Atari Video Computer System (VCS): první slavná herní konzole
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Atari Video Computer System (VCS): první slavná herní konzole

Atari Video Computer System (VCS): první slavná herní konzole | Kapitola 7

Pavel Tronner

Pavel Tronner

9. 7. 2018 03:00 10

Seznam kapitol

1. První slavná herní konzole 2. CMOS 6507 3. Stroj do obýváku 4. Kupec z Disneylandu
5. VCS přichází 6. Výzva pro programátory 7. Activision

Historie zná mnoho herních konzolí a jejich soubojů. Můžeme být fanoušky Playstation, nebo XBoxu, ale na začátku celé éry konzolí existovala jedna, která se stala přímo jejich symbolem. Ne, nebyla první, ale byla jednoznačně nejslavnější a vyráběla se po 14 let. Minimálně svou neuvěřitelnou životností může směle konkurovat svým nástupcům.

Reklama

Nolan Bushnell postupně stále více ztrácel o práci ve firmě, kterou už nevlastnil, zájem, až byl nakonec „odejit“ a místo něj dosazen profesionální management. To vedlo k zásadní změně atmosféry ve firmě – až doposud bylo například pravidlem, že technici na lince po sestavení videohry tuto důkladně otestovaly vlastním hraním. Tak s tím se mohli rozloučit.

I programátoři se stali obyčejnými „nádeníky“ a vedení striktně zakazovalo, aby do svých her umísťovali byť třeba jen své jméno. Nikoho přeci nemusí zajímat, kdo tu či onu hru stvořil, je to hra firmy Atari. To se velmi nelíbilo, až to v roce 1979 čtyři nejlepší programátory přestalo bavit, odešli a založili společnost Activision, která se pustila do vývoje her pro Atari VCS. Atari odpovědělo žalobou, v níž ale neuspělo, což bylo jen dobře. Právě hry Activisionu, především slavný Pitfall!, nastavily laťku do takové výše, že i zastaralý hardware VCS byl stále schopný konkurence. To lze považovat za skutečné vítězství tvůrců čipu TIA, neboť se ukázalo, že s ním lze vytvářet hry zcela odlišné kategorie, než pro co byl původně stvořen.

Jak vznikal Pitfall na Atari 2600 – Pitfall Classic Postmortem With David Crane Panel at GDC 2011 (Atari 2600)

Už v roce 1979 se prodalo přes milion kusů VCS, o rok později dokonce dvojnásobek. V roce 1982 byla konzole přejmenována na Atari 2600, neboť byl vydán její následovník nazvaný Atari 5200, jehož hardware v podstatě odpovídal tehdejší rodině osmibitových počítačů Atari.

Celočerná verze poprvé dostala označení Atari 2600 – By Evan-Amos - Own work, Public Domain, Link
i Zdroj: PCTuning.cz
Celočerná verze poprvé dostala označení Atari 2600 – By Evan-Amos - Own work, Public Domain, Link

Nicméně ten se neujal a vlastně se neujaly ani žádné další pokusy o radikální „přestavbu“. Atari sice svůj hardware průběžně vylepšovalo, nicméně žádná z dalších konzolí už nedosáhla slávy a úspěchu té první – Atari VCS.

Předchozí články o historii mikropočítačů najdete v seznamu článků Pavla Tronnera na PC Tuningu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama