý problém.

Peníze.

Atari se už několik let potácelo nad propastí. Šlo sice o velmi úspěšnou novou firmu, ovšem vývoj nových a nových produktů stál obrovské finance, nehledě na fakt, že vedení firmy nemělo zkušenost s tak obrovským růstem, takže nedokázalo dobře hospodařit s omezenými zdroji. Používaly se různé triky, jak zachránit cash flow, ovšem Nolan Bushnell začínal chápat, že bez zásadního investora nelze pokračovat dál. Nejlepší by bylo firmu sakumprásk prodat.

V březnu 1976, právě když Miner a Decuir začali s prací na obvodu TIA, základu budoucí herní konzoly, Nolan Bushnell se s konečnou platností rozhodl, že je třeba sehnat nějakého bonitního kupce, který vahou velkých financí zaručí, aby se vyvinutá konzole mohla také vyrábět. Nebylo to ale nic jednoduchého, u technologických firem nepochodil. Videohry byly stále považovány za podřadnou krátkodobou záležitost, za něco, po čem za pár let neštěkne ani pes. Velcí seriózní hráči se nehodlali něčím takovým zabývat.

Naštěstí byla jednou z firem, které Bushnell oslovil, Warner Communications. Tento gigant zábavního průmyslu se tehdy rozhodl, že je načase zkusit expandovat do jiných oblastí, protože v této době byl jejich obvyklý segment trhu v útlumu. Firmu Atari si proklepli a dospěli k závěru, že to není špatná příležitost.

Emanual Gerard, který měl ve Warneru tento úkol na starosti, se obrátil na CEO společnosti s pobídkou, že by se mělo začít jednat s jistou kalifornskou firmičkou jménem Atari a zvážit možnost její koupě. Netušil, že jeho velký šéf právě absolvoval pobyt v Disneylandu, kde jej mimo jiné zaujala videohra Tank.

„Atari? To jsou ti, co udělali tu hru Tank?“ Tato věta šéfa firmy zajistila zájem Warner Communications na této akvizici.

Jednání byla zahájena a vypadala slibně, ale zdržel je nečekaný problém. V červenci 1976 totiž v časopise Bussiness and Finance vyšel článek o chystaném obchodu, přičemž byl obohacen fotografií Nolana Bushnella ve vířivce s jeho novou přítelkyní. Co čert nechtěl, tuto fotografii i příslušný text spatřila bývalá manželka, s níž se rozvedl v roce 1974, a dočetla se, jak Bushnell po prodeji firmy vydělá miliony a jaký luxusní život vede již nyní. To je rozpálilo do běla a okamžitě pověřila svého právníka, aby požadoval dodatečnou kompenzaci nad rámec ukončeného rozvodového řízení.

S celým obchodem se tedy muselo čekat, až se Bushnell nějak s manželkou dohodne, což nakonec spravilo hezkých 300 000 dolarů. Zdá se to hodně, ale když byl v říjnu kontrakt konečně podepsán, získal Nolan téměř 15 milionů, takže jej to asi zas tak nemrzelo.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama